Regurjitasyon (> % 70) , odinofaji (yutma sonrası retrosternal ağrı) hastaların % 30 ' da mevcuttur ve aspirasyona bağlı gelişen bronşit ve pnömoni (% 10) ' dir. Ortalama 15-25 yıl sonra gelişen genellikle skuamöz tipte özefagus kanseri geliştiği için akalazya premalign bir lezyon olarak kabul edilir.
Açık cerrahiye göre oldukça kısa süren kapalı yemek borusu kanseri ameliyatları yaklaşık 2,5 -3 saat sürmektedir. Batın bölgesinden 3 delikle gerçekleştirilen midenin tüp haline getirilmesi ameliyatı yaklaşık 45 dakika sürerken göğüs bölgesinden tek delikle yapılan uniportal ameliyatı 1- 1,5 saat sürebilmektedir.
Yemek Borusu Kanserinin Belirtileri
En sık yakınma yutma güçlüğü (yemeklerin mideye ulaşmadan önce yemek borusunda takılması hissi) ve/veya yutma sırasında ağrı hissedilmesidir.
Yemek borusu kanseri sıklıkla ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar ve erkeklerde daha sık görülür. Bununla birlikte son yıllarda genç insanlarda da görülmeye başlamıştır.
Yemek borusu kanseri kan tahliliyle belli olmamaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Yutkunmada güçlük veya zorlanma eğer yeni ortaya çıktı ise yemek borusunda problem olduğunun göstergesidir. Hemen kanser diye düşünmemek lazım, ama yaş ileri, sigara ve alkol kullanımı varsa, yemek borusu kanserinin ilk belirtisi yutkunma zorluğu olabilir.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Yemek borusu kanseri belirtilerinden en sık görülenler arasında yutma güçlüğü, besinlerin ağıza geri gelmesi, asit reflü, istemsiz kilo kaybı ve geçmeyen öksürük gibi şikâyetler bulunur.
Göğüs ve sırt ağrısı, ağrılı yutma, kanlı kusma, ileri evre hastalarda akciğer ya da karaciğer kitlelerine bağlı yetersizlik tabloları ortaya çıkabilir.
Yemek borusu boyundan başlayıp mide girişine kadar devam eder ve yaklaşık 25 cm uzunluğunda 2 cm çapındadır. Mukoza adı verilen iç bir zar dokusu ile kaplıdır. Yemek borusu, trakea denilen nefes borusu ve kalbin arkasından ve omurganın önünden geçer. Yemek borusu mideye girmeden önce diyaframdaki aralıktan geçer.
Erkeklerde kadınlara oranla yaklaşık 3 kat daha fazla rastlanmaktadır. Özofagus kanseri, hastaların yarısında yemek borusunun orta bölümünde, üçte birinde alt bölümünde, geri kalanında ise üst bölümünde yerleşmektedir.
Özofagus tümörleri sıklıkla uzak organ metastazı öncesinde çevre yapılara invazyon gösterirler. En sık karaciğere metastaz yaparlar.
Özofagusta oluşan kanser bu bölgede tümörlerin oluşup yayılmasıyla başlar. Yemek borusuna yayılan kanser daha sonra lenf ve damar yolları aracılığı ile bütün vücuda sıçrar. Yemek borusu kanseri Dünya genelinde en sık ölüme neden kanserler arasında 6. sıradadır.
Yemek borusu kanserinde en etkin tedavi yöntemi ameliyattır. Diğer tedavi yöntemleri ise kemoterapi veya radyoterapidir. Yemek borusunun konumu ve pek çok hayati organ ve damar ile yaptığı yakın komşuluk nedeniyle özofagus ameliyatlarının gerçekleştirilmesi diğer pek çok ameliyattan daha zordur.
Yemek borusu kanseri diğer birçok organların kanserleri gibi dört aşamada görülür.
Yemek borusu kanserine yol açan etmenler tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Yemek borusu kanseri, yemek borunuzdaki hücrelerin DNA'larında hatalar (mutasyonlar) gelişmesi sonucu oluşur. Hatalar hücrelerin kontrolsüzce büyümesine ve bölünmesine sebep olur.
Yemek borusunun iç cidarını döşeyen dokuda oluşan kanserler bu grupta olup, yemek borusunda en sık görülen kanser türüdür. Genellikle yemek borusunun baş ve orta bölümlerinde ortaya çıkar.
Cevap: Yemek borusu kanserini teşhiste yemek borusunun ilaçlı film ve endoskopik incelemesi yeterli olmaktadır. Ancak hastalığın yayılım derecesini incelemek için ultrason, tomografi, MR (EMAR) ve PET gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.
Reflü krizi belirtileri arasında sıklıkla mide ekşimesi, mide asidinin ağza gelmesi, göğüste ağrılı yanma, boğaz ağrısı, öksürük, kusma, ağız kokusu şeklinde olabilir. Reflünün şiddeti ve devamlılığına bağlı olarak kanama, astım, dişlerde erozyon, ses kısıklığı gibi oluşumlar görülebilir.
Reflü uzun süre tedavi edilmezse özofagusta hasara neden olur. Böylece yutmada güçlük, yutma sırasında ağrı, hassas boğaz, kısık ses ve kronik öksürüğe bağlı kanamalar, skar oluşumu ve özofagusta darlık gelişir.
Reflü problemi gerek mide içerisinde gerekse de yemek borusunda hasara yol açmaktadır. Bu hasar nitelikli tedavi yöntemleri ile tamir edilmedikçe kanser riski devam etmektedir. Reflü problemi bu nedenle göz ardı edilmemeli ve mutlaka alanında tecrübeli hekimlere başvurulması gerekmektedir.
Gırtlak kanseri, baş ve boyun bölgesinde görülen en sık tümöral hastalık türüdür. Yapılan araştırmalara göre ortalama başlangıç yaşı erkeklerde 66, kadınlarda 63'tür. Belirtiler kalıcı ses kısıklığı, boğaz ve yutma problemleri olabilir. Başlıca nedenlerin sigara ve alkol olduğu düşünülmektedir.
Yaygın belirtileridir. Erken dönemde ise burun tıkanıklığı, akıntısı, daha sonra tümör nekrozuna bağlı kötü kokulu iltihaplı akıntı görülebilir. Hastalar genellikle ilk etapta kulak şikayeti ile gelse de boyundaki kitleler ilk belirtidir.
Baş ve boyun bölgesinde en sık görülen kanser türü olan gırtlak kanseri, özellikle sigara ve alkol kullanan kişilerde ortaya çıkar. Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri