Baş, boyun ve omuzlarınızın şeklini alan silikon dolgu, omurganızı gece boyunca doğru pozisyonda tutar. 800 gram boncuk silikon elyafla el değmeden doldurulan yastıklar, hijyenik üretim koşullarına uyum sağlar. Orta sertlikte nitelendirilebilecek dolgu, farklı konfor arayışlarına hitap eder.
Yastıklar pamuk, sentetik tüy, kaz tüyü, silikon-elyaf ya da hafızalı köpük gibi dolgu maddeleri ile doldurulabilir. Bu nedenle herkes için mükemmel yastık türü değişebilir, ancak değişmeyen tek şey yastıkların düzenli olarak temizlenmesidir.
Peki, elyaf yastık nasıl doldurulur ve nelere dikkat edilmelidir? Yeni bir yastık veya kırlent yapabilmek için yastık kılıfının içerisine gerekli yani kaplayacağı miktarda elyaf yerleştirilmesi gerekir. Elyaf malzeme yerleştirildikten sonra yastık kılıfının dikilmesi elyafların dağılmasını önleyecektir.
İçinde kaz tüyü, kuş tüyü, yün, pamuk, elyaf vb. yumuşak maddeler bulunur. Çekirdek veya tahıl veya çamurlu (turba veya kil) dolgular bile yaygındır, ancak yumuşak bir taban olarak değil, bir ısı deposu olarak. Yastıklar için tek tip veya standart tip yoktur. Yastıklar kullanıma ve dolguya göre farklılaşır.
Kimyasal işlemlerden geçmemektedir. Standart 50 x 70 cm ebatların da bir yastık doldurmak için yaklaşık 1,250gr yün gitmektedir. Yıkama işleminden sonra yünler taranmaktadır ve paketlenmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Yün yorganlar yüzyıllardır ısınmak için en çok kullanılan yorgan türüdür. Yün yalıtımı sayesinde gece boyunca sıcaklığı korur ve nefes alabilen bir malzeme olduğu için terlemeyi önler. Doğal oluşu sebebiyle de sağlıklı bir uyku çekmeye yardımcı olur.
Bu nedenle yün yastıkların, belirli aralıklarla hem havalandırılması hem de kabartılması gerekmektedir. Yünü kabartmak için yıkama sonrası yere serdiğiniz yün topaklarını, ellerinizle açmanız yeterlidir. Uzun sürebilecek olan bu işlemi, geniş bir çarşaf üzerinde yapmak size büyük bir kolaylık sağlayacaktır.
Dolgu malzemeleri içerisinde en sağlıklı kategoriyi oluşturan ise elyaftır. Boncuk ve silikon elyaf, uyku kalitesi odaklı üretimlerin baş tacı malzemelerden birisidir. Temizliği kolay, başın biçimine göre şekil alan bu yastık dolgusu malzemesi, tercih edebileceğiniz en iyi malzemedir.
Bir yastık için gerekli olan elyaf malzemesi ortalama 600- 700 gramdır. Ancak kalın ve daha dolgun bir yastık isteyenler 1 kilo elyaf kullanabilir.
Her Alanda Sağlıklı Kullanım Sunan Silikon Yastıklar
Sentetik malzemeler içermediği için alerjik reaksiyonlara neden olma riski çok düşüktür. Ayrıca toz akarları gibi alerjik maddelerin barınması mümkün değildir. Bu nedenle, astım, egzama veya diğer alerjik reaksiyonları olan kişiler için ideal bir seçenektir.
Eğer yastığınızı yeni yıkadıysanız zaten kururken kendiliğinden kabaracaktır. Ayrıca elyaf yastığınızı her gün balkonda ya da bahçede güneşin altında bir süre bekletip havalandırarak da kabartabilirsiniz. Bunun dışında her sabah yatağınızı toplarken ellerinizle kenarlarına vurarak da yastığınızı kabartmanız mümkün.
Daha yumuşak hissetmek isterseniz,kaz tüyü, pamuk, keten, yün gibi doğal malzemeli ürünleri tercih edebilirsiniz. Doğal malzemelerle üretilen terletmeyen yastıklar, hava sirkülasyonunu artırarak doğal bir uyku ortamı sunar. Aralarındaki seçimini yastık sertliklerine göre yapabilirsiniz.
Yastıkların dolgu malzemesi de omurga sağlığınızı etkileyen durumlardan. Kuş tüyü ve pamuk dolu yastıklar eskilerden beri gelen en kullanışlı yastıklar. Visco ve Latex yastıklar da doktorunuzun önerisine göre tercih edilebileceklerden. Ayrıca bazı dolgular vücudunuzun ısı dengesini koruyarak terlemenizi de engeller.
Boncuk silikon elyaf genel olarak yastık ve yorganlarda sıklıkla kullanılır. Elyafın makinede yıkanabilir özellikte olması kolay ve pratik temizlik için önemlidir. Boncuk silikon elyaf 10 kg, 5 kg, 20 kg gibi farklı gramaj değerlerinde satılır.
Yastık ve minderlerde kullanılan özel bir dolgu maddesidir. Kıvrılarak top şekline getirilen elyaflar, birbirine tutunduğu için yaylanarak baş ve boyun bölgesine gerekli desteği verir. Bu özelliği ile kullanıldığı ürünlerin üstün bir konfor sunmasını sağlar. Hafiftir.
Cevap: Merhaba , Mikrojel elyaflar; sağlıklı, hafif, kullanım kolaylığı sunan ve kaz tüyüne alternatif olan yeni nano teknoloji ürünlerdir. Mikrojel elyaf, havalı elyaftır. İçinde hava sirkülasyonu sağlayan, çökme yapmayan, yıkanabilen, koku yapmayan, bakteri barındırmayan özellikleri ile en iyi kullanımı sunmaktadır.
Elyaf sunidir ve petrol artığından yapılır. İçeriğinde bulunan kimyasallar insan sağlığı için de zararlıdır. Elyaf yorgan ve yastıkta yatan kişilerin akciğer kanseri, guatr, cilt kanseri olma ihtimali çok fazladır.
Mukavemeti en fazla olan elyaf kimyevi elyaflardan cam elyafıdır. Diğerleri poliamid, poliester, ipek, keten, pamuk, akr ilik elyaf, rayonlar, asetat ipeği ve yün sırasına göre mukavimdirler.Esneklik de elyaftan istenen özelliklerdendir. Esneklik elyafın ve neticede dokumanın mukavemetini arttırır.
Yetişkin birisi için uygun elyaf yastık gramajı 500 ile 600 olarak belirlenir. Ancak kesin bir rakam vermek yerine kişisel zevkler esas alınmalıdır. Hem konforlu hem de dolgun bir yastık aranıyorsa minimum oranda 600 gram olması gerekir. Bazı büyük elyaf yastık çeşitlerinde daha yüksek gramajlar da görülebilir.
İnlay ve onlay dolgu ile birlikte en dayanıklı dolgudur. Diğer dolgu malzemelerinin içine altın katılarak yapılır. Altın dolgu laboratuvarda hazırlanır ve dişe yapıştırılarak uygulanır.
Günümüz diğer dolgu materyallerin gelişmesi ile artık amalgam dolgu tercih edilmemektedir. Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Nazolabial bölge dolgusu kalıcılık süresi eğer kaliteli ve yeterli bir dolgu ise dudak dolgusuna göre daha uzundur ve ortalama 12-18 ay kadar kalıcılığı vardır. Ve dudak dolgusunda da olduğu gibi dolgunun hepsi erimez.
Elde yün yorganınızı yıkarken; suya yaklaşık 2 kaşık kadar soda dökmeniz yeterli olur. Sodalı suyun içinde yünü 3-4 saat bekletebilirsiniz.
Sıvı çamaşır deterjanı ve yumuşatıcıyı birlikte kullanarak mis kokulu ve tertemiz yünler elde edebilirsiniz. Yıkamanın ardından iyice kurutmayı ve taramayı da unutmamalısınız. Kuruduktan sonra dolaşan yünleri parmaklarınızla açarak havalandırmalısınız.
Normal kıyafetlerinizde kullandığınız toz deterjanların aksine yünlüler ve hassas kumaşlar için üretilmiş sıvı deterjanları tercih etmeniz gerekiyor. Toz deterjanla yıkanan yün yorganların içinde deterjan artıkları kalarak alerjiye sebebiyet verebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri