Taşınmaz Edinimi İle Vatandaşlık Başvuru Süreci Gayrimenkulün fiyatı Gayrimenkul Değerleme Raporu ile belgelenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilir. Bakanlığın onaylaması sonrası yine bakanlığın talebi üzerine üç yıl satılamaz şerhi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından konur.
Yabancılar; 250.000$ değerindeki gayrimenkule sahip oldukları ve üç yıl süre ile bu gayrimenkulü satmayacaklarını taahhüt ettikleri koşuluyla Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı'na hak kazanabiliyorlar.
Vatandaşlık kazanma başvurusunda, gayrimenkulü bu amaçla satın aldıklarını belirtmelidir, tapuda bu amaç belirtilmelidir ve yabancının, formda beyanların yapıldığı kısımda gayrimenkulü üç yıl boyunca satmayacağını beyan etmesi gerekmektedir.
Alınan taşınmaz 3 yıl satılamayacak
Vatandaşlık başvurusu için bu da yeterli değil. Alınan taşınmazın tapuda 3 yıl satılamaz şerhinin olması gerekiyor. Ayrıca, 3 yıl devir ve terkin yapılamayacağına ilişkin noterden belge istenecek.
Vatandaşlık başvurusunda bulunan kimsenin başvuru tarihinden geriye doğru beş yıl süreyle kesintisiz olarak Türkiye'de ikamet etmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. İşte bu yola, uzun süreli ikamet izni ile Türk vatandaşlığının kazanılması yahut genel yöntemle vatandaşlık kazanılması denilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Hali hazırda yürürlükte olan ilgili kanun maddesi şu şekildedir: “Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olma Şartları
“(1) Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
18.09.2018 tarih ve 106 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul edinen kişiler Türk vatandaşlığına hak kazanabilecektir.
Bununla birlikte, belirtilen düzenleme ile birlikte kat mülkiyeti ve hatta kat irtifakına konu taşınmazlara ilişkin olarak düzenlenen satış vaadi sözleşmelerinin tapu siciline şerhinin sonucunda Türk vatandaşlığını kazanmak mümkün hale getirilmiştir.
Kanuna uygun taşınmaz satın alan yabancı Türkiye'de bulunan taşınmazı üzerinde rehin hakkı tesis edebilir, taşınmazı kiraya verebilir veya satışını yapabilir.
Türkiye'de ev alan yabancılara vatandaşlık kapısı açık. Ayrıca, Türkiye'de 75 bin dolar ve üzerinde konut alırsanız ilk başvuruda kendinize ve ailenize 3 yıllık oturma izni alabilirsiniz, aldığınız ev üzerinden Türkiye'de kesintisiz 5 yıl ikamet etmeniz durumunda ise Türk vatandaşlığına başvuru hakkınız vardır.
Bir kişiye bir devletin vatandaşlığının veriliyor olması idari nitelik taşıyan bir işlemdir. Dolayısıyla işlemin yetkisi, konusu, amaçları hukuka aykırı ise mahkeme verilen vatandaşlığı iptal edebilmektedir. Vatandaşlığın kazanılmasına olanak tanıyan makam aynı şekilde vatandaşlığı kişiden geri alabilmektedir.
Mülk Edinerek Vatandaşlık Kazanılmasında Başvuru Süreci Nasıl İşler? Mülk edinerek vatandaşlık kazanmak isteyen kişilerin bu süreçte en az 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın almış olması sonrasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapması istenir ve Türk Vatandaşlığı talebi alınır.
Bina yaşı, enerji verimliliği açısından da önemli bir faktördür. Yeni yapılan binaların, eskilere göre daha yüksek enerji verimliliği standartlarına uygun olarak tasarlanması ve inşa edilmesi mümkündür. Bu nedenle bina yaşı, bir binanın enerji verimliliği performansını etkileyen birçok etkenden biridir.
Taşınmazın hisseli olarak edinimi ile vatandaşlık başvurusunda bulunulması mümkün değildir.
Binanın yaşı, yapının ruhsat aldığı tarihten itibaren belli oluyor. Kaçak yapılarda ise durum kaçak raporu tutulduğu tarihten itibaren hesaplanıyor. Ayrıca detaylı net bir bilgi almak istiyorsanız binanızın bağlı olduğu belediyeden tapu bilgileriniz ile beraber detaylara erişebilirsiniz.
Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz. İskan verilmeyen evlerin teknik arızaları sebebi ile maddi zarara uğrayabilirsiniz.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki en temel farkı iskan belgesi oluşturuyor. Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor.
Kat irtifaklı yapılarda geçerli olan “arsa” niteliği kalkar ve kat mülkiyetine geçiş ile birlikte bağımsız bölümlerin tapudaki niteliği, “bina” olur. Yapının inşaatı tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine başvuru yapıldığı için yapının projeye uygun inşa edilmeme riski ortadan kalkar.
İlgili Kanun ve Yönetmeliğe göre en az 400.000 (Dört yüz bin) Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı satın alan ve bu taşınmazı 3 yıl süreyle satmayacağını taahhüt eden kişiler Türk Vatandaşlığına hak kazanmaktadır.
En az 500 bin Amerikan Doları yahut karşılığı döviz veya TL kadar “gayrimenkul yatırım fonu katılma payı” veya “girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı” satın alan ve bunları en az 3 sene elinde tutacağını taahhüt eden kişi de gene bu kapsamda vatandaşlık hakkı elde eder.
Özetle, parayla en kolay AB vatandaşlığı seçeneği sunan tek ülke Portekiz diyebiliriz.
Boşanma Durumunda Türk Vatandaşlığı Kaybedilir mi? Evlenme yoluyla Türk vatandaşı olan bir kişi, herhangi bir sebepten dolayı Türk eşinden boşanmak isterse vatandaşlığı olduğu gibi devam eder. Evliliğinin sonlanması vatandaşlığını etkilemez.
Türk Vatandaşlığını kazanma işlemlerim sonuçlandı mı yoksa başka herhangi bir işlem yapmam gerekir mi? Türk Vatandaşlığını kazandığınıza dair duyuru belgesi ile ilçe nüfus müdürlüğü ya da dış temsilciliklerimizden Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Durumu
Türk vatandaşı ile evli olan GKK'daki Suriyelinin evliliklerinin 3. yılını doldurduktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bilgi alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri