Ancak, kesin bir rakam vermek zor olmakla birlikte, genel olarak aylık ortalama maaşlar 11.500 TL ile 13.000 TL arasında değişebilir. Yardımcı öğretmenlerin maaşlarındaki değişiklikler, çalışma saatleri, ek ders ücretleri, hizmet yılına bağlı zam ve özlük hakları gibi unsurlara bağlı olarak da farklılık gösterebilir.
Yardımcı öğretmenin staj süresi ortalama 6 ay, 1 eğitim dönemi kadardır. Staj boyunca yaklaşık 700 TL ile 1100 TL arasında maaş alınır. Yardımcı öğretmen stajyeri, öğrencilerin eğitim süreçlerine dair tüm aşamalarda okul öncesi öğretmenine asistanlık yapar.
Yardımcı öğretmenler, eğitim hayatının ilk aşamasında görev alırlar. Bu nedenle eğitim almış nitelikli kişiler olmalıdırlar. Yardımcı öğretmen olmak için Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Lise gibi ortaöğretim kurumlarının Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında eğitim almak gerekir.
Yardımcı öğretmen genel olarak okul öncesi eğitim kurumlarında çalışırlar. Görevleri ise çocuklarla iletişim kurmak ve çocuklara temel eğitimlerinde yardımcı olmaktır.
eleman.net verilerine göre, Çocuk Gelişimi Öğretmeni 2023 yılında ortalama 17.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çocuk Gelişimi Öğretmeni , Temmuz 2023 yılında ortalama 17.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 13.640 TL maaş alıyordu.
İlgili 20 soru bulundu
Üniversitelerin çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olan kişilerin pedagojik formasyon alarak okul öncesi öğretmenliği yapmaları mümkündür. Bunun için öncelikle çocuk gelişimcisi unvanı almak ve sonrasında da gerekli formasyonu almak gerekir.
Çocuk Gelişimi Programı mezunları resmi ve özel okul öncesi eğitim merkezleri, çocuk kulüpleri, kreş ve yuvalarda, yetiştirme yurtlarında, anaokullarında eğitici yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Programdan mezun olacak öğrenciler kamu ve özel sektöre bağlı çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.
Yardımcı öğretmen; çocuk yuvası, anaokulu ve kreş gibi çeşitliliğe sahip durumdaki okul öncesi eğitim faaliyetleri sunan kurumlardaki çocukların günlük bakımların yapmakla sorumlu kişidir.
Kreş Öğretmeni Olmak İçin Gerekenler
Kreş öğretmeni olarak kariyer planı yapıyorsanız üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren; anaokulu öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği bölümlerinin birinden mezun olmanız gerekir.
Gölge öğretmen; kaynaştırma sistemindeki özel gereksinimli çocukları, gelişimleri için ihtiyaçları olan şekilde destekleyen ve onları sosyal hayata hazırlayan kişidir. Bu kavram MEB tarafından yayınlanan bir genelge ile literatüre girmiştir.
İlköğretim okullarında anasınıfları; okulun bünyesindeki her birim gibi (1. ve 2.kademe sınıfları, labaratuvar, idari bölüm, öğretmenler odası vs.... ) bir birimdir ve diğer birimlerin temizliğini hangi görevli yapıyorsa anasınıfının temizliğini de o görevli yapar.
Anaokulu öğretmeni için okunacak lise bir önem teşkil etmiyor. Herhangi bir liseden mezun olduktan sonra, Çocuk Gelişimi, Ev Ekonomisi, Anaokulu Öğretmenliği ya da Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinden birini okuyup, KPSS'yi kazanarak anaokulu öğretmeni olunabilir.
Memurlara yapılan Temmuz zammı ile birlikte 1/4 derecesinde 15 bin 793 lira olan öğretmenlerin maaşları 26 bin 654 liraya yükselmiş oldu. Uzman öğretmenlerin maaşları ise 18 bin 246 liradan 29 bin 538 liraya yükseldi.
2022 Ocak ayında 8.668 TL olan 1/4 öğretmen maaşı Temmuz ayı içerisinde 12.281 TL'ye yükseltilmişti. 2023 Ocak-Haziran döneminde uygulanacak olan yüzde 30 zammın ardından 1/4 öğretmen maaşı 15.965 TL oldu. En Düşük Öğretmen Maaşı Ne Kadar? Ocak zammından sonra en düşük öğretmen maaşı ortalama 12 bin TL bandındadır.
Oyun ablası olmak isteyen kişilerin okul öncesi çocuklara eğitim veren kurumlarda çalışabilmesi için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programlarından mezun olması gerekiyor.
Kuran kursu öğreticisi olmak isteyen kişi, en az imam hatip lisesi mezunu olması gerekir. Bunun yanı sıra ilahiyat (ön lisans) bölümü ve ilahiyat bölümü mezunları da Kuran kursu öğreticisi olabilir. İlahiyat( lisans) mezunları ilk tercih edilecekler arasında yer alır.
Okul öncesi öğretmeni olmak için herhangi bir üniversiteden lisans eğitimi almış olmak gerekir. Okul öncesi öğretmenleri, ilgili ülkenin eğitim bakanlığı tarafından sağlanan sertifikalara sahip olmalıdır. Okul öncesi öğretmeni olmak isteyenler, üniversite eğitimi sırasında staj ve uygulama yapmalıdır.
a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat, b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat, c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat, ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat, ders okutmakla yükümlüdürler.
Okul öncesi öğretmeninin okul öncesi sınıf olmayan bir ortaokula atanma durumu ve aylık karşılığı ders okutma durumu yok iken, yönetici olarak atanabilmesine imkan bulunmamaktadır.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanların, özel okullar ve devlet okullarında okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kulüplerinde, Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinde çalışma olanağı vardır.
Ön lisans mezunları da kreş açabilir mi? Evet ön lisans mezunları da kreş açabilir.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü, MEB'e bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında, özel eğitim kurumlarında, rehabilitasyon merkezlerinde, çocuk kliniklerinde, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına bağlı kurumlarda istihdam edilme imkanına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri