Üçüncü rekâtta kıraat tamamlandıktan (Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunduktan) sonra eller kulaklara kadar kaldırılarak tekbir alınır ve kunut duaları okunur.
Vitir namazının 3. rekatında tekbir getirildikten sonra kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste'înuke” ve “Allahümme iyyâke na'büdü” duaları okunur.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
Kunut duaları vitir namazının son rekatına başladıktan sonra Fatiha ve namaz suresi okunmasının ardından tekbir getirilerek 1 yada 2. kunut duası okunmaktadır. Kunut duaları, herhangi bir sıkıntıdan kurtulmak için Allah'a dua etmek ve sığınmak anlamında okunması tavsiye edilen bir duadır.
Vitir namazı üç rekat. Şu söylenebilir, birinci rekatta Nas suresini okuduysa ikincisinde Asr suresini okuyabilir mi? Okumasa iyi olur, ama okuduysa da namaz olur. Birinci rekatta Felak, ikincisinde Nas, üçüncü rekatta da herhangi bir sure okunabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste'înuke” ve “Allahümme iyyâke na'büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 442).
Üçüncü rekat kılınışı; Ayağa kalktıktan sonra besmele çekilir ve fatiha suresi okunmaktadır. Ardından zammı sure okunur. Zammı sureden hemen sonra tekbir getirilir Allahu Ekber deyip eller tekrar bağlanır.
Hatta vitir namazında bile, devamlı kevser, ihlas ve felak nas surelerini okumasında bir sakınca yoktur. Örneğin üç sure bilen birisi, farz namazlarda, bazen kevser ile nas suresini veya ihlas suresini , bazen de kevser ile felak suersini okuya bilir bir mahzur yoktur.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
Vitir namazını kılmakta olan bir kimse, unutarak ya da yanılarak kunut duasını okumadan rükûya giderse bu kimse namazına devam eder ve sonunda sehiv secdesi yapar.
Cevap: Vitir namazında elleri kaldırıp tekbir almak ve Kunut duası okumak vaciptir. Kişi bunu unutursa, rüku'da hatırlarsa tekrar kalkmasına gerek yok, devam eder. Sonunda sehiv secdesi yapar. Ama bilmiyorsa bunu, rüku'da aklına gelince kalkıp Kunut dualarını okuyup tekrar rüku'ya giderse yine sehiv secdesi yapar.
Kunut Duaları, İslam dini için büyük önem taşıyan dualardandır. Kunut 1 Duası ve Kunut 2 Duası olarak iki parçadan oluşan bu dua, vitir namazının üçüncü ve son rekatında okunur.
Bu zammı sure 4 rekâtlı farzların son iki rekâtı hariç bütün rekâtlarda okunur. Sünnetlerin ve iki rekâtlı farzların ve vitir namazının bütün raketlerinde zammı sure okunur ve okunması da vaciptir. Ayetel Kürsi okunuşu ve Türkçe anlamı: Ayet-el Kürsi Arapça yazılışı ve Diyanet meali!
Üç rekattan ibaret olan vitir namazı da şöyle kılınır: Önce o günün vitir namazını kılmaya niyet edilir. "Allahu Ekber" denilerek namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra "Eûzü Besmele" çekilerek Fatiha okunur. Arkasından bir mikdar daha Kur'an-ı Kerîm okunur.
Hanefi mezhebine göre vacip olan vitir namazında okunan kunut duasını bilmeyenler yerine herhangi bir sure okuyabilir. Hiçbir şey demiyorsa lafzatullah'ı tekrar eder.
Evet, Rabbena duasıyla kılınan vitir namazı geçerlidir, kazası gerekmiyor. Özetle, Kunut duasını okuyamayanların veya okumayanların, “Rabbenâ âtinâ” duasını okumaları veya üç defa “Allahümmağfir lî” ya da “Yâ Rabbî” demeleri yeterlidir.
İlk oturuş, namazın vaciplerindendir. Vacibin unutulması durumunda son oturuşta sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrîmen mekruhtur, dolayısıyla namazın iade edilmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/310; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/88).
Salli barik okumadan da yapsanız caizdir. Birşey gerekmez.
Vitir Vacip Namazının 1.
– Sübhaneke okunur. – Fatiha okunur: – Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. – "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.
Sual: İlk rekatta İhlas, 2.de, unutup Kevseri okumak mekruh mu? Mekruh olmaz.
Üç sûre bildiğinize göre, farz namazlarda, bazen Kevser ile İhlas sûresini, bazen de Kevser ile Felak sûresini okumanız iyi olur.
Bu üç sure beraber okunduğunda bir kalkan görevi üstlenir. Nas Suresi Günde Kaç Kere Okunur? Nas suresi sabah ve akşam üç kere İhlas ve Felak sureleri ile beraber okunduğunda etkili bir kalkan oluyor.
Vitir namazının üçüncü rekatında, kıyamda iken tekbir alınması zammı sure ile Kunut dualarının arasını ayırmak içindir.
Hanefîlere göre, vitir namazı üç rekattır ve sonunda selam verilir. Şâfiîlere göre vitir namazının en azı bir rekat, en çoğu on bir rekattır. Bir rekattan fazla kılınacaksa, önce iki rekata niyet edilir ve sonunda selam verilir. Sonra vitir namazının bir rekatına niyet edilir ve sonunda selam verilir.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri