Yerleşmelerin sona erdiği yükseltiye yerleşmenin üst sınırı denir. Yerleşmenin üst sınırı, Ekvator'dan kutuplara doğru gi- dildikçe alçalmaya başlar. Ekvator ve çevresinde yüksek olan bu sınır, kutuplar çevresinde deniz seviyesine iner.
1. Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı ekvatordan kutuplara doğru daralır. Tarım, orman, yerleşme, kalıcı kar sınırı azalır.
Üst sınır deniz seviyesinden zirveye doğru ilerlendiğinde değişkenin bittiği nokta ile deniz seviyesi arasındaki mesafeye denir. Buradaki değişken ormanlarımızdır. Bu nedenle orman üst sınırı deniz seviyesi ile ormanların bittiği nokta arasındaki mesafeye yani ormanların en yüksek sınırına denilmektedir.
Bir bakıma ağaçların yaşam sınırı olup ağaç yetişmeyen bölge sınırı, ağaç yetişmeyen yükseklik sınırı, ağaç büyüme üst sınırı olarak da adlandırılır.
Yerleşmelerin sona erdiği yükseltiye yerleşmenin üst sınırı denir. Yerleşmenin üst sınırı, Ekvator'dan kutuplara doğru gi- dildikçe alçalmaya başlar. Ekvator ve çevresinde yüksek olan bu sınır, kutuplar çevresinde deniz seviyesine iner.
İlgili 29 soru bulundu
Ormanların sona erdiği bu sınıra ormanın üst sınırı denir. Ormanın üst sınırı sıcaklığa bağlıdır. Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe sıcaklığın azalmasına bağlı olarak ormanın üst sınırı azalır. 65 derece enleminden itibaren sıcaklık iyice azaldığı için orman üst sınırı deniz seviyesine kadar iner.
Yerleşme alanlarının sona erdiği en yüksek seviyeye yerleşme üst sınırı denir. Yerleşme üst sınırının en yüksek olduğu yer, yüksek sıcaklık ve nem oranından dolayı Ekvator'dur.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır.
Matematikte bir (P, ≤) kısmi sıralı kümesine ait S alt kümesinin üst sınırı, S'nin her elemanına eşit ya da ondan büyük olan P elemanı, alt sınır ise S'nin her elemanına eşit ya da ondan küçük olan P elemanı olarak tanımlanmaktadır.
Sıcaklık arttıkça buharlaşma artacağından, genellikle mutlak nem de artar. Örnek; Ekvatordan kutuplara doğru mutlak nem azalır.
Dünya'nın Ekvator hizasındaki çapı kutuplardakinden yaklaşık 40 kilometre daha uzundur. İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator'dakinden %0,66 daha fazladır.
Türkiye'de daimi karlar, Erciyes, Süphan, Ağrı, Cilo ve Sat dağları ile, Doğu Karadeniz dağlarında (Kaçkar tepesi), Toroslarda (Bolkar ve Aladağ), görülmektedir. Bu dağlarda daimi kar sınırı, denizden uzaklaşıldıkça, yani kontinentalite şiddetlendikçe sıcaklığın artmasile ilgili olarak yükselir.
Toplu Yerleşme: Evlerin birbirine yakın olduğu yerleşme biçimidir. Suyun az olduğu yerlerde ve arazinin düz olduğu ovalık alanlarda insanlar toplu olarak yerleşmişlerdir. Türkiye'de İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde su kaynakları az olduğu için toplu yerleşmeler fazladır.
Ülkemizde daimi kar sınırı, kıyı dağlarından iç kısımlara, batıdan doğuya doğru artan karasallık derecesine bağlı olarak yükselir.
Ölçü aracı dinamometredir. Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
-Ekvatordan , kutuplara gidildikçe sıcaklıklarda azalma meydana gelir. -Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin gölge boyları uzar.
Dinamometre ile ölçülür. Bir cismin ağırlığı ekvatordan kutuplara gidildikçe artar. Bir cismin kütlesi değişmediği halde ağırlığı bulunduğu yüksekliğe ve enleme göre değişir. Ağırlık kütlenin çekim kuvveti ile çarpılmasıyla bulunur.
Kalıcı kar sınırı Ekvator'da 5000-6000 metre, orta enlemlerde 2000-3000 metre, kutuplara yakın alanlarda 2000-1000 metre iken kutuplarda ise deniz seviyesindedir.
Paralellerin dereceleri, Ekvatordan kutuplara doğru büyür. Çevre uzunlukları Ekvatordan kutuplara doğru kısalır ve kutuplarda nokta şeklini alır. Bu nedenle, aralarındaki alanlar da kutuplara yaklaştıkça küçülür. Paralel daireler meridyenlere diktir.
✓ Paraleller, Ekvator'dan kutuplara doğru birer derece aralıklarla çizilir. ✓ 90 tane Kuzey Yarım Küre'de, 90 tane Güney Yarım Küre'de olmak üzere toplam 180 tane paralel dairesi vardır. ✓ Dünya'nın şeklinden dolayı Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe paralellerin boyları kısalır ve kutuplarda nokta şeklini alır.
Ekvator paralelinde gece gündüz süresi sürekli sabit iken, kutuplarda gece gündüz farkı en yüksek değere ulaşır. Güneyden kuzeye gidildikçe gece gündüz süreleri arasındaki farkın artması bu nedenledir. Tabii bu durum Kuzey Yarım Küre'de geçerlidir.
(2800 mt) 2)Orman üst sınırını belirleyen faktör enleme bağlı sıcaklıktır (Matematik Konum).
Asgari Tarımsal Arazi Büyüklüğü: Bu kavram; kişi Yeter Gelirli Tarımsal Arazi Büyüklüğü' nü sağladıktan sonra; kendisinde en alt limit Yeter Gelirli Tarımsal Arazi Büyüklüğü' nü (180 da ̴ 70 da) bırakmak şartıyla kalan büyüklüğü ifraz edebilmesi için bakanlıkça belirlenen limit olan 20 da' dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri