Yazılım sanatı 1990'ların sonlarından itibaren sanatsal bir disiplin olarak yer edinmeye başlamıştır. Yayımlanması ve tartışılması sık sık WWW üzerinden yapıldığı için internet sanatı ile de yakından bağlantılıdır.
Dijital sanat nedir? Sanat eserlerinin dijital teknolojiler kullanılarak yaratıldığı ya da sunulduğu sanat türüne dijital sanat diyoruz. Bir animasyon filmi, fotoğraf, illüstrasyon, müzik, video veya dijital tablo… Hepsi birer dijital sanat ürünü olabilir.
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak elektronik sanat ve dijital sanat formları.
Dijital sanat kavramı, geniş bir alanı kapsar. Grafik düzenlemelerinden fotoğraf, heykel, resim gibi geleneksel sanat formlarının yeniden üretilip kopya- lanmasına; mühendislik inşasından yapay zekâ uygulaması içeren projelere kadar pek çok uygulama, dijital sanat başlığı altında incelenebilir.
Dijital sanat veya sayısal sanat, genel anlamda üretilişinde bilgisayarın rol aldığı, fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesiyle gerçekleşen sanat biçimine denir. Bu süreçte bilgisayar geleneksel anlamda bir yardımcı araçtan, vazgeçilmez bir ortak yaratıcı konumuna kadar uzanan tayfın herhangi bir yerinde bulunabillir.
İlgili 26 soru bulundu
Bilgisayar sanatı, yazılım sanatı, sanal sanat, interaktif sanat, net sanatı ve video sanatı gibi pek çok türevi vardır. Bunlara 1980'lerin sonunda ilkin dijital sanatlar denilmiştir; ardından 2000'lerin başında bilgisayarın bu sanatların üretimindeki rolünden dolayı bilgisayar sanatları ifadesi tercih edilmiştir.
Açılımı takas edilemez belirteç (non-fungible token) olan NFT'leri, sınırlı sayıda dolaşıma sokulan, akıllı sözleşmeler yoluyla sertifikalandırılmış dijital sanat ya da kripto sanat olarak tanımlayabiliriz. Yani kısaca NFT'ler blockchain içerisinde şifrelenmiş olarak kayıtlanan sınırlı sayıda koleksiyon sanatıdır.
Dijital sanat kavramı, geniş bir alanı kapsar. Grafik düzenlemelerinden fotoğraf, heykel, resim gibi geleneksel sanat formlarının yeniden üretilip kopyalanmasına; mühendislik inşasından yapay zekâ uygulaması içeren projelere kadar pek çok uygulama, dijital sanat başlığı altında incelenebilir.
Bilgisayar kullanılarak yapılan sanat olarak tanımlanan dijital sanat, günümüzde sanaÇn her alanında, resim, heykel, karikatür, seramik, grafik vb alanlarda vazgeçilemez bir duruma gelmiş1r.
Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
NFT (Non-Fungible Token) Nedir? NFT, kısaca takas edilemeyen tokenlar anlamına gelir. Küçük gibi gözüken ancak büyük fark yaratan bu özellik NFT'nin temel prensibidir. Kripto paralar gibi takas edilemeyen NFT, dijital sanat gelişiminde büyük rol oynayan teknolojilerden biridir.
Dijital Sanat'ın öncü sanatçıları olarak Ben Laposky, Herbert W. Franke, Whitney Sr, Charles Csuri, Michael Noll, Frieder Nake, Edward Zayek, Kennety Knawlton gibi isimler sayılabilir (Sağlamtimur, 2010: 219).
Türkiye'de İlk Dijital Sanat Örnekleri
Sanat çevresini ilk kez dijital sanatla buluşturan Özcan Onur olmuştur. Onur, Güzel Sanatlar Akademisi'nden 1960 yılında mezun olduktan sonra resim ve heykel çalışmalarını sürdürürken Paris'te PC ortamında grafik programları geliştiren bir ekibe dahil olur.
İki Boyutlu Sanat Atölye Dersi; öğrencilerin duygu, düşünce, sezgi ve izlenimlerini estetik bir kaygı güderek çeşitli yöntem ve teknikler aracılığıyla sanatın çizgi, renk, leke gibi unsurla- rını kullanarak yüzey üzerinde özgün biçimlendirme çalışmaları yapmalarının hedeflendiği bir derstir.
Biyo-sanatın; bilim, teknoloji ve sanatın birlikteliğinden doğan, canlı doku, bakteri ve organizmaların yaşam süreçleri ile çalışılan bir sanat uygulaması olduğunu söyleyebiliriz.
Sanat çeşitleri; resim, müzik, heykel, dans, fotoğraf, video, çizim olarak bilinmektedir. Sanat genel olarak insanları hareket ettirme amacı ile yine insanlar tarafından üretilen tüm eserlerin bir araya getirildiği eserlerin tümü olarak ifade edilebilir.
Sanatın Tanımı
Seramik, resim, heykel, çizim, şiir, baskı, resim vb. gibi görsel sanatlar, sanat yoluyla yaratıcılığı veya ifadeyi görselleştirmenin yolunu sunuyor. Bazı sanatçıların yeteneklerini kullanarak seyirci önünde yaptıkları dans, drama, müzik gibi çeşitlere ise performans sanatı deniyor.
Dijital sanat kavramı ise 2000'li yıllarda etkinliğini arttıran bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel anlamda sanatın bilgisayar teknikleriyle yeniden oluşumu, dijital sanatı doğurmuştur.
NFT'nin açılımı "Non-Fungible Token"dir ve Türkçe'de "Değiştirilemez Jeton" anlamına gelir. "Fungible" terimi genellikle birbirine eş değer ve değiştirilebilir varlıkları tanımlamak için kullanılırken, "Non-Fungible" terimi tam tersine, benzersiz ve değiştirilemez varlıkları ifade eder.
Non-fungible token (NFT), dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine kullanılamayacağını onaylar. Bu sistem blok zincir yapısında dijital bir defterde depolanan bir veri birimidir.
Beeple'dan Everyday: The First 5000 Days
Mart 2021'de Christie's müzayede evinde 69,3 milyon dolara satıldı ve şimdiye kadar satılan en pahalı NFT oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri