Günlük olarak içilmesi önerilen su miktarı; 1-3 yaş arası çocuklar için 1 litre, 4-8 yaş arası için 1.2 litre, 9 yaş ve üzeri çocuklar için ise 1.5 litredir2.
Günde kaç litre su içilmesi gerektiğine dair uzmanların farklı önerileri olabiliyor. Genel bir söylemde bulunmak gerekirse gün içerisinde 2 litreye tekabül eden 8 bardak su içilmesi ideal kabul ediliyor. Ancak bu ölçü herkes için, her şartta yeterli olmayabiliyor.
Ağırlığa Göre Hesaplama: Öncelikle, kilonuzu bilmelisiniz. Her kilogram ağırlık için yaklaşık 30-35 mililitre su tüketilmesi önerilir. Örneğin, 60 kilogram ağırlığında bir kişi için günlük su ihtiyacı: 60 kg × 30 ml/kg = 1800 ml (yaklaşık 1.8 litre) olacaktır.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Bu ölümler, birkaç saat içinde 10-20 litre su tüketimi sonucu gerçekleştiği bildirilmiştir. Su zehirlenmesi dayanıklılık sporları yapan kişilerde de görülebilmektedir. Bu aktivitelerde aşırı su tüketimi susuzluğun çözümü olarak düşünülmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Yetişkin bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi gerekir. Bu sayı kişinin günlük aktivitesine, cinsiyetine ve ne kadar terlediğine bağlı olarak değişir. Yeterli su içmenin vücudumuz için yararlarını Avrasya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun anlattı.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Günde en az 2 veya 3 Lt su içmek gerçekten kilo vermemize yardımcı olur mu? Evet Su içmek, vücut için susuzluğunuzu gidermekten daha fazlasını yapar – hatta birkaç kilo vermenize bile yardımcı olur.
Kafeinli İçecekleri Tüketirken, Tüketim Miktarına Dikkat Etmelisiniz. Kahve ve çay gibi içeceklerin suyun yerine geçmeyebileceği pek çok uzman tarafından dile getirilse de yapılan son araştırmalar, kahve ve çayın da su ihtiyacını karşılayabileceğini belirtmektedir4.
İyi bir uyku için su tüketimi, yatmadan önceki son 1 saatte son bulmalı. Çünkü yatmadan hemen önce içilen su, gece uykunun bölünmesine neden oluyor.
Beyin dokusunun yaklaşık %85'i sudan oluşur.
Beyin dokusunda bulunan suyun azalması stres ve depresyona neden olabilir. Düzenli su içmek stresi ve anksiyeteyi önler. Ayakta içilen su midede fazla beklemeden direkt on iki parmak bağırsağına gider. Oturarak su içmenin faydaları ise daha fazladır.
Yaz Aylarında Günlük Su Tüketimi
Özellikle havaların da ısınmasıyla günlük su ihtiyacımız artışa geçer. Normalde günlük minimum su ihtiyacını hesaplamak için kilo başına 30 ml su formülünü kullanırız. Örneğin 70 kg bir bireyin 1 günde minimum 70 x 30 = 2100 ml su tüketmeye ihtiyacı vardır.
Birçok uzmana göre; gün içinde 8 defa olmak üzere toplam 2 litre içilmelidir. Ancak bazı sağlık uzmanları vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda diğer bir deyişle susama duygusu yaşandığında su içilmesini önerir. Bir diğer görüş ise gün içinde ihtiyaç duyulmasa bile birkaç damla içmek gerektiğini vurgular.
Kiloya göre günlük su içme tablosu için veriler hesaplanırken kişinin kilogram cinsinden kilosunun 0,033 ile çarpılması gerekir. Örneğin 70 kilogram bir bireyin kilosuna göre içmesi gereken su miktarı 2,31 litreyken, 90 kilo biri için bu miktar 2,97 litre dolaylarındadır.
Ortalama 1 litre suyun 5 bardağa denk geldiğini düşünürsek, günde ortalama 1-1,5 litre ya da 8 bardak kadar su içmek gerekir diyebiliriz.
" Alışkanlık halinde, sürekli 5-6 litre gibi su tüketildiğinde metabolizma bozulur, böbreği yorar ve böbreğin konsantrasyon yeteneğini bozabilir, fazla mineral kaybına neden olabilir. Fazla su tüketimi psikolojik rahatsızlık belirtisi olabilir "dedi.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
Bu durum su zehirlenmesinin belirtilerinin ortaya çıkmasına da neden olur. Çok fazla su tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz pek çok etkisi vardır. Tüketilen su miktarının artması ile bu etkilerin de artacağının unutulmaması gerekir. Su tüketiminin çok fazla olması halinde su zehirlenmesi meydana gelir.
Ayrıca midenin gıdaları sindirme süreçlerini bozabileceği ve hazmedecek gıdaların kalitesini azaltabileceği için de yemek yerken, hatta hemen öncesi ve sonrasında su içmemenizde fayda var. Prensip olarak yemekten yarım saat önce ve yarım saat sonrasına kadar su içmeyin.
Egzersiz esnasında her 30 dakikada bir 250 ml, eğer yoğun sıcaklık ve güneş altında spor yapıyorsak 500 ml su tüketmemiz faydalı olabilir, bu değerler ortalama bir vücut ağırlığına sahip sporcu için önerilmiştir. Vücut kütlesi 100 kg üzeri ise, bu miktarları %50 artırabiliriz.
Yavaşlayan sindirim sistemi de kilo artışına neden olabilir. Yağ yakımını hızlandırmak, vücuttan toksinleri atmak ve ideal kiloyu koruyabilmek için her gün düzenli olarak su içmek gerekir.
Prof. Dr. Canan Karatay, katıldığı bir söyleşide su tüketilmesine dair ilginç bir iddiada bulundu. Karatay yeterli miktarda saf su değil tuzlu su tüketilmesi gerektiğini söyledi.
- Sabahları güne bir bardak su ile başlamak, gece boyunca susuz kalan vücudun güne hazırlanmasını sağlayacaktır. - Su içerken mümkünse oturmak gerekir. Su ayaktayken içildiğinde mideden idealden hızlı geçer. - Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir.
Doğru su içme zamanlarına dikkat etmek, bu süreçlerin daha verimli çalışmasını sağlar ve vücut sağlığınızı korur. Özellikle yemeklerden önce ve sonra, egzersiz öncesi ve sonrası, sabahları ve yatmadan önce su tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu nem dengesini sağlamaya yardımcı olur ve genel sağlık durumunuzu iyileştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri