Ortamdaki havayı temizlemesi, nem dengesini sağlaması gibi özellikleri bulunan vantilatörler, sıcak ve bunaltıcı yaz aylarının gözde ürünlerinden biridir. Teknolojik gelişmelere uyumlu ve insan sağlığını önceleyen vantilatörlerin kullanımlarda hiçbir sakınca yoktur.
Sıcaklığın yüksek olmadığı mevsimlerde hava akışını sağlamak ve düşük oranda serinlemek için vantilatör kullanımı yapılması daha sağlıklıdır. Fizik tedavi gören kişilerin uyku sırasında serinlemek istedikleri durumlarda vantilatör kullanımı daha sağlıklıdır.
Klima mı vantilatör mü sağlıklı, hangisi bizi daha çok hasta eder diye düşünüyor olabilirsiniz. Hatta klimanın hastalıklara neden olduğu konusunda önyargınız da olabilir. Ancak vantilatör de klima kadar tehlikeli.
Bebeklerin uzun süre boyunca klimaya maruz kalması elbette sağlıklı bir durum değil. Fakat bebeklerin bulunduğu odaların bir şekilde serinletilmesi ve içerideki hava dolaşımının sağlanması gerekiyor. Bunun için de genellikle ayaklı vantilatörler ya da tavan vantilatörleri tercih ediliyor.
Dr Emin Maden,''Yazın gelmesi ve sıcaklıkların yükselmesi ile birlikte artan klima ve vantilatör kullanımı bazı enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir'' diyor.
İlgili 29 soru bulundu
Vantilatörün oluşturduğu kuru hava da birçok sağlık problemine sebep olabilir. Cildinizin ve boğazınızın kurumasına ve özellikle kontakt lens kullanıyorsanız gözlerinizin tahriş olmasına sebep olabilir. Kuru hava sinüsleri ve genizi etkiler. Bu da mukus ve baş ağrısına yol açabilir.
Uyurken vücut ısımız düşer, bir de buna vantilatörün sürekli olarak yarattığı soğuk hava eklenince kaslarımız bu durumdan olumsuz etkilenir. Öte yandan vantilatörün yarattığı hava akımına sürekli olarak maruz kalmak mide bulantısı veya baş ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
Tipik bir vantilatör ortalama 50-100 Watt arasında elektrik enerjisi harcamaktadır. 24 Saat açık kaldığını düşünürsek (ki bu pek mümkün değil) ortalama 75 Watt'lık bir vantilatör (24 Saat x 75 Watt = 1800 Watt yani) 1.8 Kilowatt (kW/h) enerji harcayacaktır.
Vantilatör kullanımında, aletin 24 saat açık bırakılması mümkün değildir. Ayrıca vantilatörün amacı ortamı soğutmak değil, hava akımını sağlamaktır. Bu nedenle tavan vantilatörü mü klima mı diye sorulursa vantilatör daha az enerji harcamaktadır.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
Klasik vantilatör modellerinde ortamın sıcaklığının düşürülmesi gibi bir özellik bulunmaz. Vantilatör, ortamın sıcaklığını etkilemek yerine hava akımı sağlar. Sağladığı rüzgar, serinlemenize yardımcı olur. Hem açık hem de kapalı ortamlarda kullanılabilir.
Klimalı odalarla uykuya dalınmasının birçok rahatsızlığa davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, yatak odasında klima bulunduranların gribal ve viral enfeksiyonlar, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürree gibi rahatsızlıklara yakalanabilecekleri uyarısında bulundu.
Vantilatör rüzgarına sürekli maruz kalmak, öksürük ve boğaz kuruluğu gibi problemlere sebep olur. Devamlı vantilatöre maruz kalmak burun akıntısıyla neticelenir. Vantilatör rüzgarına devamlı maruz kalan bölgede tutulma ve kasılma yapar.
Vantilatör yüz felci yapar mı? Doğru kullanılmayan vantilatörden yüze gelen rüzgar da, klima da yüz felcine sebep olabilir.
Vantilatörden gelen hava vücudun etrafındaki nem oranı yüksek havayı hareket ettirerek sürekli olarak vücuttan uzaklaştırdığı için ter daha kolay buharlaşır. Isı alarak gerçekleşen bu süreç nedeniyle serinlik hissi oluşur. Havadaki nem oranı yüksek olan ortamlarda vantilatörlerin serinletici etkisi daha azdır.
Sıcak havalarda oda ısısını düşürerek konforlu bir ortam yaratmak için kullanılan klimalar aynı zamanda hava yolu ile bulaşan mikroorganizmaların da kaynağı olabiliyor. Klima yoluyla bulaşan ve klima hastalığı olarak bilinen “lejyoner hastalığı”, zatürre gibi ciddi üst solunum yolu sorunlarına yol açabiliyor.
Gece Boyu Vantilatör Kullanımı
Hemen yanı başınızda vantilatör çalışıyor ve sabaha kadar bu durum devam ediyorsa kimi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu sorunlardan ilki ağız ve burun kuruluğudur. Uyurken vantilatörün çalışması, vücudunuzdaki ter ve nemin buharlaşması serinlemeniz konusunda size yardımcı olacaktır.
24 saat her iki cihazı çalıştırdığığınızda vantilatör daha fazla enerji harcar. Genelde vantilatörler 800w klimalar ise1400w olur. Klima termostatlı olduğundan belirli aralıklarda enerji harcar,vantilatör ise devamlı enerji harcar.
Günde ortalama 2 saat çalışan vantilatör, ayda 60 saat çalışır. O halde 60*70=4500 watt enerji yapar. KW'ye çevrildiğinde ise 4.5 KW civarına denk gelmektedir. 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir.
Dolayısıyla camların açık kalması içeriye temiz hava girmesi açısından önemlidir. Yani kısacası yaz aylarında tavan vantilatörü çalışırken pencerenizi açabilir, kış aylarında ise kapatabilirsiniz.
Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Günde ortalama 2-3 saat çalışan vantilatör, ayda 60-70 saat çalışır. O halde 60*70=4500 watt enerji yapar. KW'ye çevrildiğinde ise 4.5 KW civarına denk gelmektedir. 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir.
Vantilatör serinletir mi? Vantilatörün yaydığı rüzgar ferahlatıcı olsa da aslında havayı serinletmez, sadece hareket etmesini sağlar. Böylece deriden ısı yayılması ve terin buharlaşması sonucu vücudun doğal serinleme yönteminin etkisini artırabilir.
Vantilatör motoru yanar mı? Kaliteli vantilatörlerde motorun yanma ihtimali oldukça düşüktür. Vantilatör su ile yıkanır mı? Her şeyden önce vantilatörün fişini oluşabilecek ani kazaları önlemek için çekin.
Sağlık açısından dikkat edilmesi gereken şey de vantilatörün uzun zaman doğrudan kendinize dönük şekilde çalıştırılmamasıdır. Vantilatör, odadaki hava akışını sağlayacak şekilde insanların 1 metre üstüne gelecek şekilde konumlandırılmalıdır ve rotasyon yapması sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri