Yezidiler, "Tanrı tarafından seçilmiş" bir halk olduklarına inanıyor ve birçoğu Şeyh Adi'nin vahiy aldığını kabul ediyor. Melek Tavus'u ise "şeytan" olarak değil, Azda'nın (Allah'ın) doğruyu yanlışı göstermek için gönderdiği bir elçi olarak görüyorlar. Bu yüzden "şeytan" adını hiç kullanmıyorlar.
Yezidilikte tanrı, Dünya'nın sadece yaratıcısıdır, sürdürücüsü değildir. Tanrısal iradenin vücut bulması için Düşmüş Melek, bir nevi aracılık rolü üstlenmiştir. Düşmüş melek, Melek Tavus olarak adlandırılır ve bir tavus kuşu ile simgelenir.
Melek Tavus'un diğer adı "şeytan"dır, bu nedenle Ezidilerin yanlış bir şekilde şeytana tapanlar olarak damgalanmasına yol açmıştır. Ezidiler ruhun başka bedenlerde can bulabildiğine, devam eden yeniden doğumlarla kademeli bir şekilde günahlardan arınılabileceğine, bu nedenle cehennemin gereksiz olduğuna inanırlar.
Ezidiler için farz olan dini vecibeler şahadet, namaz (ibadet), oruç, zekât ve haçtır.
Ezidiler'de de sünnet uygulamasının olduğunu söylemek mümkün.
İlgili 24 soru bulundu
Buna rağmen Êzidilerin tümü Şeyh Adiy'e inanıp, onu peygamberleri olarak görür; Meleki Tavus'un ruhunu Şeyh Adiy'in şahsiyetinde bütünleştirirler.
Börülce, salatalık, lahana gibi sebzeler ile balık, geyik ve horoz eti de yasak yiyeceklerin başında gelir. Irak'ın Duhok ile Musul kentleri arasında bulunan Laleş Vadisi'ndeki Şeyh Adiy'in mabedine yapılan hac, Yezidiler için yapılması şart olan dini ve milli bir görevdir.
Ezidiler, her yılın aralık ayında üç gün oruç tutar, ayrıca 24 Aralık'ta ve 24 Haziran'da olmak üzere yılda iki kez 40'ar gün oruç tutarlar. 40'ar günlük oruçları daha çok Ezidi Şeyhleri, pirler, yaşlı Ezidiler ve Ezidilerin seçilmiş en büyük ruhani lideri Baba Şeyhler tutar.
Kutlamalara, Şengal'den, diyasporadan ve bölge kentlerinden pek çok Ezidi Kürt katıldı. DUVAR - Ezidiler, hac mevsimi olarak kabul ettikleri Cema (Toplanma) Bayramı'nı kutluyor. Ezidi Kürtlerin dini bayramı Cema Bayramı, bir hafta boyunca her yıl 7-15 Ekim tarihleri arasında kutlanıyor.
Kıyım ve katliamın ardından Türkiye'ye de göç eden Ezidiler'in durumuna dikkat çekmek için Cengiz Bozkurt, Şebnem Sönmez, Özgür Çevik, Bihter Özdemir Dinçel, Bülent Emrah Parlak, Melih Selçuk, Tilbe Saran, Ayça Damgacı, Şevket Çoruh, Janset Paçal, Ezel Akay, Şevval Sam, Özcan Alper, Hüseyin Karabey, Yıldırım Türker, ...
Meshaf-ı Reş, diğer adıyla Kitab-el Esvad yani Kara Kitap, Ezidilikte Kitâbü'l-Cilve ile birlikte kutsal sayılan iki kitaptan biri. 15. yüzyılda yazıldığı tahmin edilen bu kitap, Ezidilerin kutsal kitabıdır.
Mavi renk giysi giyilmiyor. Ezidilik, pek çok dinden inançtan parçalar almış ezoterik (sadece o inanca bağlı olanlara anlatılan) bir din olduğu için mavi yasağını anlıyoruz. Ezoterik bütün inançlarda renklerin bir hiyerarşisi vardır. Bektaşilikte de mavi, Muaviye'nin ve Yezid'in rengi olarak lanetlenmiştir.
Yezidi Soykırımı (Yezidiler tarafından anılan ismiyle 73. Ferman), Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD veya İslam Devleti olarak da adlandırılır) Irak'taki Yezîdîlere yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesi. Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilmiştir.
SUSKUNLUĞA GÖMÜLEN EZİDİ SOYKIRIMI'NIN DOKUZUNCU YILI. Bin yıldır fermanlarla işlenen katliamlar 3 Ağustos 2014'te IŞİD eliyle soykırıma dönüştü. Ezidilerin deyişiyle 73. fermanla beş bin Ezidi öldürüldü. Şengal ve çevresinde bugüne kadar 85'ten fazla toplu mezar tespit edildi, bunlardan sadece 15'i açıldı.
Türkiye'de 400-500 kişi yaşıyor. Diyarbakır'da, Batman'da, Urfa'da Mardin'de varlar.
Yezidiler üzerinde ciddi araştırma yapan tüm araştırmacılar, Yezidilik hareketinin temelini, Şeyh Adi b. Müsafir'in Adeviyye tarikatının teşkil ettiğini ve Yezidilerin bunların bir devamı olduğunu kabul etmişlerdir[76] .
Ezidi cemaatinde evlilikler ancak iki Ezidi arasında gerçekleştiği takdirde kabul ediliyor. Din değiştirerek Ezidi olmayı seçenlerle de evlenmek mümkün ancak din değişikliğinin de cemaatin onayı ile gerçekleşmiş olması koşulu var.
Diğer dinler gibi ibadethaneleri olmayan Yezidiler, sadece ruhani din adamlarının türbesini ziyaret ediyor. Türbelerde çıra yakılıp, dualar ediliyor. Yezidilerin kutsal tapınakları Irak'ın Duhok ilinin Şeyhan ilçesindeki Laleş Vadisi'nde bulunuyor.
Kürtler'in büyük bölümü İslam dinini benimsedi. Kendilerinin dünyanın en eski dininin üyeleri olduklarına inanan Ezidilerin büyük bir kısmı Güney Kürdistan'da yaşamaktadır. Dünya genelinde yaklaşık olarak 800.000 bin ile bir milyon arasında Êzdînin yaşadığı tahmin edilmektedir.
Roger Lescota göre, Ezidiler Müslümanların kutladıkları Ramazan Bayramı'ndan iki gün önce “ida Remezan" yine “Kurban Bayramı"ndan iki gün önce de "Ida Heciye"yi (Hacılar Bayramı) kutlarlar. Paskalya'ya denk düşen “İda İsa" bayramlarının yanı sıra “İda Dahiye" adını verdikleri "Ölüler Bayramı" vardır.
İbadet olarak Yezidilerin kutsal mekanı olan Laleş'te bulunan Şeyh Adi türbesi ziyaret edildiğinde yapılanın dışında da toplu şekilde başka bir ibadet yoktur. Günlük olarak da sabah güneş doğarken ve akşam batarken güneşe dönülüp ibadet edilir.
6 Yezîdîler, kutsal kitap olarak herhangi bir semavî dinin kitabını ve Kur'ân-ı Kerîm'i kabul etmemişler ve Kitâbü'l-Cilve ve Mushaf-ı Reş'i kutsal kitap olarak belirlemişlerdir.
Êzidî inancında insan hem doğarken hem de ölürken kutsanır. Zaten Êzidîler, ölümü ölüm saymazlar. Êzidîler ölüm için “kiras guhertin” (elbise değişimi) ifadesini kullanırlar. Ölen biri defnedilir ve evet onun için dualar okunur, hayırlar dağıtılır, ekmekler dağıtılır ama ruhun ölmediğine inanılır.
Yezidilik inancının öncülü Şeyh Adiy Bin Musafır'ın Adaviler (Adaviyye) tarikatıdır. Yezidi inanç sisteminin kurucusu ve peygamberi olarak kabul edilen Şeyh Adiy (1072-1162), Müslüman inançlı bir sufi olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri