Yeşil Külliye'sinin kuşkusuz en tanınmış yapısı Çelebi Mehmed için yaptırılan ve cephelerini süsleyen yeşil, turkuaz kabartma çinilerin rengiyle anılan Yeşil Türbe'dir. Yıldırım Beyazid'in oğlu, Osmanlı padişahlarının beşincisi Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır.
Yeşil semtinde bulunan cami, 1419 yılında, Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. “Ters T” planlı camilerden olan Yeşil Cami, Bursa'nın olduğu kadar ülkemizin de en güzel tarihsel yapılarından biridir. Caminin mimarı Hacı İvaz Paşa'dır.
Esenler ile Güngören ilçelerinin sınırında bulunan Güngören Yeşil Camii'nin açılışında konuşan Esenler Belediye Başkanı M.
YEŞİL CAMİİ GEÇMİŞİ
Firuze rengi çinilerinden dolayı bu adı alan yapının mimarı Hacı İvaz, çini ustası Mehmed Mecnun, Nakış ustası İvaz Ali, tahta işçisi Tebrizli Ahmed'dir.
Yapının mimarı Hacı İvaz Paşa'dır. Cami, 1402 Ankara Savaşı mağlubiyeti sonrasında 11 yıl süren “Fetret Dönemi” ardından adeta Osmanlı Devleti'nin yeniden doğuşunu sembolize etmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.
İznik Yeşil Cami - Bursa
Ana giriş kapısı üzerinde bulunan 0.57 X 0.51 metre boyutlarındaki birinci yazıtta, Sultan I. Murad 1362-1389 döneminde Ali bin Halil'in izniyle 1378-79 tarihinde inşa ve imar edildiği belirtilmektedir.
Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır.
Bu çalışmada, eserin bütünüyle renkli sır tekniği çinilerle kaplanmış mihrabı motif, kompozisyon, renk ve teknik özellikleriyle ayrıntılı bir biçimde tanıtılmış ve karşılaştırmalarla Osmanlı çini sanatı içerisindeki yeri ortaya konmuştur.
Kütahya'nın tarihi Yeşil Camisi zengin motifleriyle dikkati çekiyor. Saray Mahallesi'ndeki, 1905 yılında mimarlığını Kütahya mutasarrıfı Ahmed Fuad Paşa'nın yaptığı cami, hayırseverlerin destekleriyle inşa edildi. 117 yıllık camide aynı anda 250 kişi ibadet edebiliyor.
Yeşil Külliye, Bursa'da 1420'de Osmanlı padişahı I. Mehmed tarafından yaptırılan ve bulunduğu semte adını veren yapı topluluğu. Referans no. Yeşil Camii, bir medrese, aşevi, Yeşil Türbe ve hanlardan meydana gelir.
Sultan Ahmet Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde, Osmanlı Sultanı I. Ahmed tarafından Sedefkâr Mehmed Ağa'ya 1616 yılında yaptırılan tarihi cami.
İsmailağa cemaatinin önde gelen isimlerinden Yeşil Cami İlme Hizmet Vakfı Başkanı Abdullah Ustaosmanoğlu yaşamını yitirdi.
Biyografi. 1975 yılında Rize ili Düzköy Köyünde doğdu. Beş yaşında, Rize ili Derepazarı ilçesi Maltepe Köyü Kur'an Kursunda Kur'an eğitimine başladı ve yedi yaşında hıfzını tamamladı. 1986 yılında Rize'de İlkokulu, 1991 yılında İmam-Hatip Lisesi orta ve 1992'de lise kısımlarını İstanbul'da dışarıdan tamamladı.
Recep Uyar, İzmit'te 20 yıl imamlık yaptı. 2002'de 6 asırlık Yeşil Cami'ye müezzin olarak atandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çalışmalarından etkilendiği müezzine tespih ve gümüş muhafazalı Kur'an-ı Kerim hediye etmişti. Recep Uyar'ın cenazesi, yarın öğle vakti Büyükorhan ilçesinde toprağa verilecek.
Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
Sultan Ahmet, İstanbul ilinin Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir.
İstanbul'daki sayılı büyük camilerden biri olan, muazzam ve yoğun mimari detaylara sahip Taşoluk Yeşil Camii, Bayrampaşa Yeşil Camii İlme Hizmet Vakfı öncülüğünde, hayırsever vatandaşların desteğiyle İnşaatına 1994 yılında başlanmış olup, 2003'te ibadete açılmıştır.
Sultan Ahmet Camisi Sultan I. Ahmet tarafından 17'nci yüzyılda, Mimar Sinan'ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. Caminin duvarlarında mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için cami, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinmektedir.
Türkiye'de cami sayısı bakımında İstanbul ilk sırada yer aldı. 'Evliyalar Şehri' olarak tanınan Bursa ise 1.723 cami ile 13. sırada...
Bursa İznik Yeşil Cami, mimar Hacı Musa tarafından 1391 yılında yaptırılmıştır. Caminin yapımına Çandarlı Halil Hayrettin Paşa başlamış, ölümünden sonra oğlu Ali Paşa devam ederek tamamlamıştır. Cami, minaresindeki çini süslemelerinden dolayı Yeşil Cami ismi ile anılmıştır.
Camii adını minaresindeki yeşil, mor, kobalt mavisi ve firuze renkli çinilerinden almıştır.
Erken Osmanlı mimarisinin örneklerinden olan İznik Yeşil Cami, tek kubbeli, merkezi camilerin gelişmiş örneklerinden biri olarak dikkati çekiyor. Caminin ibadet mekanına açılan kenarlarında birer kum saati motifi bulunan, renkli ve beyaz mermerden yapılmış sütunlu kapı kemeri de turistlerden ilgi görüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri