İlk önce su ve suyun kaynakları aldığı güneş ısısından ötürü buharlaşır. Oluşmuş olan su buharı, gökyüzüne yükselip yoğunlaşma durumuna gelir. Bu durumdan sonra su damlacıkları meydana gelir. Bu su damlacıklarının bir araya gelmesiyle yağmurlar meydana gelirler ve yeryüzüne düşerler.
Havadaki nem %100′ü aşınca, su buharı yoğunlaşarak su tanecikleri oluşturur. Bu tanecikler rüzgârla sürüklenerek bir araya gelir ve bulutları meydana getirir. Bulut soğuk bir hava tabakasıyla karşılaşınca buluttaki su yoğunlaşarak su damlacıklarına dönüşür. Bu damlacıklar düşebilir büyüklüğe ulaşınca yağış olur.
İlk olarak, aldığı güneş ısısı nedeniyle su buharlaşır. Oluşan su buharı yavaşça gökyüzüne doğru yükselir ve yoğunlaşır. Bu durumdan sonra su damlacıkları oluşur. Bu su damlacıkları bir araya geldiğinde, yağmurlar meydana gelir ve yeryüzüne düşer.
İlk olarak, su ve su kaynakları aldığı güneş ısısı sonrası buharlaşır. Oluşan su buharı gökyüzüne yükselerek yoğunlaşma aşamasına gelir. Bu aşamadan sonra ise su damlacıkları ortaya çıkar. Bu su damlacıklarının birleşmesiyle yağmurlar meydana gelir ve yeryüzüne düşmeye başlar.
Bulutlarda yeterli damlacıklar birbirine yapışırsa, büyük ve ağır olurlar ve yerçekimi kuvveti ile dünyaya doğru çekilirler. Su damlalarının bulutlardan düştüğü haline yağmur denir. Bazen damlacıklar yere düşmeden önce donar ve dolu, karla karışık yağmur yada kar olur!
İlgili 25 soru bulundu
YAĞMUR NASIL OLUŞUR? Tıraş köpüğünün bulut olduğu ve mavi renk parmak boyasının ise yağmur damlaları olduğunu belirtin. Yarısına kadar su dolu kaba tıraş köpüğü sıkın. Damlalık ile parmak boyasından alın ve köpüğün üzerine dökün, suyun içinde yağmur damlasının nasıl yeryüzüne düştüğünü izleyin.
Atmosferdeki su buharı toz parçacıkları üzerine yoğunlaşarak yağmur damlalarını oluşturur. Atmosferdeki su buharı toz parçacıkları üzerine yoğunlaşarak yağmur damlalarını oluşturur. Damlalar büyüdükçe suyun yüzey gerilimi nedeniyle küresel bir şekil almaya başlar.
Gökyüzünde bulutlar vasıtasıyla yeryüzüne düşen su damlacıkları olarak ifade edilen yağışlar; su buharının yükselmesi ve bu yükselen su bu buharının yoğuşarak katı ya da sıvı bir form almasıyla meydana gelmektedir.
Yağmur, bulutlardan su şeklinde yağan yağış biçimidir. Yağmur taneleri düşme esnasında kuru havadan geçerken bir kısmının veya tamamının buharlaşması sonucu bulut tabandan aşağı doğru sünüyormuş gibi görünür buna virga denilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bulut oluşumu ve yağmurun yağması, en temel yoğuşma örneğidir. Gece saatlerinde yağmur yağmasa dahi sabahın ilk saatlerinde çim ya da araçların üzerinde su damlaları gözükebilir. Yaşanan bu olayda atmosferde bulunan su buharı doymuş hale gelerek çimlerin üzerine çiğ şeklinde düşer.
İlk önce su ve suyun kaynakları aldığı güneş ısısından ötürü buharlaşır. Oluşmuş olan su buharı, gökyüzüne yükselip yoğunlaşma durumuna gelir. Bu durumdan sonra su damlacıkları meydana gelir. Bu su damlacıklarının bir araya gelmesiyle yağmurlar meydana gelirler ve yeryüzüne düşerler.
D-Yoğuşma (Yoğunlaşma)
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Yağış, hava kütlelerinin soğuk bir hava tabakası ile karşılaşarak, soğuk bir yerden geçerek ya da yükselerek soğuması sonucunda içerisindeki su buharının yoğuşarak sıvı veya katı halde yeryüzüne inmesi olayıdır.
İlk önce su ve suyun kaynakları aldığı güneş ısısından ötürü buharlaşır. Oluşmuş olan su buharı, gökyüzüne yükselip yoğunlaşma durumuna gelir. Bu durumdan sonra su damlacıkları meydana gelir. Bu su damlacıklarının bir araya gelmesiyle yağmurlar meydana gelirler ve yeryüzüne düşerler.
Yağmur suyu ağaçların, bitkilerin, tükettiğimiz meyve ve sebzelerin ihtiyaç duyduğu maddelerden en önemlisidir. Sulama sistemlerinin yanı sıra doğal yağmur suları ve içerisinde bulunan minerallerden faydalanmak tarlalar ve ekinler için oldukça önemli bir yer tutmaktadır.
Dolu ise bulutların içindeki yuvarlak ya da düzensiz şekilli buz parçacıklarıdır. Bulutların içindeki yağmur damlacıklarının bir fırtına sırasında yükselmesi nedeniyle aniden soğuyarak donması sonucu oluşur. Yukarı ve aşağı yönlü hareketleri sırasında dolu tanelerinin yüzeyinde daha fazla su donarak birikir.
Coğrafya biliminde havadaki su buharının yoğunlaştıktan sonra gerek sıvı, gerek katı olarak yeryüzüne düşmesi olayına yağış adı verilmektedir. 1 Çiy, kırağı, kırç, kar, dolu ve yağmur başlıca yağış türlerine Türkçede verilen isimlerdir.
Yağmur suyu temel olarak damıtılmış sudur ve bu nedenle mineral içermez.
Yağmur; Bulutlardaki su buharlarının, yeryüzüne su damlacıkları olarak tekrar düşmesine deniliyor. Yağmurun bütün canlılar için ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Yağmur yağmazsa, barajlar su dolmaz, çiftçinin ektiği ürünler yetişmez ve kurur. Su olmadığı zaman da bütün canlılar sıkıntı yaşar.
Dünyanın en fazla yağmur yağan yeri Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Mawsynram bölgesi. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor.
1. Atmosferin yağış yağacak olan bölümünde yeterli miktarda su buharı olmalıdır. 2. Yeterli miktarda su buharı bulunan havanın sıcaklığı düşmelidir.Hava soğuduğu zaman su buharı taşıma kapasitesi azalacaktır, doyma noktasının üstüne çıkılırsa su buharı sıvı hale geçebilir.
Çünkü Ay'da bizim bildiğimiz anlamda atmosfer yok. Yani Ay'da iklim yok. Rüzgar yok, yağmur yok.
Bulutlar yukarıya doğru belirli bir hızla hareket ederlerken, damlacıklar yükseldikçe yoğunlukları da artıyor. Bunun sonucunda daha da büyüyor ve küre şeklindeki yapılarına kavuşuyorlar.
Su buharı yağmur damlasına, yağmur damlası ise buz parçası haline gelirken ise dışarıya ısı yayar. Gizil ısı değeri ortamın sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir. Özetle yağmurdan önceki sıcaklığın sebebi havadaki su buharının yoğuşarak yağmur damlasına dönüşmesi sırasında içerisindeki gizli ısıyı dışarıya vermesidir.
Buluttaki su tanecikleri rüzgarın etkisi ile bir oraya bir buraya itilirler. Birbirlerine çarptıkça birleşerek su damlacıklarını oluştururlar. Oluşan su damlacıkları da kümeleşerek su damlalarını meydana getirirler. Bu damlalar belirli bir ağırlığa ulaşınca havadan daha ağır hale gelerek yere yağmur olarak düşerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri