Yalova kağıt imalathanesinin (Kâğıthane-i Yalakabad) yapımına 1741 yılında başlanmış, kimi kaynaklara göre 1744, kimi kaynaklara göre 1745 yılında da kurulmuştur. (Sıklıkla 1745 tarihi addolunur) Kurucusu da Osmanlı Devleti'nin ilk matbaacısı İbrahim Müteferrika'dır.
Lale Devri padişahı III.Ahmet' tir.
19. yüzyılda ikisi III. Selim üçüncüsü II. Abdülhamit döneminde olmak üzere üç yerde kâğıt fabrikası kurulmuştur. Bunlardan ilki 18 Mart 1804 tarihinde İstanbul Beykoz'da kurulmuş olan Beykoz kâğıt fabrikasıdır ve Nisan 1832'ye kadar faal olarak çalışmıştır (Kâğıtçı, 1936, s. 220; Ersoy,1963, s. 36-37).
Türkiye'de kâğıt, karton, ambalaj kağıdı, gazete kağıdı ve sigara kağıdı üretecek bir fabrikanın projeleri Mehmed Ali Kağıtçı'nın yönetiminde hazırlandı. İzmit Sümerbank Selüloz ve Kağıt Fabrikası'nın temeli 14 Ağustos 1934 tarihinde atıldı.
Cumhuriyet devrinde etüt ve projeleri kağıt mühendisi Mehmet Ali Kağıtçı tarafından hazırlanan ilk kağıt ve karton fabrikasının temeli 1934 yılında İzmit'te atılmıştır. İnşaat ve montajı 20 ay sürmüş ve ilk kağıt 18 Nisan 1936'da üretilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Doğudan batıya doğru kullanımı yaygınlaşan kâğıt o dönemde Müslümanların kontrolü altında olan İspanya ve Portekiz'e yani Avrupa kıtasına da ulaştı. 1120 yılında İspanya'nın Valencia şehrinde ilk kez bir kâğıt fabrikası kuruldu.
Osmanlı'da ilk kağıt fabrikası, 1744 yılında Yalova'nın. Elmalık Köyünde Beşir Ağa'nın çiftliğinde içinde akarsu. bulunan yerde İbrahim Müteferrika tarafından kuruldu. Kağıt Fabrikası faaliyete geçer geçmez çevredeki.
Osmanlı İmparatorluğu'na XIV. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Batı'dan kâğıt gelmeğe başlamıştır. Avrupa'da büyük ölçekte kağıt üreten imalathaneler önce İtalya'da kurulduğu için, Venedik tacirleri kanalıyla gelen İtalya kökenli kâğıtlar Osmanlı piyasasını tutmuştur.
Şu an Türkiye'de sadece eski bir SEKA tesisi olan Çaycuma OYKA tesislerinde selüloz üretimi yapılmaktadır. Bu sorunun hem stratejik önemi hem de fayda zarar analizlerinin beraberce yapılarak değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, 12 Mayıs 2019'da yaptığı açıklamada "1981 yılında inşa edilen Balıkesir Selüloz Kağıt Fabrikası (SEKA) 198 milyon dolara mal oldu ve bu iktidar tarafından 1.1 milyon dolara Albayrak'a satıldı" ifadelerini kullanmıştı.
İlk Osmanlı banknotları Abdülmecit tarafından 1840 yılında " Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere " adıyla, bugünkü dille "Para Yerine Geçen Kâğıt", bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde olmak üzere çıkarılmıştır.
Lale Devri'nde Yalova'da bir kâğıt fabrikası kuruldu. İstanbul'da sık sık çıkan yangınları daha hızlı kontrol altına almak için, yeniçeriler içinden bir itfaiye örgütü oluşturuldu. Yine İstanbul'da bir kumaş fabrikası ve bir çini imalathanesi açıldı.
İki yüz yıldan fazla süre sonra İbrâhim Müteferrika, 1741'de Yalova'da (Yalakâbâd) bir kâğıt imalâthanesi kurmak için teşebbüse geçmiş ve bu amaçla Lehistan'dan kâğıtçı ustaları getirmiş. 1745'te üretim başlamış.
Fabrika ilk satışını saraya yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun o tarihe kadar ipekli dokuma alanında kurduğu en kapsamlı fabrika olan Hereke Fabrikası için jakar tezgâhları ve tasarımcılar getirilerek üretim başlatılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun resmi belgelerle varlığı kanıtlanabilen ilk kağıthanesi İlimiz Yalova'ya bağlı Elmalık Köyü'nde kurulmuştur.
Avrupa'nın en büyük kağıt fabrikası Aydın'da açıldı
Aydın/Söke OSB'ye kurduğumuz Batı Kipaş Kağıt Tesisimiz 200 bin metrekaresi kapalı, toplamda 310 bin metrekarelik tesisimiz ham maddesi atık kâğıtlardan olmak üzere ambalaj sektöründe kullanılacak 600 bin ton karton üretecek. İlave yatırımlar ile birlikte 730 bin ton karton üretimi gerçekleştirilmiş olacak.
Kâğıt üretiminde dünyada 16. sırada yer alan ülkemiz, önemli bir kâğıt üretimine sahiptir. Günümüzde ülkelerin kalkınma düzeylerinin kâğıt üretimi ile orantılı bir ilişkisi vardır. Dünyada kâğıt üretimi sıralamasında Almanya, Hollanda, Kanada, Finlandiya ve İsveç gibi gelişmiş olan ülkeler ilk sıralarda yer almaktadır.
Çin mahkemelerinde saray görevlisi olarak çalışan Cai Lun, ilk kağıt kullanımını ağaç kabuklardan ve bez parçalarını kullanarak gerçekleştirdi. Ağaç kabuklarını ve bez parçalarını ezerek hamur haline getiren Cai Lun elde ettiği hamuru su ile karıştırarak kağıdı elde etti.
Mahkumlar arasında bulunan kağıt üreticileri özgürlüğün karşılığında, Araplara kağıt üretiminin sırlarını öğreterek anlaşma girişimlerinde bulunmuşlardır. M.S.1009 : Kağıdın Araplardan Avrupa'ya geçmesi yaklaşık 400 yıl aldı. Avrupa'da ilk kağıt imalathanesi Xativa, İspanya'da Araplar tarafından kuruldu.
Bir kâğıdın dokusunda bulunan ve ancak ışığa tutulduğu zaman görülebilen; çizgi, resim ve işaretlere filigran denir. Filigranlar, kâğıdın yapımı sırasında oluşturulur. 13. yüzyılın sonlarında İtalya'da hızla gelişen kâğıt üretimi, metal süzgeçlerin de kullanılmasıyla Avrupa kâğıdının temellerini oluşturmuştur.
Atatürk'ün, 'Kurtuluşa öncü' ve 'Benim Kentim' olarak bahsettiği Yalova, adeta yazlık başkent haline gelmiş ve yine Atatürk'ün isteği üzerine 1930 yılında İstanbul'un ilçeleri arasına katılmış, 1995 yılında ise İstanbul İli'nden ayrılarak il yapılmıştır.
Marmara Denizi kıyısındaki il, İstanbul'a bağlı iken 6 Haziran 1995'te il olmuştur.
Yalova ekonomisinde son yıllarda öne çıkan sektörler; kimyasal ürünler imalâtı, (karbon elyaf) gemi inşa sanayi, sağlık turizmi, (medikal, termal, yaşlı ve engelli turizmi) süs bitkileri üretimi ve kivi üretimi olarak sayılabilir.
Bu kağıt fabrikası aynı zamanda, Osmanlı Devleti'nde varlığı resmi belgelerle kesin olarak kanıtlanmış ilk kağıt fabrikasıdır. Kuruluş tarihi itibariyle, Yalova kağıt imalathanesi 1. Mahmut döneminde açılmış ve kullanıma başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri