Çünkü yağlı boyanın hava ile etkileşimde bulunması sırasında boya katı hale geçerek bir reaksiyona uğradığı belirtilmektedir. Bu nedenle yağlı boyanın kuruması olayı kimyasal bir değişim olmaktadır.
En iyisi uzaktan infrared ısıtıcı kullanmak. Tam aksine güneşte kurumaz,süreç daha yavaş ilerler serin yerde veya biz gibi acil durumlarda vantilatör karşısında,söylediğin sürede dediğim şartlarda yüzeysel olarak kurur.
Nem Oranı Havadaki nem ne kadar fazlaysa, boyanın su içeriği yüksek nemde kolayca buharlaşmayacağı için, boyanın kuruması da o kadar uzun sürer. İdeal olarak, iç cephelerde en hızlı kuruma süresi için nem oranının %50 ya da daha düşük olması gerekir. Nem azaltan cihazları kullanmak bu konuda size yardımcı olabilir.
GEÇ KURUMA / KURUMAMA:
Bu durumda boya tam olarak kuruduktan sonra hafifçe zımparalanmalı ve yeni bir kat boya sürülmelidir. Boya henüz kurumamışsa, yüzey boya tineri ile silinerek boyama işlemi tekrarlanmalıdır.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
İlgili 38 soru bulundu
Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Selülozik Boya
Parlak ve çabuk kuruyan son kat boyadır. Yüzey Hazırlığı ve Uygulama Şekli: Ahşap yüzeylerde Polisan Selülozik Astar, metal yüzeylerde Epoksi Antikorofiz Astar veya Antipas üzerine Polisan Selülozik Astar uygulanmış ve zımparalanmış yüzeylere uygulanmalıdır.
Bu problemin en büyük nedeni, yüzey ve uygulamadır. Uygun olmayan yüzeye yapılan her türlü boya, yapışma sorunu yaratabilir. Mutlaka bu tip durumlarda yüzey sorgulanmalıdır. Özellikle sentetik boya üzerine yapılan su bazlı boya uygulamalarında, yapışma problemi sık sık karşımıza çıkmaktadır.
Boyama yapılacak yüzeyin kuru olması, yüzey sıcaklığının +5º C üzerinde olması ve ortam sıcaklığının +25º C olması en ideal durumdur.
Boya badana işlemleri genellikle bahar ve yaz aylarında yapılsa da özellikle acil durumlarda kış aylarında da boya yapmak mümkündür. Tıpkı çok sıcak havalarda olduğu gibi çok soğuk havalarda da bu işlemler daha uzun sürse de olumlu ve etkili bir görünüm yaratılabilir.
Genellikle yağlı boya kutularının üzerinde de son kullanma tarihi bulunmaz ancak eskiyen boya da ilk açıldığı zamanki gibi boyamaz. Uzmanlara göre açılmış boyaların, saklandığı yerin koşullarına bağlı olarak iki ila dört yıl içinde atılması gerekiyor. Kapağı açılmamış yağlı boyalar ise 15 yıl kadar dayanıyor.
Yağlı boya çalışması bittikten sonra az da olsa kurumaya bırakılır. Kuruma işlemi sonlandığında yağlı boya vernik uygulanır.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
“Aşağıda verilen değişimler kimyasal değişim örnekleridir. … Betonun donma- sı, yağlı boyanın kuruması, elektron alışverişi, bağ kopması, bağ oluşumu…” (Ertekin vd., 2018, 133). “Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmelere “kimyasal değişme” denir.
Örneğin yağlı boya, esnek ama dayanıklı bir yapıya sahip kıllar gerektirir. Dolayısıyla yağlı boya fırçası kıllarının daha sağlam ve kalın bir yapıda olması gerektiği söylenebilir. Akrilik boya yağlı boya kadar sert değildir, bu yüzden bu teknikte biraz daha ince olan kılları da kullanabilirsiniz.
Boyayı havanın içeri girmesini engelleyen kapalı kaplarda saklayın. Eğer boyayı yarıya kadar kullandıysanız ve kalanını kutuda saklamak istiyorsanız, boyanın üzerini streç film ile sarın. Kapağını kapatın. Kutunun yarısından daha az boyanız kaldıysa onu, daha küçük ve sıkı kapaklı bir kaba aktarmanız gerekir.
Tiner kullanımında arzu edilen verimin elde edilmesi için tinerin belli oranda boyaya katılması gerekir. Bunun için şu reçeteyi dikkate almanızda fayda vardır. Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz.
Hangi yüzeye uygulanırsa uygulansın yağlı boyanın üzerine direkt su bazlı boya yapılmaz. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçmek için ilk önce zemine ince bir zımpara yapılır. Zemin toz, kir ve yağdan arındırılır. Daha sonra bu işlemin arkasından üstüne bir kat dönüşüm astarı (geçiş astarı) yapılır.
Boya yaptıktan sonra kuruması için serin ve kuru bir mekanda bekletin. Dışarıda kuruması gerekiyorsa sıcak, kuru bir gün seçin. İşe erken saatlerde sabah başlayın. Bu daha hızlı kuruma ve daha fazla sıcak hava şartlarından yararlanmak için zaman kazandıracaktır.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Bölgeyi su ve bulaşık sabunu karışımıyla ıslatın, birkaç dakika sonra fırçalayarak boyanın üzerine yapışan tabakayı çıkarmaya başlayın. Yüzeyde hala boya varsa fazlalığı gidermek için mineral ispirto veya alkol kullanın. Sabun ve su onu kesmiyorsa, biraz yardım almak için yerel bir ev tadilatı mağazasına gidin.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Beyaz sirkeyi kaynatın, ardından kaba dökün ve sertleştirilmiş fırçayı doğrudan içinde 15 dakika bekletin. Fırçanın kılları yumuşamışsa üzerine dokunun, bu durumda sabunlu su ile temizlemeye devam edebilir ve ardından temiz su ile durulayarak bitirebilirsiniz.
Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri