Hareketin başlangıcı Yavaş Hareketi (The Slow Movement) 1986'da Carlo Petrini'nin Roma Piazza di Spagna'da açılan McDonald's restoranının açılışını protestosuyla başladı.
Yavaş hareketinin başlangıç noktası yavaş yemek hareketidir. Sanayileşmeyle insanların yaşam tarzı değişmiş ve bu yaşam tarzı değişikliği de yeme alışkanlıklarında değişikliğe yol açmıştır. Yavaş yemek hareketi 1980'lerde “Fastfood” olarak adlandırılan yeme alışkanlığına karşı geliştirilmiştir.
2.1.
Carlo Petrini'nin bu eylemiyle birlikte Slow Food (Yavaş Yemek) Hareketi de ortaya çıkmıştır.
Slow Food, 1986'da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir.
Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir.
İlgili 18 soru bulundu
1- Seferihisar, İzmir
Seferihisar, 2009 yılında 70 kritere de uyum sağlayarak ülkemizin ilk sakin şehri oldu. Seferihisar'ın bu unvanı almasından sonra da tüm Türkiye cittaslow hareketiyle tanışmaya başladı. Özellikle Sığacık çok popüler bir tatil beldesi haline geldi.
En son Antalya'nın Finike ilçesi Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından Türkiye'nin 22'nci Cittaslow kenti olarak sakin şehir ağına dahil edildi.
1986 - Slow Food İtalya'da kuruldu.
1982 yılında İtalya'nın başkenti Roma'ya açılan ABD'li bir hamburger markasını eleştiren İtalyan gazeteci Carlo Petrini, yerel tatların korunması, hızlı yemek yerine üretimi yavaş ama sağlıklı gerçekleşen yiyeceklerin tercih edilmesi için 'slow food' akımını başlattı.
Slow Food Hareketi, 1982 yılında Roma'nın en önemli meydanlarından biri olan Piazza di Spagna'da ilk McDonalds'ın açılmasına verilen büyük tepki şeklinde ortaya çıkıyor. Hareketin kurucusu Carlo Petrini liderliğinde bir grup, açılışı tabaklar dolusu İtalyan makarnası fırlatarak protesto ediyorlar.
ABD fast foodu sahiplendi 1950'li yıllarda ABD'de kurulan fast food türü yiyecekler satan firmalar bu alanda o kadar büyüdüler ki milyarlarca liralık kar eden, binlerce şubesi bulunan oluşumlar haline geldiler. Haliyle hamburger ve pizza gibi fast food türlerinden bahsedilince ilk akla ABD'nin gelmesi kaçınılmaz oldu.
Fast food, hazır yemek ya da ayaküstü yemek, kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek.
Slow Food, “iyi, temiz ve adil” ilkelerini temel almaktadır.
2. Yavaşlama hareketi: Hareket halinde olan bir cismin yavaşlamaya başladığı harekete verilen isimdir. Buna örnek olarak istasyona yaklaşmakta olan tren, kırmızı ışıkta olan otomobil verilebilir.
İş yapması bakımında çok yavaş ve ağır insanlara hantal kişi adı verilmektedir.
Slow Food hareketinin sembolü 'salyangoz'dur. Hayat içinde sürekli yiyerek yavaş, temkinli ama kararlılıkla ilerleyen salyangoz cüssesinden beklenmeyecek mesafeler aşar ve geçtiği yerlerde izini bırakır.
Slow Motion, olarak adlandırılan film tekniği, 'Ağır Çekim' anlamına geliyor ve film yapımında zamanın yavaşlıyormuş gibi göründüğü bir efekti temsil ediyor.
Bu hareketin sembolü ise salyangoz olarak seçilmiştir. Bunun nedeni salyangozun sürekli fakat yavaş yemesi, geçtiği her yerde izini bırakması ve hayatı boyunca o hızından beklenmeyecek şekilde fazla mesafe kat etmesidir.
Convivium (yerel topluluk)
Her Slow Food üyesi, bulunduğu bölgede kendisine en yakın yerel topluluğa üyedir. Yerel topluluklar Slow Food felsefesini geliştirmekte ve yaymakta, Slow Food ağı içindeki bütün yiyecek üreticileriyle iletişime geçmektedir.
1986 yılından bu yana Slow Food'un (Yavaş Gıda) önderliğinde İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen Terra Madre, bu kez İzmir'den dünyaya seslenecek.
1986 yılından bu yana İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen ve Slow Food'un (Yavaş Gıda) önderliğinde, küçük ölçekli üreticileri desteklemek için 160 ülkeyi kapsayan Terra Madre, bu kez İzmir'den dünyaya seslenecek.
Terra Madre nedir? 1986 yılından beri İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen Terra Madre (Toprak Ana) toprak ananın bize sunduğu ürünlerin; iyi, temiz, adil şekilde üretimini ve paylaşımını desteklemek amacıyla geliştirilmiş bir organizasyon.
Seferihisar, Sakin Şehir hareketine ülkemizden ilk katılan şehir olma özelliği nedeni ile Türkiye'nin Sakin Şehir başkenti olarak anılıyor.
1. Seferihisar, İzmir. İzmir şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Seferihisar, Türkiye'nin ilk Sakin Şehri unvanına sahip. Bu şirin Ege ilçesi, doğal güzelliği ve temiz plajlarının yanı sıra üretime dayalı yaşamı ve mandalina bahçeleriyle de adından söz ettiriyor.
Türkiye'de sakin şehir sayısı 21.Bu şehirler Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin) ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri