Ağaç kesmek günah mıdır? “Ağaç kesmek günahtır” şeklinde bir cümle kurulamaz. Doğrusu şu şekildedir: Kesilen ağaç israfa neden oluyorsa, faydalı bir ağaç kesiliyorsa, başkasının malı veya kamu malı olan bir ağaç kesiliyorsa, bir zararın önlenmesi gibi gerekçe yoksa “ağaç kesmek caiz olmaz.”
Kişinin kendine ait olan bir ağacı kesmesi, ihtiyaç durumunda onları kesmek ya da başka maksatla kullanmak helaldir. Örneğin hayvanlara yedirmek, budamak ya da bir işimizde kullanmak maksadıyla ağaçları kesmek gibi... 2. Kişiye veya kamuya ait ağaçları, sahibinin izni olmadan tasarrufta bulunmak caiz değildir.
Mezarlıktaki ağaç, ot vb. bitkileri kesmek caiz midir? Mezarlıkta bulunan yaş ot ve ağaçları, bakım amaçlı olmadıkça yolmak ve kesmek mekruhtur. Zira buradaki yaş bitkiler kendilerine has bir şekilde Allah'ı zikretmektedirler.
Yine fakihlerin çoğu, her çeşit haşerat ve zehirlinin öldürülebileceğini söylerken Mâlikîler zararsız olanlarını istisna etmişlerdir. Harem'de bulunan ihramlı veya ihramsız bir kimsenin orada kendiliğinden yeşeren ağaçları ve otları kesmesi veya sökmesi bütün fakihlerce haram sayılmıştır.
' Ormanlardan izinsiz yaş ağaç kesenler bir haftadan üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İlgili 18 soru bulundu
ve sakız ağacıdır.
Ormanlar kamuya (ülke halkının tamamına) aittir. Ormandan veya başka bir yerden; devletin ise devletten, şahsın ise şahıstan izin almadan ağaç kesmek de caiz değildir, haramdır.
Kişinin kendine ait olan bir ağacı kesmesi: İhtiyaç durumunda onları kesmek ya da başka maksatla kullanmak helaldir. Örneğin hayvanlara yedirmek, budamak ya da bir işimizde kullanmak maksadıyla ağaçları kesmek gibi... 2. Kişiye veya kamuya ait ağaçlar: Sahibinin izni olmadan tasarrufta bulunmak caiz değildir.
7 - Ağaç kesmek suç mudur? İster kamusal alanda olsun, ister özel mülkiyette gerekli durumlar oluşmadan ve izin alınmadan ağaç kesmek yasaktır.
Apartman bahçelerindeki ağaçların kesilmesi ve budanması
Apartmanda karar alınmadan ve Orman İşletme Müdürlüğü'den izin işlemleri tamamlanmadan ağaç kesenlerin suç işlemiş olduğu bilinmelidir.
Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır.
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.
Kaf Suresi, 10. ayet: Ve birbiri üstüne dizilmiş tomurcuk yüklü yüksek hurma ağaçları da. Rahman Suresi, 6. ayet: Bitki ve ağaç (O'na) secde etmektedirler. Vakıa Suresi, 29. ayet: Üstüste dizili meyveleri sarkmış muz ağaçları, Vakıa Suresi, 52. ayet: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz.
Zakkum ağacı ise Kur'an-ı Kerim'de şöyle tarif edilmektedir; “….Bu mu daha iyi bir ikramdır yoksa zakkum ağacı mı? Biz o zakkumu zalimler için bir sınama aracı yaptık. O, cehennemin ta dibinde yetişen bir ağaçtır. Tomurcukları sanki şeytanların kelleleri gibidir.
Türklerde kutsal kabul edilen ağaçlar; kayın, çam, kavak, ardıç, çınar, dağ servisi-sedir, servi-selvi, meşe-imen-emen, dut, söğüt ve elma ağaçlarıdır. Kutsal ağaçlara gösterilen saygı, verilen önem oldukça üst seviyededir.
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
Yeni düzenlemeye göre; yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmaya 369 ile 2 bin 978 TL arasında idari para cezası kesiliyor.
"6831 sayılı Orman Kanunu'nda, 'Ağaç kesenler, kökünden sökenler veya ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
Dal ve sürgünlerde budama yapmamak veya hafif budama yapmak çiçek tomurcuğu oluşumunu uyartır. Budama genellikle ağacın ekonomik ömrünü uzatmakla birlikte, ömrünü azaltıcı bir etki yapar. Ancak şeftali ve asma gibi türlerde budama yapılmazsa ağaçlar ürün yükü altında çabuk ihtiyarlar.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hristiyanların yaptığı gibi kabre çelenk götürmek ise mekruhtur.
Özellikle büyüklerimiz "mezarlıktan bir şey alınmaz" diyerek sık sık küçükleri tembihler. Çiçek, meyve veya toprak gibi şeylerin mezarlık dışına çıkartılmaması konusunda uyarılır. Mezarlıkta yapılmaması gerekenler, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı.
Özel mülkünüzde ya da inşaat yapacağınız arsada diye bir ağacı kesmeniz mümkün değil. Doğadaki her canlı gibi ağaçların da hakları var. Kadıköy'de özel mülkte de olsa kesilen her ağaç için ciddi yaptırımlar uygulanıyor.
Bazı ağaçlar Orman Kanunu kapsamında orman ağacı statüsünde: çam, sedir bunlardan. Bu ağaçların kesilmesi için bulunulan yerdeki Orman İşletme Şefliğinden izin alınması gerekiyor. İzinsiz kesim durumunda Orman Kanunu'na muhalefetten suç işlenmiş oluyor.
Korucular, hangi ağaçların kesilmesi gerektiğini keşfedip belirledikten sonra ağaçların kesilmesi başlar. Ancak kesilen çam ağacının kamu arazisi üzerinde olması halinde 10 yıla kadar hapis cezası mümkündür. Özellikle ormanlar gizlice ve bazen de ayrım gözetmeksizin temizlenmek üzere kesilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri