Özellikle namazdan sonra Ayetel Kürsi okumak ve zikir çekmek gerekmektedir. Yatsı namazını eda ettikten sonra abdestli olarak uykudan evvel 33 subhanallah, 33 elhamdülillah ve 34 kez Allahu Ekber demek kişinin dünya ve ahirette huzur ve mutluluk içinde yaşaması için faziletli bir zikirdir.
AMENERRASULÜ YATSI NAMAZINDAN SONRA OKUNAN SURE !
Yatsı namazından sonra yatar, gece kalkıp vitir namazını kılardı. Hz. Peygamber, yatsı namazını mescidde kıldıktan sonra evine döner, hanımları da ayrılarak istirahate çekilirlerdi. O, yatsı namazından sonra konuşmayla vakit geçirmeyi sevmez,yatsı namazını zamanında kılarak odasına çekilir, uyumadan önce Kur'ân okurdu.
Esâsen her zaman ve fırsatta okunan her Kur'ân harfine on sevap vardır. Hepsinin de okunması faziletlidir. Namazlardan sonra da her sûre okunabilir ve yine sevaplıdır.
-Yine Amene'r-rasulü ayetleri hakkında ''Kim onları geceleyin okursa o ayetler okuyanın günahlarının af olunmasına yeter'' buyurması sebebiyle, bu amelin faziletini bilenler, Ümmeti Muhammed'e yatsı namazından sonra mutlaka Amenerrasulü (Bakara Suresi 285/286) okumayı tenbih etmişlerdir.
İlgili 44 soru bulundu
Yatsı namazının ardından Amenerrasılü ve Amentü duasını okumak imanla ölmek ve iman tazelemek için faziletlidir. Yatsı namazının ardından Subhanallahi ve Bihamdihi zikrini çekerek uyumak da kişiyi tüm bela ve musibetlerden koruyan bir ameldir.
İşte sabah ve akşam namazlarından sonra bu âyetleri okuduğumuz zaman, inşâallah bu mükâfata nail oluruz. Öğle namazından sonra okuduğumuz “Lekad sadakallahü...” ile başlayan aşır ise Fetih Sûresinin son üç ayetidir. Müstakil olarak Fetih suresini okumanın faziletini bildiren hadisler mevcuttur.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Ayetel Kürsi duası gibi Amenerrasulü de Kur'an-ı Kerim'de yer alan Bakara Suresindedir. Ezberlenmesi gereken dualar arasında yer alan Amenerrasulü Bakara Suresinin son iki ayetidir. Müslümanlara farz kılınan 5 vakit namazdan yatsı namazından sonra okunur.
Bilindiği gibi sabah ve akşam namazlarnıdan sonra Kur'an'dan “Lâ yestevî”,öğle namazından sonra “Lekad sadakallâhu” ayetleri ile başlayan aşırlar; ikindi namazından sonra Amme Sûresinin yarısı veya tamamı; yatsı namazından sonra da “Âmenerresûlü” aşr-ı şerifi okunmaktadır.
Yatsı namazı sonrası uyumak ve gece ibadeti için güç kazanmak sünnettir. 'Ala Rasuline salavat' denilir ve Rasulullah aleyhisselam'a salavat getirilir. Salavat sonrasında 'Subhanallahi Vel hamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber, vela hevla vela kuvvete illa billa hüvel aliyyül azim.
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
Vitir müstakil namazdır. Gece yarısından sonra kılmak iyidir. Vitir kılınmazsa yatsıyı kaza etmek gerekmez. Vitri kaza etmek gerekir.
Farz, vacip, sünnet ve nafileden yani her namazdan sonra, selamı müteakip "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zelcelali vel ikram" denir. Son sünnet kılındıktan veya en son namaz kılındıktan sonra, üç kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh) denir.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Bakara Suresi Son 2 Ayeti Türkçe Okunuşu
Amenerrasûlü bimâ unzile ileyhi min rabbihî vel mu'minûn(mu'minûne), kullun âmene billâhi ve melâiketihî ve kutubihî ve rusulih(rusulihî), lâ nüferrigu beyne ehadin min rusulih(rusulihî), ve gâlû semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbenâ ve ileykel masîr(masîru).
-Yine Amene'r-rasulü ayetleri hakkında ''Kim onları geceleyin okursa o ayetler okuyanın günahlarının af olunmasına yeter'' buyurması sebebiyle, bu amelin faziletini bilenler, Ümmeti Muhammed'e yatsı namazından sonra mutlaka Amenerrasulü okumayı tenbih etmişlerdir.
Her gece yatarken yüz defa, (Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber) okuyan kimse, kendini hesaba çekerek günahlarını affettirmiş olur.
Secdeden kalkarken “Semi'nâ ve eta'nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke'l-masîr” âyetinin okunması (el-Bakara 2/285) müstehaptır. Otururken âyeti işiten kişi ayağa kalkmadan secdeye gidebilir; secdeden sonra da ayağa kalkması gerekmez; ancak her iki durumda da ayağa kalkmak müstehaptır.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Rabbena âtina duası nerelerde okunur? Peygamber efendimizin en çok okuduğu dua, Rabbena âtina duasıdır.
Ayrıca, her kim Ramazan ayının ilk gecesi bu süreyi okursa, Allah (CC), bir yıl boyunca onu himayesine alacağı müjdesini vermiştir. Fetih Suresinin 1-3 ayetlerini okumaya devam eden kişinin işleri açılır ve büyük nimetlere kavuşur.
Fetih suresinin 29. ayetinin sürekli okunması duaların kabul edilmesini sağlar. Fetih suresi 29. ayetini okuyan kişiler maddi ve manevi sıkıntılardan kurtulur. Dünya ve ahirette rızklara ulaşmak için Fetih suresi 29. Ayetin okunması gerektiği söylenir.
Peygamber Efendimiz bu surenin dünyadan daha değerli olduğunu belirtmiştir ve "kim namaz içinde veya dışında bu sureyi okursa, Mekke fethinde Peygamberle birlikte olmuş gibi kabul edilir" demiştir. Fetih suresinin 1.ve 3. Ayetlerini okumaya devam eden kişi büyük nimetlere kavuşur, işleri açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri