YAKLAŞIK MALİYETE İHALE VE ÖN YETERLİK İLANLARINDA YER VERİLMEZ, İSTEKLİLERE VEYA İHALE SÜRECİ İLE RESMİ İLİŞKİSİ OLMAYAN DİĞER KİŞİLERE AÇIKLANMAZ. USULLERE GÖRE İHTİYAÇ KONUSU YAPIM İŞİNİN YAKLAŞIK MALİYETİ TESPİT EDİLİR. BİÇİMDE TESPİT EDİLİR VE DAYANAKLARI İLE BİRLİKTE BİR HESAP CETVELİNDE GÖSTERİLİR.
diğer kişilere açıklanmaz. yaklaşık maliyeti tespit edilir. İdareler, ihale konusu alımın yaklaşık maliyetini dikkate İhale yapılmadan önce idare tarafından, bu yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre ihtiyaç konusu malın yaklaşık maliyeti tespit edilir. belirler.
(5) İhale komisyonu tarafından yaklaşık maliyet teklif fiyatları ile birlikte açıklanır. Pazarlık usulü ile yapılan ihalede ise yaklaşık maliyet, son yazılı fiyat teklifleri ile birlikte açıklanır. Bu aşamadan önce yaklaşık maliyet açıklanamaz ve ilan edilemez. (6) Yaklaşık maliyetin idarelerce hesaplanması esastır.
MADDE 19 – (1) İhale konusu işe ilişkin yaklaşık maliyet hesap cetveli, şartnameler, sözleşme tasarısı ve diğer doküman ihale onay belgesine eklenir ve bu belge ihale yetkilisinin onayına sunulur.
Yaklaşık maliyetin üzerinde olmakla birlikte teklifin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde idarenin ek ödeneğinin bulunması veya ilgili mali mevzuatı gereği ödenek aktarımının mümkün olması durumlarında teklifler kamu yararı ve hizmet gerekleri de dikkate alınarak kabul edilebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Aynı yönetmeliğin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9'uncu maddesinin 4'üncü fıkrası gereğince; yaklaşık maliyet, hesaplandığı tarihten itibaren ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini kaybettiği durumlarda, güncellenebilecektir.
Diğer taraftan, Kamu İhale Genel Tebliğine göre yaklaşık maliyetin % 40'ı ile % 120'si arasında tek geçerli teklif olması durumunda bu tek geçerli teklif tutarı, aşırı düşük teklif sınır değeri olarak kabul edilmektedir.
Proje ve mahal listelerine uygun imalat kalemlerinin metrajı ile yaklaşık maliyetin hesabına esas fiyat ve rayiçlerle belirlenmiş birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan tutar KDV hariç olarak hesaplanır ve bulunan bu tutara %25 kar ve genel giderler karşılığı eklenmek suretiyle yaklaşık maliyet tespit edilir.
Yaklaşık maliyetin kullanıldığı süreçler
Buna göre yaklaşık maliyet; İhale için ihtiyaç duyulan ödenek tutarının tespitinde dikkate alınır. Bu nedenle de İhale onay belgesinde ve ekinde yer almalıdır. Kanunun 13'üncü maddesinde belirtilen ilan sürelerinin belirlenmesinde ve uygulanmasında dikkate alınır.
Bu maliyetin tespit edilmesi işi piyasada ağırlıklı olarak inşaat mühendisleri tarafından, tesisat ve elektrikle ilgili kısımlar da makine mühendisleri ve elektrik mühendisleri tarafından yapılır.
▶ Yaklaşık maliyet hesaplaması zorunlu değildir. ❖ Yalnızca parasal limit kapsamında yapılan alımlarda, parasal limitlerin geçilip geçilmediğinin tespiti açısından alımın yaklaşık maliyetinin hesaplanması gerekir.
Yaklaşık Maliyet; proje aşamasındaki bir işin, içeriğinde bulunan tüm iş kalemlerinin miktarları ile bahsi geçen iş kaleminin, kamu kurumlarının yayınladığı pozlardan veya çeşitli yöntemlerle (benzer pozdan analiz, piyasa araştırması) bulunan birim fiyatlarının çarpılması sonucu hesaplanan tutardır.
(5) Yaklaşık maliyet hazırlanmasının zorunlu olduğu ihalelerde ihale komisyonu tarafından yaklaşık maliyet; teklifler okunduktan sonra, açık eksiltme yapılmasının gerekli olduğu durumlarda ise açık eksiltme yapıldıktan sonra açıklanır.
Dolayısıyla ihale komisyonunun ihaleyi yapan idareden bir kişinin başkan olması ve diğer iki kişinin de işin uzmanı olması kaydıyla ilgili idareden dört kişi ile muhasebe ve mali işlemlerden sorumlu kişinin katılımıyla asgari beş kişiden oluşması gerekmektedir.
Yaklaşık maliyetin yanlış hesaplanmış olması her durumda ihale iptal nedeni değildir.
2023/1 sayılı Kamu İhale Genel Tebliğine göre belirtilen tarih aralığında 4734 22 (d) hükmüne göre yapılabilecek alımların üst limiti 431.810 TL olurken; pazarlık usulü (21-f) ile yapılabilecek alımların üst limiti 1.439.543 TL olarak yeniden belirlendi.
Sınır değer tespiti ise Kamu İhale Genel Tebliğinin 45. Maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde “yaklaşık maliyetin %120'sinin üzerindeki ve %40'ının altındaki teklifler dikkate alınmaksızın, geçerli tekliflerin aritmetik ortalaması ve standart sapması olarak hesaplanmaktadır.
2 İhale yetkilisinin kurul olması halinde, üyelerin adı ve soyadı yazılarak imzalanacaktır.
11- İhalelerde başlangıç bedeli var mıdır? İhale başlangıç bedeli araçlar için satışa esas bedelin %75'i, eşyalar için satışa esas bedelin %50'sidir. ÖRNEK: 100.000 TL'lik bir araç ihalesinde başlangıç bedeli 75.000 TL olarak belirlenir. Üyeler bu teklifin altında teklif veremezler.
Dolayısıyla ihale komisyonu yaklaşık maliyeti ve işe ilişkin şartnameleri incelemek suretiyle süreci sahiplenmiş olacağından ihale dokümanının mevzuata aykırılığından sorumludur.
Karsız Yaklaşık Maliyet: İdare tarafından hazırlanan yaklaşık maliyetten yine idarece belirlenen kâr oranı düşülerek elde edilen tutardır.
Tarafların sözleşmede yaklaşık olarak belirledikleri bedele yaklaşık bedel denir. Yaklaşık bedel yüklenici lehine, ancak iş sahibi aleyhinedir. Zira iş sahibi sözleşme kurulurken ifa anında ne kadar bir bedel vereceğini tam olarak bilememektedir.
Elektronik ihalede hizmet alımında tekliflerin eşit olması halinde. Elektronik eksiltme yapılan ihalelerde ihale üzerinde kalan istekli, teklifi eşit olan istekliler davet edilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından kura çekilerek belirlenir.
Bu sayıda işletmenin bulunmaması halinde, kaç işletmeden fiyat alındığı ayrıca belirtilir. Borsaya tabi maddelerin rayiç fiyatı, istenilen tarihte borsada tescil edilen fiyatlar dikkate alınarak belirlenir.” hükmü yer almaktadır. Ancak Kanunda illa üç teklifin tamamlanması gerektiği noktasında bir kural da yoktur.
teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler ile iş deneyim belgesinin her ihalede istenilmesi zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri