Çoğu durumda, varlık yönetimi firmaları yönettikleri varlıkların değerine göre ücret alarak para kazanırlar. Diğerleri de sabit ücret talep ederler.
Varlık yönetim şirketleri, yasal takip sürecine girmiş borç dosyalarını alacaklı finans kuruluşlarından devralır. Bu şirketler, bankalarla yaptıkları anlaşmalar doğrultusunda borcu devralırlar, aracılık yapmazlar ve borcu alacaklı finans şirketi adına değil, kendi adlarına tahsil ederler.
Varlık yönetim şirketine devredilen borcunuzu karşılıklı anlaştığınız koşullarda ödemezseniz ise bir sonraki aşamada hukuk büroları devreye girecektir. Borcunuzu devralan bir avukatlık şirketi sizinle iletişime geçecek ve borcun tahsili için yasal işlem başlatacaktır.
Son yıllarda Türkiye'de finansal sistemin önemli parçası olan varlık yönetim şirketleri şimdiye kadar 20 milyar TL'lik takibe düşen borcu tahsil etti. Türkiye'de aktif 23 varlık yönetim şirketi var.
Varlık Yönetim Şirketleri (VYŞ) kuruluş ve faaliyet esasları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından belirlenmektedir. Başta bankalar olmak üzere finans sektörünün gecikmiş alacaklarını satın alarak kurumların hem bilançosunun temizlenmesine, hem de borçların yeniden yapılandırılmasına olanak sağlar.
İlgili 41 soru bulundu
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 141. maddesinde TMSF'nin alacaklarına ilişkin dava ve takiplerde zamanaşımı süresi 20 yıl olarak öngörülmüştür.
Bu şekilde TMSF'ye intikal eden alacaklar Bankacılık Kanunu'nun 141. maddesi uyarınca 20 yıllık zamanaşımına tabidir.
Cevap: Varlık yönetim şirketleri bankaların batık olarak tabir edilen alacaklarını satın alarak kendileri takip ve tahsil etmekte. Varlık yönetim şirketleri bankanın alamadığı alacakları uzlaşma, icra vb. yollarla tahsil etmeye çalışıyorlar. Emekli aylıklarına emeklinin izni olmadan haciz konamaz.
Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur. Bloke konulması kural olarak resmi makamların talebi ile yapılır. Banka hesabındaki bloke edilen tutarı hesabın sahibi kullanamaz.
Takibe alınmış bir kredi, ödemelerin 90 gün boyunca yapılmaması durumunda yasal takip süreci başlar. Bu sürecin ardından, Merkez Bankası tarafından kara listeye alınır ve tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir. Kişi bu sayede kara listeden çıkar.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Bu durumda, ölen kişinin icra borcu da mirasçılarına intikal eder.
Mirasçıların birlikte malik olduğu bir taşınmaz mal konusunda ise bu taşınmaz üzerindeki hissenin haczi de tıpkı taşınmaz malların işleminde olduğu gibi icra dairesinin tapu sicil müdürlüğüne haciz bildirilmesi ile olur. Eğer mirasçı, reddi miras işlemi yaptıysa miras hissesi üzerinde haciz konulması mümkün değildir.
Varlık yönetim şirketleri; banka ve diğer mali kuruluşların kredi alacaklarını devralabiliyorlar. Bu alacakları tahsil ediyorlar, yeniden yapılandırıp devredebiliyorlar. Banka böylece alacağını takip etmiyor, bilançosundan çıkartıyor, icra süreci ile uğraşmamış oluyor.
Temel amacı, borçluları mali yüklerinden kurtarıp finansal özgürlüklerine kavuşturmaktır. Türkiye'de, bu şirketlerin faaliyetleri, 2006 yılında yayımlanan yönetmelik kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından titizlikle denetlenir ve düzenlenir.
Varlık yönetim şirketleri, başta bankalar olmak üzere, finansal kurumların takipteki kredi portföylerini oluşturan alacakları devralan ve devraldığı alacakların tahsilat sürecinde uzman olan kuruluşlardır.
Denetime tabi olan anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun finansal tabloları denetçi tarafından, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayımlanan uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına göre denetlenir (TTK m. 397/1).
Varlık yönetim şirketine devredilen borcunuzu karşılıklı anlaştığınız koşullarda ödemezseniz ise bir sonraki aşamada hukuk büroları devreye girecektir. Borcunuzu devralan bir avukatlık şirketi sizinle iletişime geçecek ve borcun tahsili için yasal işlem başlatacaktır.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Yargıtay karar verdi: Emekli Maaşına Bloke Konulamaz.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Varlık yönetim sektörü, tahsili gecikmiş alacakları satın alarak bankaları yükten kurtarır. Daha esnek koşullarla ödeme imkanı sunarak tüketicilerin tekrar kredi çekebilir duruma gelmesini sağlar.
Gerek savcılığa gerekse BDDK'ya şikayetler yapılabilir. Bunun yanı sıra varlık yönetim şirketleri borcunu ödemek isteyen borçlular yönündense bankaya göre daha uygun rakamlara borcun kapanma fırsatı sunuyor.
Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
İsa Karakaş'ın paylaştığı bilgilere göre, 2024'ün ilk günlerinde yürürlüğe girecek olan 80 maddelik torba yasada, genel sağlık sigortası borçlarına af getirilecek. Bu affın detaylarına göre, 1 Ocak 2024 itibariyle biriken borçlar, faizleri ve cezalarıyla birlikte silinecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri