Eğer vajinal mantar uygun bir şekilde tedavi edilirse şikayetlerin azalmaya başlaması genellikle 1-2 gün içinde görülür. Tam iyileşme ise genellikle 7-10 gün içinde gerçekleşir.
Basit Mantar Enfeksiyonu Tedavisi
Maya enfeksiyonları sıklıkla vajinal yoldan kullanılan kremler, merhemler veya fitiller (klotrimazol veya mikonazol ile) tedavi edilirler. Bunlar 1 ila 7 gün arasında sürebilir. Ayrıca flukonazol gibi bir ağızdan ilaç da kullanılabilir.
Vajinal mantar krem tedavisi çoğu zaman 2-3 gün içinde bu şikayetleri azaltır. Ancak tek başına krem tedavisi yeterli olmayabilir. Çünkü enfeksiyon vajinanın iç kısmından kaynaklanmaktadır. Asıl enfeksiyon çözülmediği sürece hastanın vajinal kaşıntı, akıntı, kızarıklık şikayetleri tekrar edecektir.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
İlgili 25 soru bulundu
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sever. Havaların ısınması ile birlikte mantarlar için, bu şartlar fazlası ile sağlanmış olur.
Mantar enfeksiyonları: Vajinadan gelen kokusuz, peynirimsi veya süt beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Hastalarda yanma ve kaşıntı şikayetleri vardır. Tedavide Tetrakonazol veya Mikonazol kullanılır.
ZOLAX, antifungal adı verilen ve mantar hastalıklarına karşı kullanılan bir grup ilaçtan biridir. Etkin madde flukonazoldür.
Antibiyotik kullanımı sonrasında vajinal mantar görülmesi sık karşılaşılan bir durum olduğu için kişinin probiyotik takviyeler kullanımı gibi önlemler alınması önerilir. Antibiyotik kullanımı sonrasında en az 2 saat ara vererek alınan probiyotik takviyeler, vajinanın doğal florasını korumaya yardımcı olur.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Doktorunuz tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde günde 1 kez gece yatmadan önce bir ovül 3 gün süreyle kullanılır. kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
Kapsülün yeterli ısıya ulaştıktan sonra erimesiyle birlikte içinde yer alan ilaç, vajina içindeki dokuya temas eder ve böylece mantar ya da enfeksiyon problemine doğrudan müdahale ederek hızlı bir iyileşme sağlar.
Vajinal fitiller, doktor tarafından önerildiği şekilde kullanıldığında, enfeksiyonların tedavisinde veya önlenmesinde oldukça etkilidir. Ancak, kendi kendine tedavi amacıyla kullanılmaları önerilmez. Herhangi bir sorun yaşandığında, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Kasık mantarının tedavisinde ise genellikle kasık etrafına sürülen antifungal kremler kullanılır. Vajinal mantarın tedavisinde vajina içine antifungal fitiller uygulanabilir ve ağızdan alınan mantar ilaçları ile de tedavi desteklenebilir.
Lokal alerjenler renkli tuvalet kağıtları, parfümler, yüzme havuzundaki ilaçlar, tampon ve pedler alerjiye neden olabilirler. Alerjik zemin üzerinde ise daha sonra mantar enfeksiyonu gelişebilir. Metabolik hastalıklar tiroid hormonu bozukluğu gibi hastalıklar kandidiazis için uygun zemin hazırlar.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Mantar enfeksiyonları, sık karşılaşılan vajinit yani vajinal enfeksiyon türlerinden bir tanesidir. Vajinal mantar enfeksiyonuna çoğunlukla “candida albicans” organizması neden olur. Nadiren bazı diğer organizma türlerinin de bu vajinit türüne neden olduğu bilinir.
Vajinal kandida enfeksiyonlarının en sık karşılaşılan belirtileri vajinal akıntı ve kaşıntıdır. Vajinal akıntıların süt kesiği ve peynirimsi (peynir kesiği) görünümde olması tipik bir özelliğidir. Süt veya peyni kesiği şeklindeki akıntılar kıvamlarından dolayı bazen akıntı şikayetine neden olmayabilirler.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir. Uygulama yolu ve metodu: Hastalıklı deri bölgesine haricen sürerek uygulayınız.
Dış genital bölgede beyaz kabarcıklar ne anlama gelir? Dış genital bölgede oluşan hastalıkların şikayetlerinden birisi de beyaz kabarcıklar veya su kesesi şeklinde baloncuklar olmasıdır. Bu duruma en sık neden olan mikrobik ajan herpes virüsüdür. Herpes virüsü cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
Ilık su ile doldurduğunuz bir leğen içerine yarım bardak tuz ve yarım bardak sirke ekleyerek 15 dakika oturma banyosu hergün (akıntı kesilene kadar) yapmak hastalarımdan güzel geri dönüş aldığım bir uygulamadır!
Vajinitte en sık etkili olan antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır. Gebelik: Özellikle gbeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması ile kandida gelişimi kolaylaşır. Yine gebelikte vajinada glikojen adı verilen maddenin artışı da bu olayı hızlandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri