Tavsiye edilen doz bir aplikatör dolusudur (yaklaşık 5 gram). Bir aplikatör dolusu ilaç yedi gün peş peşe olmak üzere yatmadan önce vajina içine uygulanır. Doktorunuz durumunuza bağlı olarak daha kısa, üç günlük bir tedavi önerebilir.
Basit Mantar Enfeksiyonu Tedavisi
Maya enfeksiyonları sıklıkla vajinal yoldan kullanılan kremler, merhemler veya fitiller (klotrimazol veya mikonazol ile) tedavi edilirler. Bunlar 1 ila 7 gün arasında sürebilir. Ayrıca flukonazol gibi bir ağızdan ilaç da kullanılabilir.
Uygulama yolu ve metodu: Vajina içine uygulanır. Kremi kullanmadan önce ellerinizi mutlaka yıkayınız. Aplikatörün uygulanması İlacın kutusu içinde, vajina içine en uygun uygulamaya olanak sağlayacak şekilde tasarlanmış 7 adet tek kullanımlık plastik aplikatör vardır.
Bakteri nedeniyle oluşan vajinal enfeksiyon için verilen bir antibiyotik mantar enfeksiyonunu daha da artırabilir. Bunun yerine vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisinde, daha hızlı sonuç veren antifungal etken maddeli krem, fitil gerekirse ağızdan tablet kullanımı önerilir.
Deride kaşıntı, kızarıklık, dökülmeler ve iltihaplanmaya neden olabilen mantar türleri, enfekte kişilerle aynı eşyaların kullanımıyla başkalarına da bulaşabilir. Belirtilerin şiddeti ve hastalığın seyrine göre kremler, pomatlar ve medikal yöntemlerle tedavi edilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
mantar enfeksiyonlarının (örneğin ellerde, ayak parmaklarının aralarında, kasıklarda ve genital bölgede) başlangıç ve ara tedavisi için uygundur. Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi: TRAVOCORT, günde 2 defa uygulanır.
Alımdan sonraki ilk yarım saat içerisinde şikâyetler başlar ve hastada sersemlik, ataksi, görme bozuklukları, nöbetler, taşikardi, hipertansiyon, kuru sıcak cilt, midriyazis, yorgunluk, renkli halüsinasyonlar, hafif karın ağrısı, kusma ve ishal görülür. Semptomlar 4- 24 saat sürer.
Vajinal mantar enfeksiyonunun semptom ve belirtileri hafif ve orta şiddet arasında değişen seviyelerde görülebilir. Bu belirtiler arasında öncelikle vajina ve vulva içinde kaşıntı ve tahriş görülür.
Yeni başlayan vajinal mantar genellikle 5-7 günde iyileşir. Şiddetli vajinal mantar enfeksiyonları genellikle 15 günde tedavi edilebilir. Çok nadiren bazı hastalarda 1-2 ayı bulabilir. Bir defa vajinal mantar enfeksiyonu geçirenlerde tekrar görülme ihtimali artar.
Hastanın bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan durum ortadan kalkmışsa hastalık kendiliğinden geçebilir. Ancak vajinal mantarın kendiliğinden geçmesi tedaviye göre daha uzun zaman alabilir ve bu süreçte bulguların şiddetinde artma da söz konusu olabilir.
Vajinal kaşıntı, genellikle tahriş eden maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeni ile oluşabilir. Bazı cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda, stres veya vulvar kanseri nedeni ile vajinal kaşıntı gelişebilir.
Ketoral Krem
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Vajinal mantar enfeksiyonu olan kadın cinsel ilişkiye ara vermelidir. Çünkü hem partnerine bulaştırabilir hem de hassaslaşmış vajinal bölgede oluşacak tahriş tedavinin uzamasına ve çekilen acının artmasına neden olmaktadır.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Tedavinin başında mantar çok yoğunsa klasik antifungal vajinal fitiller kullanılabilmektedir. Tedavinin devamında ise “borik asit” içeren vajinal fitiller veya vajina yıkama solüsyonları tedaviye destek olarak kullanılabilmektedir. Borik asit antifungal özelliği yüksek olan, güvenli bir ajandır.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir.
Maya enfeksiyonları
Maya enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hissine ek olarak beyaz, süt kesiği benzeri akıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinada maya varlığı normaldir, ancak normal floraya ait mayalarda anormal artış olmasıyla enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Vajinal mantar enfeksiyonlarında vajina girişinde beyazlık, vajinada beyaz pütürcükler görülebilir. Vajinal akıntı kalın, beyaz ve peynir kıvamındadır. Vajinal mantarın en önemli belirtilerinden biri de yoğun bir kaşıntı görülmesidir. Vajinal yanma diğer bir mantar belirtisidir.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Kültür mantarı, genelde ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Nemli ve sıcak ortamlarda yetişen kültür mantarı, yüksek alanlarda da görülebilir. Özellikle kuzey bölgelerde yetiştirilen istiridye mantarı, yaz sonunda kuluçka dönemini tamamlar. Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar.
Eğer mantarınız bu şekildeyse kesinlikle tüketmeyiniz. Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz. Buzlukta 1 ay kadar bozulmadan kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri