Armutlu Yarımadası'nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları'nın kuzey eteklerine kurulmuş olan Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara bölgesinin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik ve İznik ilçeleri) ve Gemlik körfezi yer ...
Armutlu Yarımadası'nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları'nın kuzey eteklerine kurulmuş olan Yalova ili, Türkiye'nin Kuzeybatısında ve Marmara Bölgesi'nin Güneydoğu kesiminde, 28° 45' ve 29° 35' Doğu Boylamları, 40° 28' ve 40° 45' Kuzey Enlemi arasında yer almaktadır.
Yalova, Türkiye Cumhuriyeti'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Marmara Denizi kıyısındaki il, İstanbul'a bağlı iken 6 Haziran 1995'te il olmuştur. Yalova ilinin nüfusu 276.050'dir. Bu nüfusun %89,9'u şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 799 km2'dir.
Atatürk'ün, "Kurtuluşa öncü" ve "Benim Kentim" olarak bahsettiği Yalova, adeta yazlık başkent haline gelmiş ve yine Atatürk'ün isteği üzerine 1930 yılında İstanbul'un ilçeleri arasına katılmış, 1995 yılında ise İstanbul ili'nden ayrılarak il yapılmıştır.
Atatürk ise ilk kez 9 Ağustos 1934 tarihinde Armutlu Kaplıcaları'na gitmek maksadıyla Armutlu'ya gelmiştir. Armutlu, 6 Haziran 1995 tarihinde 550 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İlçe statüsü kazanarak, Yalova ili'ne bağlanmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
1867′de Hüdavendigar ( Bursa ) Vilayet Merkez Sancağı'na bağlı bir kaza iken, 1901′de bağımsız İzmit Sancağı'na bağlandı. Atatürk'ün isteği üzerine 1930′da İstanbul İlçeleri arasına katılan Yalova, 6 Haziran 1995′de İl merkezi olmuştur. Merkez İlçeye bağlı 12 köy bulunmaktadır.
Yalova - Bursa arası yaklaşık olarak 58 km'dir. Kamil Koç ile Yalova - Bursa seyahatiniz tahmini olarak en az 35 dakika saat sürer.
Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi'nin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik) ve Gemlik körfezi yer almaktadır.
Marmara'nın en güzel kıyılarından birine sahip olan Yalova, deniz, termal ve doğa turizmini bir araya getirmesi açısından önemli bir liman kentidir.
Yalova'ya özgü yemekler arasında yumurta dolması, Yalova sütlüsü, Yalova köftesi, böğür, tavuklu mantı, milföylü Yalova kebabı, yaprak pidesi, Termal çorbası, Termal tatlısı, Termal sarma, ıspanaklı Yalova böreği, ekşili köfteli bamya yemeği, kaçamak, cennet küngü gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 İlçe, 14 belediye, bu belediyelerde 51 mahalle ve ayrıca 43 köy vardır.
İstanbul Yalova arası; arabayla O-4 üzerinden 1 saat 48 dakika (93,6 km), Anadolu otoyolu üzerinden 2 saat 3 dakika (107 km), D100 üzerinden 2 saat 13 dakika (92,6 km), otobüsle 1 saat 44 dakika (176 km), feribotla 76 dakika (88 km) ve yürüyerek 1 saat 32 dakika (50,9 km) sürmektedir.
Yalova nüfusunun az olmasının birçok sebebi vardır. Bu sebepler arasında coğrafi konumu, küçüklüğü ve ekonomik yapısı sebep gösterilebilir. Yalova İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerin arasında yer almaktadır. Bu durum Yalova'nın göç almasını zorlaştırmaktadır.
Bu girişimde, Yalova'nın Bursa ili Gemlik ilçesine bağlı Armutlu beldesi ile Kocaeli ili Karamürsel ilçesine bağlı Altınova, Subaşı ve Kaytazdere beldelerinin Yalova'ya bağlanmasını öngörmüştür. Bu girişim Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş ve Yalova, 6 Haziran 1995 tarihinde Türkiye'nin 77. ili olmuştur.
İlde yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve bol yağışlıdır. 30 yıllık rasat bilgilerine göre, Yalova'da yıllık ortalama sıcaklık 14,6 °C'dir.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
Coğrafya. Yalova ilinin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli İli, güneyinde Bursa İli ile Gemlik Körfezi yer almaktadır. İlin denizden yüksekliği 2 metre, en yüksek noktası 926 metredir.
Yalova hem yaz hem de kış aylarında aktivitelerle dolu bir şehirdir. Yazın denizin ve doğanın tadını çıkaran Yalova sakinleri, kışın da termal ve doğal kaynak suları ile zaman geçirmektedir. Yaz aylarında deniz ve eğlence merkezlerinin bulunduğu Çınarcık'a şehir merkezinden sürekli ulaşım bulunmaktadır.
Yalova, yüzölçümü itibariyle Türkiye'nin en küçük ilidir ve denize en uzun kıyısı olan (105 km) turistik illerinden de birisidir. Yalova, verimli ve bereketli ovalara sahiptir. Çınarcık, Gökçedere, Kirazlı, Kılıçköy ve Taşköprü ile deniz arasında birbirinden alçak tepeciklerle ayrılan büyüklü küçüklü ovalar oluşmuştur.
Yalova, ince kumlu plajları, Armutlu ve Fıstıklı kaplıcaları ile ünlü. Ayrıca, Yürüyen Köşk, Termal Atatürk Köşkü ve canlı ağaç müzeleri Atatürk Arboretumu ile Karaca Arboretumu da görülmeye değer yerler.
İlimizi risk altında bulunduran en büyük doğal afet, bilindiği üzere depremlerdir. 2019 yılında yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğinde de görüldüğü üzere, İlimiz birinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
İstanbul - Yalova arası karayolu ile 176 km'dir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri