YEDİSU FAYI'INDA EN SON DEPREM 1784 YILINDA MEYDANA GELDİ KAF'nın deprem tekrarlama periyoduna bakıldığında Yedisu Fayı'nın deprem tehlikesi taşıdığı belirtiliyor.
Yedisu Fay Zonu'nda en son 1784 yılında deprem yaşandı. Prof. Dr. Naci Görür, “Erzincan ile Bingöl iline bağlı Karlıova ilçesi arasındaki Yedisu fayında da deprem öngörüyoruz.
Süleyman Pampal, fayın en son 1784 yılında kırıldığını ve bu fayın enerjisini tamamlayıp biriktirdiğine dikkat çekti. Yedisu Fayı'nın Türkiye'nin en tehlikeleri faylarından biri olduğunun altını çizen Pampal, "Zaten tehlikeliydi.
Yedisu Fayı, her 250 senede bir deprem üretir. Fayın tekerrür periyodu dolmuş, hem de 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir. Stres transferi nedeniyle bu faylarda oluşabilecek depremi öne çekmiş olabilir. Onun için endişe ediyoruz.”
Orta Marmara parçasında en son 1766;; Yedisu parçasında 1784 yılında büyüklüğü 7.0 ve daha büyük depremler meydana gelmiştir,. Geyve parçasında ise som 600ı yıldır önemli büyüklükte bir deprem olmamıştır, • Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Ana- dolu Fayı makas gibi çalışan eşlenik fay sistemlerini oluşturmaktadır..
İlgili 16 soru bulundu
Bu segment üzerinde yapılmış paleosismolojik araştırmalar ışığında depremin tekrarlama periyodunun 245±55 yıl olarak belirlenmiştir.
KAF'nın deprem tekrarlama periyoduna bakıldığında Yedisu Fayı'nın deprem tehlikesi taşıdığı açıktır. Kırılması beklenen fayın parametreleri ampirik formüllerle hesaplandığında Mw7.1±0.1 büyüklüğünde bir depremin oluşacağı öngörülmektedir.
22 Mayıs 1971 tarihinde Türkiye'nin Bingöl ili, 6.8 Ms büyüklüğünde yıkıcı bir depremle sarsıldı.
3. Göynüksuyu fay zonu diye adlandırabileceğimiz kırık hattının, sismik yönden aktif olduğu, 22 mayıs 1971 Bingöl depremi ile kesin olarak anlaşılmıştır.
Açıklamanın devamında, "Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2mm kayma hızına sahiptir, atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçülmüştür (TÜBİTAK 114Y580 Numaralı Proje'ye bakınız). Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
Yedisu Fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır. Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize etkilenir.
Yedisu Fay hattının Erzincan ve Bingöl illerinden geçtiği belirtiliyor.
- Yedisu segmentinde 1784 yılından bu yana yani 225 yıldır deprem olmamaktadır. KAFZ üzerindeki büyük depremlerin tekrarlanma periyodunun yaklaşık 200-250 yıl olduğu düşünülürse Yedisu segmenti üzerinde yakın gelecekte büyük bir depremin beklendiği açıktır.
Kandilli Rasathanesi'nin bildirdiğine göre; merkez üssü Bingöl'ün Yedisu (Cermê) ilçesinin Dinarbey (Melikan) köyü olan 3,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin sabah saat 04.00 sularında yerin 5 km derinliğinde gerçekleştiği kaydedildi.
BİNGÖL DEPREMİ BASIN BİLDİRİSİ
1 Mayıs 2003 Perşembe sabahı saat 03:27 'de Bingöl'ün kuzey doğusunda büyüklüğü (Yüzey Dalgası) 6.4 olan bir deprem meydana gelmiştir.
Bingöl, Yedisu bölgesinde uzun süredir bir deprem faaliyeti olmadığını, ancak enerji birikimi nedeniyle bu bölgede orta büyüklüğün üzerinde, yaklaşık 7 veya 7'ye yakın büyüklükte bir deprem olabileceğini, ancak bunun zamanını öngörmek zor olduğunu vurguladı.
Yedisu Fayı hattındaki olası bir depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum, ve Tunceli etkilenmesi bekleniyor. Bu illerde 32 bin bina imar affından yararlandı. Bingöl'ün sadece merkezinde 6 bin 197 yapı ruhsatsız.
200 km'lik deprem hattını gezen Munzur Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar, “Malatya fayı hala aktif, Yedisu fayı Erzincan ve Tunceli'yi etkileyecek” dedi. Sançar; deprem bölgesindeki izlenimlerini paylaştı ve Yedisu fayı ile Malatya fayına dikkat çekti.
Bingöl'de yapılan incelemeler sonucunda, 361 yapı içerisinde 165 ağır hasarlı bina tespit edildi. Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
Bingöl Üniversitesi'nden Dr. Kenan Akbayram, Bingöl'de 30 yılda bir büyük depremlerin meydana geldiğini belirtiyor.
Haziran-Temmuz 1986 Sürgü depremleri, 2003 Bingöl depremi, 2005 Karlıova depremi ve 2010 Elazığ- Kovancılar depremleridir. Bunlardan yakın olanlar Diyarbakır ve yöresini ciddi bir biçimde etkilemiştir.
YEDİSU FAYI HANGİ İLLERİ ETKİLER? 6 Şubat sonrası hasarlı binaların fazla olduğu Malatya'nın Yedisu'dan etkileneceği ifade edilirken Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Bingöl, Elazığ ve Tunceli gibi illerin bu faydan etkileneceği belirtiliyor.
Yedisu sismik boşluğu yaklaşık 75 km uzunluktadır. Erzincan havzasının doğusundaki Üzümlü ilçesi güneyi ile Yedisu ilçesi (Bingöl) arasında oldukça engebeli bir morfolojiyi kesen Yedisu Fayı, çizgiselşevler, ötelenmiş dereler vb. morfolojik unsurlar ile kendisini belli eder.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri