Koku ve endişelerden kurtulmak için 998 kere zikir vaktinde “El-Hafız” okumaya özen gösterilmelidir. İnsanlar hem nefislerini hem de mallarını korumak için “Ya Hafız” ismi şerifini 998 kere zikretmektedir. Maddi ve manevi olarak tüm kötülüklerden korunmak için “Ya Hafız” esması 998 kere okunmaya devam edilmektedir.
Günde 99 kere Ya Hafız esmasını zikretmek, haneyi kazalardan ve musibetlerden korur. Allah'ın varlığını benliğinde hisseden kul haramdan sakınır ve hayra yönelir.
“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir.
Değerli Kardeşimiz; Biri unutmayan, her şeyi kaydeden, diğeri ise koruyan, mahafaza eden anlamında kullanılmıştır. Mesela, Kur'an'ı ezbere bilenler birinci tanıma (hâfız), hafaza melekleri ise ikinci tanıma (hafiz) örnek verilebilir. Birincisi hâfız, ikincisi ise hafîzdir.
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Dr. Ali Erbaş, Türkiye'de hafızlık belgesine sahip yaklaşık 160 bin hafız olduğunu dile getirerek, "Bu ülkenin insanlarının yüzde 1'i hafız olsa 820 bin hafız eder ama bizim şu anda hafız sayımız binde 2'ye denk geliyor, bu yeterli değil” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Prof.
Farsça Tanrı anlamına gelen Huda ve Arapça hafız "koruyucu" anlamına gelir. Yerel çeviri "Hoşçakal"dır. Bu tabir olduğunu loanword gelen Farsça/ Peştuca'dan Azerice, Kürtçe, Sindhi, Urduca, Hintçe, Bengalce ve Pencap dillerine geçmiş bir sözcüktür. Aynı zamanda "Tanrı senin koruyucun olsun" olarak tanımlanabilir.
Kurra hâfız
Hadislere göre İslâm Peygamberi'nin izin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere denir. Hafızlar arasında sesi en iyi olanlar arasından seçilir ve özel eğitim görürler.
Cenâb-ı Hakk'ın “Adl” isminin kâinattaki yansıması; ölçü, denge ve mizan olarak karşımıza çıkar. Kâinatın her yerinde olduğu gibi, canlılar âleminde de âdilâne bir denge söz konusudur. Cenâb-ı Hakk'ın “Adl” isminin kâinattaki yansıması; ölçü, denge ve mizan olarak karşımıza çıkar.
Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
El-Mücîb Faziletleri Nedir? - Duaların kabul olması için bu ismi günlük zikir saatlerinde ''Ya Mucîp'' diyerek defa zikredilmelidir. defa çekildiği zaman Her ne dua var ise o kişinin duaları kabul olur.
- Her gün 136 defa Ya Mü'min ism-i şerifinin zikrine devam edilir ise kişiler düşmanlarından üstün gelebilir. - Sabah namazı sonrası Ya Mü'min ism-i şerifini 267 kere okunur ise kişi sıkıntıya düşmez ve kimseye muhtaç olmaz. Yalan söylemez ve kötü sözlerden kurtulur.
5- El-Kuddûs: Her noksanlıktan uzak ve her türlü takdîse lâyık olan. 6- Es-Selâm: Her türlü tehlikelerden selamete çıkaran. Cennetteki bahtiyar kullarına selâm eden. 7- El-Mü'min: Güven veren, emin kılan, koruyan, iman nurunu veren.
Arşiv. Türkiye'de bu sene Kur'an kurslarında eğitim alan veya kendi imkanlarıyla Kur'an-ı Kerim'i ezberleyen 8 bin 695 öğrenci hafız oldu. 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye genelindeki 1704 Kur'an kursunda 73 binden fazla öğrenci hafızlık eğitimi aldı.
Sa'saa kabilesine gönderilen ve Bi'rimaûne'de şehid edilen ensardan yetmiş kişilik bir gruptan bahseder ve gündüzleri odun toplayan, geceleri namazla geçiren bu kişileri kurrâ diye adlandırdıklarını belirtir (Buhârî, “Cihâd”, 184, “Mesâcid”, 302, “Vitir”, 7).
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
Hüda kelimesi pek çok kişinin kulağına aşinadır ama tam olarak anlamı bilinmez. Özellikle İstiklal Marşı'nda yer almasıyla pek çok kişi tarafından anlamı merak edilmektedir. Hüda 'Tanrı' anlamına gelmektedir. Diğer bir anlamı ile yaratıcı olarak da dile getirilebilir.
Hüda ismi Kur'an-ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almaktadır. Kur'an-ı Kerim'de; Bakara suresinin 2 ayetinde geçmektedir. Bu kapsamda Huda olarak geçmekte olup kelime anlamı ise doğru yol veya doğru yol gösteren kişi anlamında kullanılmaktadır.
(ﺣﻔﻴﻆ) i. (Ar. ḥifẓ “korumak”tan ḥafіẓ) “Her şeyden koruyan, saklayan, muhâfaza eden” anlamında esmâ-i hüsnâdan (Allah'ın en güzel isimlerinden)dır.
Hafızlık eğitimine büyük önem verilen ve devlet başkanının bile hafız olduğu Batı Afrika ülkesi Moritanya'daki medreselerde çocuklar bu alandaki eğitimlerini "Löh" adı verilen tahta levhalar üzerine yazılan ayetlerle alıyor.
Türkiye'de Hafize ismini kullanan 42.767 kişi bulunmaktadır.
Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hâfız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hâfız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hâfızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Sakarya'da 4 yaşında Kur'an-ı okumayı öğrenen ve hatmeden Muhammed Serdar Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek 6 yaşında hafızlık ünvanı aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri