Kara Veba olarak da bilinen Kara Ölüm, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgındır. Avrasya ve Kuzey Afrika'da 75-200 milyon kadar insanın ölümüne yol açtığı düşünülmektedir. 1346-1353 yılları arasında Avrupa'da zirveye ulaşan salgın, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgındı.
Kara Veba olarak da bilinen Kara Ölüm, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgın olarak kayıtlara geçti. Avrasya ve Kuzey Afrika'da 75-200 milyona kadar insanın ölümüne yol açtı. Salgın, yalnızca 14. yüzyılda yaklaşık 200 milyon kişinin ölümüyle sonuçlandı.
Kara Veba veya Kara Ölüm olarak bilinen salgın,1346 ile 1353 arasındaki 8 yıllık dönemde 3 kıtada milyonlarca can kaybına neden oldu. Salgının kaynağına dair çeşitli teoriler ortaya atılsa da kesin bir sonuca varılamadı.
Kara Ölüm olarak da bilinen veba, 1347-1352 yıllarında Avrupa'yı yerle bir eden, yaklaşık 25-30 milyon kişinin ölümüne sebep olan bir veba salgınıydı. Kemirgen hayvanlardaki pirelerle taşınan hastalık, ilk olarak Orta Asya'da ortaya çıkmış, Moğol savaşçı ve tüccarlar aracılığıyla Kırım'a yayılmıştır.
Ülkeler gemilerde bulunan yükleri dezenfekte ederek, salgını durdurmak için hamle yapmıştır. Kara vebanın bitmesine neden olan herhangi bir aşı veya tedavi yöntemi uygulanmamıştır. Alınan temizlik önlemleriyle salgının yaygınlaşması yavaşlatışmış ve bir süre sonra ortadan kalkmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Veba hastalığı günümüzde en yaygın olarak Afrika, Asya ve Amerika'nın bazı bölgelerinde görülebilmektedir. Türkiye'de ise uzun yıllardır veba hastalığına rastlanmamıştır.
Veba salgınları en yaygın olarak aşırı kalabalık, yetersiz sağlık koşullarına sahip ve kemirgen popülasyonunun kontrol edilemediği kırsal ve yarı kırsal alanlarda görülmektedir. Günümüzde en fazla sayıda insan veba enfeksiyonu Afrika'nın Madagaskar adasında görülmektedir.
Onyedinci ve onsekizinci yüzyıllarda, bazı doktorlar kokulu maddelerle dolu Gaga benzeri bir maske giydi. Maskeler, onları kokuşmuş havadan korumak için tasarlanmıştı. Koku, (hastalık yapıcı mikrop teorisine göre) enfeksiyon nedeni olarak görülüyordu.
Ancak, özellikle akciğer vebası ve septisemik veba gibi hızlı ilerleyen vakalarda erken müdahale edilmediği takdirde, ani ölümler görülebilir. Veba tedavisinde temel olarak vakit kaybedilmeden bakteriye uygun, güçlü bir antibiyotik hastaya verilir. Antibiyotik özellikle hıyarcıklı veba tedavisinde oldukça etkilidir.
Kara Veba olarak da bilinen Kara Ölüm, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgındır. Avrasya ve Kuzey Afrika'da 75-200 milyon kadar insanın ölümüne yol açtığı düşünülmektedir. 1346-1353 yılları arasında Avrupa'da zirveye ulaşan salgın, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgındı.
1812-1819 Osmanlı veba salgını, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki son büyük veba salgınlarından biridir. Bu salgın en az 300.000 kişinin hayatına mal olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nda 16. ve 19. yüzyıllar arasında veba salgınları sık sık meydana gelmiştir.
Veba bakterisi insanlara, pire ısırmasıyla ( bubonik= hıyarcıklı form), kontamine sıvı veya dokularla doğrudan temasla ( bubonik=hıyarcıklı ve septisemik form), veba zatürresi olan kişinin öksürme esnasında havaya attığı damlacıkların sağlam kişiler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla (pnömonik form) bulaşır.
Ebola virüs hastalığı (EVH) insanlarda ağır seyreden ve genellikle ölümle sonuçlanan tehlikeli bir hastalıktır. EVH salgınlarında vakaların 'ı ölümle sonuçlanır. EVH salgınları öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarına yakın ücra köylerinde ortaya çıkar.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 30 Mart 2015 tarihli istatistiklerine göre, salgının üzerinden geçen 1 yılda virüs, 25 bin 178 kişiye bulaşmıştı, bunlardan 10 bin 445'i hayatını kaybetti. Salgın bu üç ülke haricinde az sayıda vakalarla birkaç diğer ülkede de görüldü.
Fièvre boutonneuse (Marsilya humması), Rickettsia conori'nin yol açtığı kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi ve siyah benekler (birincil ülser) ile kendini gösteren hafif bir hastalıktır. Bu mikrop insanlara Avrupa'nın güneyinde bulunan Rhipicephalus sanguineus adlı kene türü tarafından bulaştırılır.
Eskiden "kara veba" olarak da adlandırılan cüzzam, eski çağlardan günümüze ulaşan yazılarda da tanımlanan bakteriyel bir bulaşıcı hastalıktır. Bugün hala esas olarak Hindistan, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya'da görülmektedir.
Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1997), 12. 1812 yıllarında İstanbul'da etkili olan veba salgınlarında en az 100.000 kişinin ölmüş olduğu düşünülmektedir. İstanbul'da etkili olan 1836- 1837 yıllarındaki veba salgınında yaklaşık olarak 25.000 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.
Oldukça tehlikeli bir hastalık olan veba, bulaşıcı olmasının yanı sıra aynı zamanda ölümcül olabilir. Yersinia pestis isimli bakterinin yol açtığı hastalık halk arasında "kara veba" olarak da bilinir. Yersinia pestis bakterisi genel olarak hayvanlarda bulunur ve en çok da pireler aracılığıyla insanlara bulaşır.
Not: SCP'ler gerçek değildir, kurgudan ibarettir. Özel saklama prosedürleri: SCP-049 Site 19 Araştırma Sektör 2'de standart güvenlikli insansı muhafaza hücresinde tutulmalıdır. Nakil edileceği zaman mutlaka uyuşturulmalıdır.
Veba ya da halk arasındaki adıyla "kara ölüm", 14. yüzyıl Avrupası'nda Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu, genellikle kemirgenler üzerinde bulunan pirelerle aktarılan, insandan insana da bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Y. pestis hem bubonik (hıyarcıklı) hem de pnömonik (zatürreli) vebaya yol açabilir.
"Hıyarcıklı veba" (bubonik veba) veba hastalığının en yaygın biçimidir. Hastalığa Yersinia pestis adı verilen enterobakteri neden olur. Bakteri vücuda girdikten sonra 3 ila 8 gün içinde etkisini gösterir. Belirtileri, yüksek ateş, üşüme duygusu, başağrısı, ishal ve bubo adı verilen, lenf bezi şişmeleridir.
Taun salgın, veba ve kara ölüm anlamına gelir.
Fransız filozof Albert Camus'nun 1947'de yayımlanan 'Veba” adlı romanında, salgınla boğuşan bir şehrin halkının yaşadığı psikososyal süreçler anlatılmaktadır.
Bugüne kadar yapılan çalışmalar Newcastle hastalığının kuşlardan insanlara bulaş göstermediğini ortaya koymuştur ancak kontamine materyal ile temas sonrasında, gözlerde kendi kendini sınırlayan ve tedavi edilmeden, kendiliğinden tamamen iyileşen kısa süreli göz enfeksiyonu meydana gelebileceği bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri