Yatır Kaldır Yöntemi: Tracy Hogg Metodu Bebeğinizi uykulu ama uyanık durumdayken beşiğine yatırın. Odadan çıkın. Bebeğiniz beşiğe koyduğunuzda ağlarsa beşikten çıkarın. Odadan çıkmadan kucağınızda sakinleştirin ve sonra tekrar beşiğine koyun.
Tracy HOGG Yatır Kaldır Yöntemi Ne Kadar Süre Uygulanmalıdır? Yeni bir düzen için hem bebeğinize hem de kendinize en az 15 gün süre verin. Kucağa alma sürelerini her geçen gün uzun tutarak, alınmadan uykuya geçişi sağladığınızda, ilerleme kaydetmeye başlarsınız.
Co-Sleep Yöntemi
Bu yöntemde çocuğu asla ten teması ile uyutmuyorsunuz. Sessiz bir odada yatmasını sağlıyor ve uykuya dalana kadar sürekli yanında oluyorsunuz. Ancak hiçbir şekilde bebeğe dokunmamanız ve konuşmamanız gerekiyor. Hatta “şşşş” sesi bile çıkarmamalısınız.
ŞŞŞ-PAT YÖNTEMİ
Yatağında uyguladığınızda ağlamaya başladığı takdirde omzunuza alıp tekrar devam edebilirsiniz. çıkarsanız bebeğiniz uyanır ve tüm bu sürece tekrar başlamak zorunda kalırsınız.
Amacımız bebeğinizi tamamen uyandırmadan yatağında biraz kıpırdanması, esnemesini sağlamak… Biraz kıpırdandıktan sonra sessizce yanından uzaklaşın. O esnada gözünü açabilir; görünmeyin ve bebeğiniz uyanmış gibi davranmayın. Bu yöntem her zaman işe yaramayabilir ancak ilk günden sonuç beklemek doğru değildir.
İlgili 24 soru bulundu
Beşikten alınıp tekrar yatırılma bebek tamamen uykuya dalana kadar sürebilmektedir (Holvoet, 2018). Hogg'un “E.A.S.Y. ” adını verdiği programlı bir metodu da vardır: “E” Eating (Yemek), “A” Activity (Aktivite), “S” Sleep (Uyku), “Y” You (Sen). Her gün bu 4 başlık sırayla uygulanmaktadır.
Bebeği besledikten sonra gazını çıkarmanız, sessiz, loş, ılık bir odada sizin sıcaklığınızı hissedeceği şekilde uyutmanız işleri kolaylaştırabilir. Bazen ılık bir banyo sonrası bebek daha kolay uyuyabilir. Beslenme de banyodan sonra yapılmalıdır; banyodan hemen önce değil.
Yatır Kaldır Yöntemi: Tracy Hogg Metodu
Bebeğinizi uykulu ama uyanık durumdayken beşiğine yatırın. Odadan çıkın. Bebeğiniz beşiğe koyduğunuzda ağlarsa beşikten çıkarın. Odadan çıkmadan kucağınızda sakinleştirin ve sonra tekrar beşiğine koyun.
Kim West, uygulamaya bebeğinizin gündüz uykularının iyi olduğu bir günün akşamında başlamanızı öneriyor. Yapmanız gereken en temel hatlarıyla; ışık açıkken bebeğinizi beslemek, ona rahatlatıcı bir uyku ritüeli uygulamak, ışıkları kapatarak uykulu ama uyanık bebeğinizi yatağına yatırmak.
Uyku Eğitimi: Ferber Yöntemi
İlk yöntem “Ferber Yöntemi”. Bu yöntem; bebeğin kendi kendine uykuya geçmesini ve yalnız yatmayı öğrenmesini hedefler. Ferber Yöntemi, 7 aydan büyük bebekler için uygulanabilir.
Kim West Metodu, uyku eğitimi alanında uzman olan Kim West tarafından geliştirilmiş bir bebek uyku düzenleme yöntemidir. Bebeklerin uyku alışkanlıklarını düzenleyerek, daha düzenli bir uyku programı oluşturmalarını ve daha uzun süreler boyunca uykuda kalabilmelerini hedefler.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Bebeklerde düzenli uyku alışkanlığı oluşturabilmek için bebeği her gün aynı saatte, henüz uyanıkken yatağa koymak, aynı saatte altını değiştirmek ve bir gece uykusu rutini geliştirmek gerekir. Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır.
Sabah 07:00 gibi kalkmalı. Çocuk okuluna daha geç gidecek bile olsa, çocuğun uyku ritminin bozulmaması için en geç 08:00-08:30 gibi kalkması gerekiyor.
Böylece yepyeni macera ve keşiflere hazır hale gelmiştir. 8 aylık bebekler; Mobilyalara tutunarak ayağa kalkabilir. Çevresini keşfetmek için sürekli hareket eder. Yabancılardan utanmaya başlar.
Bununla beraber artık 3-4 ay arası dönemde gece uykusuna başlangıç saatini düzenli olarak 18.00-20.00 arası bir saat dilimi olarak belirleyip, bunu takip edebilirsiniz. Bu da o saatte yattıktan sonra sabah 6.00-7.00'ye kadar, 1 veya en fazla 2 gece beslemesi olacak şekilde neredeyse kesintisiz uyku demektir.
Akşamları hafif yemekleri tercih edin ve uyku ile yemek saati arasında en az 4 saat bırakın. Yatak odasının ısısının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyku öncesinde havalandırın. Uyuduğunuz odanın loş, rahat ve sessiz olmasına dikkat edin. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi kullanın.
Uyku saatinin gelmesi ile aktiviteler azaltılmalıdır. Ilık bir banyo bebeğinizi gevşetmeye ve uykuya geçişini hızlandırır. Banyo sonrası karnını doyurup nazikçe masaj yaparak gazını çıkarın. Bebeğinizle konuşun, sarılın, şarkı, ninni söyleyin ya da kitap okuyun.
BEBEKLERİN DESTEKSİZ UYUMASI ÇOK ÖNEMLİ
Uyku eğitiminin bebeğe desteksiz ve kendi başına uyuma becerisi kazandırma çalışmalarının bütünü olduğunu söyleyen Şimşek, “Emzirme, sallama, el tutma, emzik ve anne-baba ile temas halinde uyuma en yaygın kullanılan desteksiz uyuma şekilleridir.
Genel olarak 15-18 ay arasında başlayan tek uykuya geçiş sinyallerini bebeğiniz verecektir zaten. 12-15 ay arasında da bu sinyalleri görebilirsiniz. Ancak gerçekten çok istisnai bir durumdur.
RÜYA ÖĞÜNÜ:
Bebeğinizi yatırdıktan 3-4 saat sonra gece saat 11 veya 12 gibi yaptığınız beslemeye “rüya öğünü” denir.
Kim West Metodu bebeğinize kendi başına uyumayı öğretirken uygulayabileceğiniz metodlar arasında en yumuşak olan metoddur. Çocuğun odada yalnız kalmasına izin vermez. Kendi başlarına uyumayı öğrenirken, fiziksel ve sözlü olarak odada, çocuğunuzun yanında olarak güvende hissetmesini sağlar.
Çocuklarda uykusuzluğun nedenleri arasında; astım,kolik sancılar, reflü, otizm, gece beslenme, diş çıkarma, uyku apnesi, dikkat eksikliği, obezite, hiperaktivite bozukluğu, akut üst solunum yolu enfeksiyonları, aile içi sorunlar, çocukta zor mizaç olarak sıralayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri