İtalya ile 11 Şubat 1929'da akdedilen Lateran Anlaşması, Vatikan Şehir Devleti'nin bağımsızlığını sağlamış, Vatikan ve komşu İtalya'nın egemenlik haklarını karşılıklı olarak düzenlemiştir. Vatikan'ın teokratik bir devlet yapısı bulunmakta olup, genel veya yerel seçim yapılmamaktadır.
Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti (İtalyanca: Stato della Città del Vaticano; Latince: Status Civitatis Vaticanae), İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet.
Hristiyanlık inancına göre Petrus Roma İmparatoru Nero tarafında MS 64 yılındaki Büyük Roma Yangını'ndan sorumlu tutularak çarmıha gerilerek öldürülmüştür. Petrus'un İsa adına kilise kurumunu başlattığı ve ilk olarak piskoposluk rolünü oynadığına ve böylece Papalık kurumunun temelini attığına inanılır.
Boyutlara göre karşılaştırıldığında dünyanın en küçük beş egemen devleti. En küçük mikrodevlet, 2003 sayımlarına göre 911 vatandaşı ve 44 hektar yüzölçümü olan Vatikan'dır. İtalya'nın başkenti Roma'da merkezi olan Malta Şövalyeleri, uygulamada yüzölçümü olmayan bağımsız devlet statüsündedirler.
Anlaşılıyor ki, Latincedeki tam karşılığı Vaticanus olan Vatikan ismi vates'ten geliyor ve “kehanetle, inançla alakalı yer” anlamını taşıyor. Roma'da Vatikan tepesi (mons Vaticanus) olarak bilinen yere de, dolayısıyla “Kahin/kehanet tepesi” de denebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Roma Katolik inanç merkezi olan Vatikan, güzel Vatikan evleri, Sistine Şapeli gibi yerlerde sanat şaheserleri ve merkezde bahçeler barındırır . 1929 yılında yapılan Lateran Antlaşması nedeniyle Vatikan bağımsız bir devlet olarak kabul edilmektedir ve 2011 Temmuz itibarıyla 800 kişilik bir nüfusa sahiptir.
Vatikan'ın teokratik bir devlet yapısı bulunmakta olup, genel veya yerel seçim yapılmamaktadır. Papa, Vatikan'ın Devlet Başkanı ve tüm dünyadaki Katoliklerin ruhani lideridir.
Vatikan'ın Kuruluşu
Tarihler 1929 yılına geldiğinde, Vatikan ve İtalya arasında imzalanan Lateran Antlaşması ile günümüzdeki Vatikan Devleti resmen kuruldu. Bu devlet, 1870 yılına kadar varlığını devam ettiren Papalık Devleti'nin devamı olarak görülebilir.
Hristiyanlığın Katolik mezhebinin ruhani merkezi olan devletin yönetimi Papa'da bulunuyor. Nüfusu yaklaşık 1000 olan Vatikan'ın nüfusunun büyük bölümü Papa'ya bağlı din adamları ve ve Papa'yı korumakla yükümlü askerlerden oluşuyor.
Roma ve Vatikan'ın en önemli dini yapısı olan Aziz Petrus Bazilikası, muhteşem sanat eserleriyle bürünen Sistina Şapeli'nin de yer aldığı ve toplamda 10 müzeden oluşan Vatikan Müzeleri, bazilikanın önünde yer alan ünlü Aziz Petrus Meydanı Vatikan'da görülmesi gereken en önemli yerlerdir.
Devlet başkanı, aynı zamanda Katolik Hıristiyanların ruhani lideri olan Papa'dır. Ayrıca, bağımsız bir devlet olması sebebiyle, İtalyan ordusundan bağımsız; kendisine ait bir orduya da sahiptir. İsviçreli Muhafızlar Birliği olarak isimlendirilen bu teşkilat aynı zamanda dünyanın en küçük ordusu olarak da bilinmektedir.
Vatikan Müzeleri, ayın son Pazar günü hariç, Pazar günleri çalışmamaktadır. Bu günde Vatikan müzesine giriş ücretsizdir ve bilet gişesi saat 12:30'da kapanır.
1929'da İtalya Devleti ile Kilise arasında "Patti Lateranensi" diye adlandırılan bir anlaşma imzalanır. Bu anlaşma ile Katolik dini ülkenin resmi dini ve Roma'nın kutsal bir şehir olduğu ilan edilir. Bugün İtalya'da katolik dininden sonra en önemli ikinci din 2.000.000'den fazla kişi ile müslümanlıktır.
Vatikan'a her yıl milyonlarca ziyaretçi gelirken, dünyada binden az kişi Vatikan'ı kendi ülkesi olarak kabul etmektedir. Vatikan Şehri'nin resmi nüfusu yaklaşık 800 kişidir.
Papa'nın, olası işten çıkarmaları önlemek ve daha düşük maaşlı çalışanları güvenceye alabilmek için bu kararı aldığı belirtiliyor. İtalyan basınına göre kardinaller yılda 50 bin euro civarında maaş alıyor.
Vatikan'da, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa, 500 yıldır sarı, mavi ve kırmızı renkteki çarpıcı üniformalarının, geleneksel aksesuarlarıyla İsviçreli muhafızlar tarafından korunuyor. Toplam sayıları 110 kişi olan bu ordu, 22 Temmuz 1506'dan beri aktif olarak Vatikan'da görev yapıyor.
Hıristiyan mezhepleri arasında Katolik mezhebi, mensuplarının sayısı açısından en büyük mezheptir. Katolik mezhebinin merkezi Roma şehrinde bulunan Vatikan'dır. Bu mezhebin en yüksek otoritesi Papa'dır.
Vatikan Şehri vatandaşları olmasa bile Vatikan'ın hizmet pasaportları Vatikan'ın hizmetinde olan kişilere verilebilir. Vatikan Şehri tarafından verilen pasaportlar İtalyanca, Fransızca ve İngilizcedir. Vatikan tarafından verilen pasaportlar Latince, Fransızca ve İngilizcedir.
Bu liste dikkate alındığında günümüzde papa olan Papa I. Franciscus 268. papadır.
Vatikan'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
1. VATİKAN
Vatikan'da yalnızca ülkede veya Roma'da kardinal olarak çalışanlar, ya da Katolik Klisesi'nin resmi çalışanı olarak görev yapanlar vatandaşlık alabiliyor.
Asıl adı Jorge Mario Bergoglio olan Arjantinli Papa Francis, 2013 yılında seçilmesinden beri pek çok şatafattan kaçıyor.
kardinaller meclisi tarafından, vatikan'da bulunan sistine şapeli'nde toplanılarak yapılan seçimdir. oyların üçte ikisini alan aday yeni papa ilan edilir. yeni papa'nın seçildiği, şapelin bacasından çıkan beyaz duman ile duyurulur.
Papalık Tarihi- İlk Papa Aziz Petrus'tan Son Papa Ratzinger'e.
Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan, bir şehir devleti olduğundan yönetim merkezi de Vatikan şehrindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri