kendine yabancı gelen duruma veya şeye alışamamak,ısınamamak,garipsenme.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yadsımanın iki anlamı bulunuyor. Birincisi “Yadsımak işi, yokumsama, inkâr” demek oluyor. İkinci olarak da psikolojide mantık dalında “Bir yargıdan onun karşıtı olan yargıya geçme, nefiy” anlamına geliyor.
edilgen f. (< yadırga-n-mak) Alışılamamak, tedirgin olunmak: Şehirlerimizin umûmî çerçevesi içinde derhal yadırganan bir yığın eser (Ahmet H. Tanpınar). Hele böyle içinde türlü inhilâl mikroplarının çalıştığı bir âile için bunda yadırganacak bir şey yoktur (Reşat N. Güntekin).
Yadsımak bir yapılan bir eylemi yapmadığını söylemek, yaptığı tüm işleri inkar ederek yok saymak demektir.
"Yargılamak" kelimesi, hukuktaki "Yargıcın tarafları dinleyerek bir karar vermesi" anlamı dışında güncel olarak "Bir şey/kişi hakkında olumlu veya olumsuz eleştirel bir düşünce belirtmek" anlamına gelmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Yâd etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Anmak, hatırlamak. “Seni her gün yad ederiz buralarda.”
Kelime Farsçada ''yâd'' şeklinde, düzeltme işareti ile birlikte kullanılır. Yâd kelimesinin sözlük anlamı hatıradır.
YADSIMA NEDİR? Yadsıma: İnkâr, olumsuzlama, ret, değilleme. Bir varlığın (doğal, toplumsal ya da zihinsel bir sürecin) ilerlemesi, gelişmesi ile ilgili aşamalarının art arda gelişinin özel bazı biçimlerinde, diyalektik yadsımanın işleyişini görürüz.
Yok sayılamaz, apaçık, inkar edilemez. Muhakkak, itiraz kabul etmez.
YAD EL KELİMESİNİN ANLAMI
Yabancı yer, gurbet anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yadel şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yad el şeklinde olmalıdır.
Uzun ve yorucu bir yolculuk sonrasında dahi pek çoğumuz ilk kez konaklayacağı ortamda uyumakta güçlük çeker. Kimi zaman “yerini yadırgamak” olarak da tanımladığımız bu durum, gecenin büyük bölümünde huzursuz olmamıza neden olur. Uzmanlara göre bunun nedeni beynimizin bir yarım küresinin uyanık kalmaya devam etmesi.
[1] Bir iş veya fikirsel bağlamda tereddütte olmak ya da kuşku duymak, işkillenmek.
kendine yabancı gelen duruma veya şeye alışamamak,ısınamamak,garipsenme.
Eğer sorularda böyle bir durumla karşı karşıya kalınırsa, içerisinde yalan söylemenin söz konusu olabileceği cümle inkâr (yadsıma) cümlesi olarak kabul edilmelidir. Örnek: – Tüm öğretmenlere kadro vereceğimizi söylemedik. – Sitenin girişindeki camı ben kırmadım!
Bir durumun, bir olgunun bir olayın değerlendirilmesi ve durumun tespiti anlamını ifade eder.
12. yüzyılda literatüre giren ve günümüzde de sıklıkla kullanılan yavuklu kelimesi, sözlü anlamına gelir. Bunun dışında, kelimenin bir diğer anlamı nişanlıdır. Yavuk kelimesinin sözlük anlamı ise yakın ve hısımdır.
Vaveyla ile kelimesi ile karşılaşıldığı zaman bunun çığlık anlamına geldiği bilinmelidir. Vaveyla Nedir? Buradaki anlamıyla 'çığlıklarında dahi' şeklinde anlatmak mümkündür. Türk Dil Kurumunda yer alan anlamıyla vaveyla 'çığlık' olarak geçmektedir.
Hayıflanma, birinin yaptığı bir şey ya da söylediği bir söz karşısında üzülmek demektir. Aynı zamanda yapılan bir şey yüzünden pişmanlık duymak anlamına da gelir.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
Yadsıma(İnkar)
Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Yadsıma:Öne sürülen bir savı tanımama, onu yok sayma, olumsuzlama. Azımsama: Bir şeyi yeterli bulmama anlamını ifade etmek için kullanılır.
TDK açısından yadsımak kelimesinin, 'Söylediği sözü, yaptığı işi ya da tanık olduğu bir durumu yapmadığını, bilmediğini söylemek, saklamak ve inkar etmek' biçimde ifade edildiğini diye dile getirmek mümkün.
Yad, hatırlamak, gözünde canlandırmak anlamına gelirken, gar, getiren, veren anlamına gelir.
Hayırla anmak (veya yâd etmek) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ölmüş bir kimsenin ardından iyi konuşmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri