Halvetîler'de nefsin emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, râziye, marziye ve kâmile hallerine sırası ile şu renkler tekabül eder: ezrak(mavi), asfer (sarı), ahmer (kırmızı), esved (siyah), ahdar (yeşil), ebyaz (beyaz), bilâlevn (renksizlik).
Kur'ân-ı Kerîm'de de bu renk bolluk ve bereket anlamında ve cennet tasvirlerinde kullanılmaktadır. İstihâre yaparken beyaz ve yeşil görmek¸ hayra; siyah ve kırmızı görmek de şerre yorulur. Hızır'ın kelime mânâsının yeşil olduğunu ve dünya siyâsetinde yeşilin İslâm'ın rengi kabul edildiğini biliyoruz.
Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb'a” da denmektedir.
Üçüncü mertebeye, yani Nefs-i Mülhime'ye varıldığında, daha yücelmiş bir nefs kendini gösterir. Hayvani şehvet aşılır, kalbin gücü hissedilir ve manevi ilerleme azmi daha yüce bir alem tarafından harekete geçirilmesiyle gerçekleşir. Bu mertebenin rengi ise sarıdır.
Nûrun, varlığı, kendi görünmeyen boyutu olan, Leyl boyutunda yani karanlık boyutunda görünmez eylemesidir. Beyaz diye ana renk yoktur, lakin beyaz renk, bütün renklerin birleşimidir. Beyaz renk; birliği, bütünlüğü, temizliği, saflığı remzeder. Her varlık bizzat Hakk'ın vechîdir.
İlgili 29 soru bulundu
Eski çağlardan beri siyah rengin şeytan anlamında kul- lanıldığını60 dikkate aldığımızda, Hz. Peygamber'in bu kültürel olguyu aynen yansıttığını söyleyebiliriz.
İSLAMİYETİN KUTSAL RENGİ; YEŞİL!
Yeşili çok seven Hz. Muhammed, savaş zamanlarında cephede siyah veya yeşil elbiseler giymiştir. Bu yüzden Hz. Muhammed döneminden itibaren bu gelenek bozulmayarak, zamanla bütün Müslüman âlemini temsil eden ve birleştiren kutsal bir renk olarak benimsenmiştir.
Su yeşili rengi, renklerin anlamları denildiğinde merak edilenler arasında yer alan bir renktir. Su yeşili renginin anlamı, psikolojik olarak kişiyi rahatlatıcı bir etkiye sahip olmasıdır. Su yeşili rengi, ferahlık anlamı taşır. Su yeşilinin sakinleştirici ve dinginleştirici bir etkisi vardır.
İbn Acîbe rh.a. hazretleri bu nefsi şöyle anlatır: “Nefs-i emmârenin ve ordularının durumu şeytanın durumuna benzer. Şeytan insana kötülük yapması için vesvese verir, sonra geri dönüp gider. İnsan onlara uyduğunda akıbeti, ebedî olarak Allah'tan kopma azabı içinde kalmasıdır.
Nefsi radiyye
Nefs-i radiyye nefis teskiyesi kademelerinden beşincisidir. Tasavvufa göre bu mertebede nefis daha önceki kademede doyuma ulaştığı için Allah'ın yaptığı her şeyden razı olmuştur. Bu makamımın zikri HAY Esmasıdır.
Ruh, can, kan, benlik, iç, kalb, büyüklük, yücelik, irade gibi.
Sûfî, önce “kalbine” (göğsün sol tarafına) yoğunlaşarak zikre başlar. Kalbi zikrin lezzetini hissedip zikre iştirâk eder hâle gelince “rûhuna” (göğsün sağ tarafına) yoğunlaşarak zikre devam eder. Ruh da zikre iştirâk edince bunu sırasıyla sır, hafî, ahfâ ve nefs izler.
Fenâ-i Zât'la birlikte Nefs, kendini beden kabul etme fikrinden arınmaya başlar. Bunun neticesinde de “Fenâfillâh”a girer ki; “Fenâfillâh” esas “Mutmainne”de başlar, velâyet mertebesidir!
Yeşil Rengin Anlamı
Yeşil renk, insana güven ve huzur verir; ayrıca, yeşil umudu temsil eder. Yeniliği, gençleşmeyi ve canlanmayı temsil ederek insanların daha canlı hissetmesini sağlar. Aynı zamanda cömert olma, paylaşma ve uyumlu olma anlamları da vardır.
Doğayı hatırlatan yeşil rengin insana huzur ve güven verdiğine inanılıyor. Yeşil canlanmayı, yenilenmeyi ve umudu da temsil ediyor. Yeşil rengin hastanelerde kullanılması da aslında yeşilin psikolojik etkileri ile ilişkili.
Yeşil rengin dinimizde mübarek olduğu muteber kitaplarda bildirilerek, (Renklerin güzeli yeşildir) buyurulmuştur. Ormanın, yeşil alanların önemini bilmeyen yoktur.
3. Nefs-i Mülheme: İlhama mazhar olmuş nefistir. 4. Nefs-i Mutmainne: İmân esaslarına inanan, İslâm`ın emir ve yasaklarına uyan, bu konularda hiç bir şüphe ve tereddüdü olmayan, neticede Allah ile manevî bir bağ kuran ve bunun lezzetine ulaşan nefistir.
Nefs-i Levvâme: Kınayan nefis anlamındadır.
Kendisinde ve çevresinde gördüğü kötülükleri kınamaya başlar. Çoğunlukla nefis muhâsebesi üzerinde durur ve yaptığı kötülüklerden pişmanlık duyar. Nefs-i levvâme mertebesindeki sâlikin zikri Allah lafza-i celâlidir.
Nefs, kendisinden zuhur eden misalî ve hissî varlıklara yetkinlik vermeye ve onları yönetmeye yöneliĢi açısından ise, “küllî nefs” diye adlandırılır.
Siyah her zaman için asaleti temsil ettiğinden dolayı asil bir renktir.
[1] (renkler) Koyu yeşil.
Zümrüt, yeşil rengiyle kalp çakrasına etki ederek huzur ve dinginlik sağlar. “Gücün taşı“ olduğuna inanılan zümrüt fiziksel, ruhsal ve duygusal dengeyi sağlar. Ruhsal gelişimi, iletişimi, neşeyi, romantizmi, uyum ve birliği arttırdığına inanılır.
"Peygamber Efendimiz (sav)'in rengi, ezher'ul-levn (pek beyaz ve parlak renk) idi, yani nurani beyazdı. Alnı açıktı. Kaşları; hilal gibi, gür ve birbirine yakındı.
EN SEVDİĞİ RENK
Peygamber Efendimiz (SAV), müslüman kişilerin beyaz elbise giymelerini önermiştir.
Yeşil renk, dünyada emniyetin ve barışın simgesi olmuştur.
Meallerini verdiğimiz ayetlerin bir kısmında (Kehf, 18/31; Rahmân, 55/76 ve İnsan, 76/21) yeşil renk ile Cennet tavsif edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri