Kısaca W harfiyle gösterilir. Watt (W), güç birimi olarak kullanılır ve bir devreden akan akımın, devreden geçen gerilimle çarpımının sonucu olarak hesaplanır. Watt, bir devredeki enerji akışının hızını ifade eder. Watt ölçümü, bir wattmetre kullanılarak gerçekleştirilir.
Gücün birimi olan watt, Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) saniyede bir joule eşit olarak türetilmiş bir birimdir.
Bir cihazı çalıştırmak için birim zamanda ne kadar enerji kullanıldığını “Güç” kavramı ile ölçeriz. Gücün ölçü birimi “Watt”dır. Gücü hesaplamak için kullanılan formül ise Güç= Enerji / Zaman şeklindedir.
Güç formülü P=W/t dir. W yapılan işi, t ise süreyi ifade eder. Joule birimi Joule, zaman birimi ise saniyedir. Bir işi ne kadar kısa süre içinde yaparsanız harcanan güç o kadar fazla olur.
Kilowatt (kW)
Elektrikli ev aletlerinin büyük bir bölümünde hesaplamalar Kilowatt üzerinden yapılmaktadır. 1 Kilowatt, 1000 Watt'tır.
İlgili 34 soru bulundu
Watt, SI'de, uluslararası standart güç birimidir. Buhar makinesi mucidi James Watt'a (1736-1819) atfen SI birim sisteminde güç birimi olarak kabul edilmiştir. Enerji dönüşümü oranını ölçen birimdir. Joule bölü saniye olarak tanımlanır.
Birimi Watt'tır, P harfi ile gösterilir. ϕ faz farkı olmak üzere aktif güç P=V.I.Cos(ϕ) formülü ile bulunur.
Böyle devrelerde güç, akım ile gerilimin çarpımına eşittir. Formülü: S = U.I formülü ile bulunur. Birimi (VA) Volt-Amperdir.
Güç, bir işin ne kadar sürede yapıldığını belirten bir kavramdır. Başka bir deyişle “güç”, bir işin yapılma hızıdır. Örneğin aynı işi bir kişi bir saatte, diğeri ise 5 dakikada yapıyorsa, yapılan iş ve dolayısıyla harcanan enerji aynı olsa da işi kısa sürede yapan (5 dakikada yapan) daha güçlüdür.
1 watt saat = 3600 J. 1 kilovat saat = 3.6 × 106 J (ya da 3.6 MJ) 1 watt saniye = 1 J.
Kuvvet ve güç eğitimi arasındaki ana farklılık, kuvvet dirence karşı koyma yeteneği iken, gücün en kısa zamanda dirence karşı koyma yeteneği olmasından kaynaklanır. Kuvvet eğitimi verilen tekrarda olabildiğince ağırlık kaldırmaya odaklanılan durumlarda direnci yenme yeteneğini geliştirir.
ΔT (Delta T), evrensel zaman ve dinamik zaman arasındaki farkı ifade eden zaman standardı.
SI birim. Fizikte Uluslararası Birimler Sistemi (SI) birimi joule'dur. Joule birimi İngiliz fizikçi James Prescott Joule'un (1818-1889) isminden üretilmiştir. Kısaltması büyük J harfidir.
Yola paralel bir F kuvveti cisme yol aldırabiliyorsa iş yapıyor demektir. Yapılan iş, kuvvet ile yolun çarpımına eşittir. İş W sembolü ile gösterilirse, W = F. Δx olur.
Wattmetreler her şartta alıcıların aktif güçlerini gösterir. Yapısı: Wattmetreler ampermetre ve voltmetrenin özelliğini bir arada gösteren ölçü aletleridir. Alıcının gücünü Watt , Kilowatt , Megawatt ve Gigawatt olarak ölçer.
Gücün SI birimi watt'tır. Elektrikli cihazların birim zamanda harcadığı enerji miktarı olarak da bilinir. 1 saniyede 1 joule enerji harcayan elektrikli alet 1 watt gücündedir.
İletken bir ortamın herhangi bir kesitinden belirli bir yönde, birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akım şiddeti denir. “i” ile gösterilir. Buna göre bir iIetkenin herhangi bir kesitinden t sürede q kadar net yük geçiyorsa, iletkenden geçen akım şiddeti i=qti=qt olur.
I (Akım:Amper) = V(Gerilim:Volt) / R(Direnc:Ohm).
Aktif güç, şebekeden çekilen faydalı, işe yarayan güçtür. Sembolü "P" harfiyle gösterilir. Birimi watt'tır. Formülü tek fazlı devrelerde P=U x I x cosφ şeklinde, üç fazlı devrelerde P= √3 x U x I x cosφ ifade edilir.
Telefonların şarj aleti kaç watt olmalı dediğimizde watt hesaplanırken amper değeriyle volt değerini çarparız. Yani “1 Watt=1 Amper X 1 Volt”dur.
3.1. 1 kW Kaç Beygirdir? 1 kilovat, 1,341 beygir gücüne denk geliyor. Bu nedenle -genel anlamda ifade edildiğinden daha farklı şekilde- pek çok aracın beygir gücü, aslında net bir sayı olmak yerine küsuratlı bir değerde oluyor.
Ortalama bir insan dinlenme hâlinde 100 watt enerji üretebiliyor. Bu elektrik üretimi hareketlilikle birkaç dakika içinde 300-400 watt'a çıkarken koşma, spor aktiviteleri gibi anlık artış sağlayan hareketlilikle geçici olarak 2.000 watt'a kadar yükselebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri