Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig'in 20. haftasından itibaren maçlarda yarı otomatik ofsayt sisteminin uygulanacağını duyurdu.
Süper Lig'de yeni dönem başladı. 20. haftadan itibaren Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi devreye girdi. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Süper Lig'de ilk kez RAMS Başakşehir - Alanyaspor maçında kullanıldı. Ağlara giden top sistemin devreye girmesiyle iptal edildi.
Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Süper Lig'in ikinci devresinin başlangıcı olan 20. hafta maçlarından başlayarak bugünden itibaren ülkemizde kullanılacak.
Yarı otomatik ofsayt sisteminde maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve elde edilen görüntüler eş zamanlı şekilde VAR Merkezi'ne ulaştırılacak. Taranan görüntü VAR monitörü aracılığıyla hakeme izletilerek kısa sürede karar alınması sağlanacak.
TFF'den yapılan açıklamaya göre FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A) kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak.
İlgili 24 soru bulundu
FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve Serie A'da kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısındaki maçlarda Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin kullanılacağını dün duyurmuştu. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi böylece Avrupa liglerinde İtalya'dan sonra ilk kez Türkiye'de kullanıldı.
Topun merkezinde hareket sensörü bulunuyor. Bu mikroçip, futbolcunun temasıyla saniyede 500 farklı hareketi saptayabiliyordu. Bizde ise futbolcu hareketini tarayan kameraların görüntüleri baz alınıyor.
FIFA oyun kurallarında bir değişikliğe gitti. Yeni kurala göre artık ofsayt pozisyonları yeni bir uygulama ile değerlendirilecek. Geçtiğimiz sezon devrede olan 'pasif' uygulaması bundan sonra uygulanmayacak.
Ofsayt olmayan durumlar;
Kendi yarı sahasındaysa, Sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizadaysa. Kale ile arasında oyuncu olmamasına rağmen topun arkasındaysa. Ofsayt pozisyonunda olmasına rağmen, top rakip oyuncuların herhangi birinin müdahalesi sonucu kendisine gelirse.
Yarı otomatik ofsayt sistemi, oyuncuların pozisyonlarını belirlemede daha doğru ve adil bir yaklaşım sağlamak için kullanılır. Bu sistemle, maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve pozisyonla ilgili karar kısa sürede verilecek.
Yarı otomatik vitesin manuel araçlara kıyasla en temel farkı; debriyaj pedalının bulunmadığı bir sisteme sahip olmasıdır. Bu sistemde araç, sadece gaz ve fren pedalları ile kullanılır. İlk olarak 1930'lu yıllarda ortaya çıkan yarı otomatik vitesli araçlarda amaç, pedal sayısını azaltarak kullanımı kolaylaştırmaktı.
Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak.
Ofsayt pozisyonunda olmanın temel şartı, rakip takımın sahasında olmaktır. Ofsayt pozisyonunda olmanın ikinci şartı, rakip takımdan en az 2 oyuncunun (genellikle 1 oyuncu daha geride) topa sahip oyuncunun önünde olmasıdır. Ofsayt pozisyonunda olmanın üçüncü şartı, topa sahip oyuncunun pasını almasıdır.
-bu ofsayt pozisyonundaki oyuncu, topun kendisine doğru son oynandığında kendi yarı sahasında ise veya atılan top kornerden veya taç atışından geliyorsa ofsayt olmaz.
Degaj. Degaj, futbolda kalecinin topu oyuna tekrar kazandırması için rakip kaleye topu havaya attıktan sonra ayağıyla vurup göndermesidir.Kale vuruşu ile karıştırılmamalıdır.Kale vuruşundan ofsayt olmaz ama degajdan olur.
1995 yılında otoriteler tarafından kuralın yeniden değiştirilmesi gerektiğine karar verildi. Ofsayt pozisyonunda bulunmanın tek başına bir kural ihlali olmadığı belirtilerek, “aktif-pasif” ofsayt kavramları futbola dahil edildi.
Futbolun Doğduğu Topraklar
Bunlardan biri de “Ofsayt Tuzağı” taktiğidir. 1863'te günümüzdekinden farklı olarak hücum futbolcusuyla rakip kale arasında 2 yerine 3 rakip oyuncu olmasını gerektirerek ortaya atılan ofsayt kuralı, 1925'te 2 futbolcu olacak şekilde düzenlendi.
Yeni ofsayt kuralına göre futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt bayrağı kalkacak. Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak. Kural ilk olarak İtalya ve İsveç'te uygulanacak. Uygulamadan istenilen sonuçlar alınırsa yeni kural tüm dünyada geçerli olacak.
Taç atışı esnasında, tacı kullanan oyuncunun vücudu sahaya dönük, her iki ayağı da taç çizgisinde veya taç çizgisinin dışında, elleri ise başının arkasında ve topu tutacak şekilde olmalıdır. Tüm bunların yanında taç atışlarında doğrudan gol ve ofsayt da olmamaktadır.
Ofsayt kuralı çoğunlukla topu kontrol eden oyuncunun bulunduğu konuma göre değerlendiriliyor. Kaleci ise topu kontrol eden oyuncu olarak kabul edilmiyor. Bu durumda kaleciden dönen veya seken top ofsayt olarak değerlendirilmiyor.
Futbolda ofsayt, bir oyuncunun topa son dokunuşu yapan kendi takım arkadaşından önce topa dokunması ve ayrıca rakip takım oyuncularının topla birlikte hareket ettiği bir anda pozisyon alması durumudur. Bu kural, oyuncuların hücum faaliyetlerinde avantaj kazanmasını engellemek amacıyla getirilmiştir.
Topun ayaktan çıktığı anda top kale çizgisine sondan ikinci rakipten daha yakınsa "Son adam" tabiri top için geçerli olur ve bu durumda pası alan oyuncunun ofsayt sayılması için kale çizgisine sondan ikinci rakipten değil, toptan daha yakın olması gerekir.
Yani ofsayttaki oyuncuya atılan topa defans hamle yapar ancak top yine de rakibe giderse artık ofsayt değil.
Bu hüküm, bir oyuncunun kalecinin görüş açısını kapatarak topa müdahale etme şansını engellemesi durumunda ofsayt ihlali yaptığı anlamına gelmektedir. Hakemler, bu pozisyonları değerlendirirken aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundururlar: Oyuncu, kaleci ile top arasındaki görüşü tamamen veya kısmen kapatıyor mu?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri