Yılan zehri ilaç olarak hastalık tedavisinde kullanılmaktadır. Çıngıraklı yılanların zehrinden damar daraltıcı ve kanamayı durdurucu ilaçlar yapılır. Ayrıca sara hastalığı (epilepsi) ve mafsal (eklem) iltihabı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Yılan zehri antik çağlardan beri melankoli, öksürük, egzama, iktidarsızlık ve veba gibi çok çeşitli problemlerin tedavisinde kullanılmaktadır. İlaç olarak doğrudan kullanımın yanı sıra zehir yeni ilaçların araştırılmasında da kullanılır.
Kanser tedavisi ve kozmetikte kullanılıyor
Kimyasal silahların ayrıştırılmasında, kemoterapi gören kanser hastalarının tedavisinde, doping ve kozmetik sektöründe kullanılan kobra yılanı zehri, çok ender bulunan pahalı bir madde.
Yılan panzehiri olarak da bilinen antivenom, uzman doktor tarafından yılanın zehir türüne uygun dozda kalçadan ya da damardan enjekte edilir. Zehirsiz olduğu bilinen yılın ısırmalarında dahi 8 saat hastanın gözlem altında tutulması gerekmektedir.
Krem, 60 yaş üstü olgun ciltlerin bakımı için tasarlanmıştır. Yenilikçi formül Yılan etkisi teknolojisi™ kırışıklıkların anında düzelmesine yardımcı olur. Kırışıklıkların gözle görülür şekilde azalmasına . cilt tonunun aydınlanmasına ve sıkılaşmasına yardımcı olur.
İlgili 43 soru bulundu
Yılan derisi faydaları
Manisa'da Spil Dağı ve çevresindeki dağlık alanda canlı şekilde yakalanan Bozyörük yılanlarının derisi, kelliğe, hemoroide ve cilt hastalıklarına iyi geliyor. Yılan gömleği olarak da bilinen bu tabaka folklorik tıpta, kozmetikte ve farmakolojik çalışmalarda kullanılmaktadır.
Eritrositleri tahrip eder. Kan damarlarının içini döşeyen endothelial hücreleri tahrip edip kanın dışarı sızmasına sebep olurlar. Ayrıca kanın pıhtılaşmasına engel olurlar (antikoagülant etki). Zehir vücut içinde 2 yoldan yayılır.
Eğer hayati tehlikenin söz konusu olduğu belirtiler varsa; 40-50 mL antiserum, 1.000 mL serum fizyolojik içinde (dilüsyon oranı 10 mL antiserum, 250 mL serum fizyolojik içinde olacak şekilde) çok yavaş bir şekilde damar içinde, infüzyon (infüzyon oranı 1 damla/4 saniye) şeklinde uygulanmalı.
Türkiye'nin kırsal kesimlerinde görülen yılan zehirlenmelerine engerek ailesi yılanlar sebep olur. Yılan ısırmasından sonra ilk yardım olarak hastanın sakinleştirilmesi, yatırılması, ısırılan yerin atele alınması, ısırılan yerin üzerine elastik bandaj sarılması ve hastanın hızla hastaneye nakli önerilir.
Çevreye ve doğaya yararı olan canlılardır. Yılanlar, böcek, fare gibi kemirgenlerin sayısını dengeleyerek hastalıkların artışını ve ekinlerin yok edilmesini engellemektedir.
Isırık vakalarında ısırılan bölgenin zehirin yayılmasını engellemek için kalp hizasının altında tutulması, hareket ettirmekten, sıvazlamaktan kaçınılması ve en yakın sağlık kuruluşuna taşınarak götürülmesi gerekir. Yılanlar insan varlığında, ortamdan sıvışma eğilimindedirler.
İzinsiz üretim veya ticaretten maksat, bu faaliyetlerin gerekli iznin alındığını gösteren belge bulunmadan icra edilmesidir. Özellikle belirtelim ki, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un 43. maddesine göre; zehirli veya kimyevi maddelerle tıbbî ecza ve müstahzarların müsaadesiz satılması yasaktır.
Yılan zehrinin içilmesi veya yutulması zararlı değildir, çünkü protein bazlı toksinler mide asitleri ve sindirim enzimleri tarafından temel bileşenlerine ayrılır. Bu, protein toksinlerini nötralize eder ve amino asitlere ayırır. Bununla birlikte, toksinler kan dolaşımına girecek olsaydı, sonuçlar ölümcül olabilirdi.
Tedavi edilmemiş engerek ısırmalarında dahi 24 saat içinde bir ölüm olayına pek rastlanmaz. Bununla birlikte yılan ısırmaları ciddiye alınmalıdır. Derhal bir vantuz yada ucu kesilmiş plastik enjektörle mekanik emme yapılmalıdır, asla ağızla emme yapılmamalıdır bu ağız yoluyla zehirlenmeye neden olabilir.
TOZ KÜKÜRT (5 KG'LIK AMBALAJLARDA BULUNMAKTADIR) (500 m² alana yetmektedir) Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar.
Engerek yılanının ülkemizdeki 15 zehirli yılan türünden birisi ve oldukça zehirli ve tehlikeli bir hayvan olduğu belirten uzmanlar yılanın 5 veya 10 dakika içinde ölüme neden olabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Laboratuvarda kan sayımı, trombosit sayımı, idrar tahlili gibi rutin testler yapılır. diş izleri, ısırık bölgesinde hafif ağrı veya hassasiyet. ödem yok. ısırık bölgesinde ağrı ve şişme, perioral parestezi. sistemik semptomlar yok.
Yılan Sokmasında Hangisi Yapılmaz? Yılan Sokması vakalarında yaralı hareket ettirilmez. Fazla hareket edilmesi zehrin vücutta yayılma hızını artırmaktadır. Ayrıca Yılan Sokmalarında hastaya turnike uygulanmaz.
Antivenom at, koyun, keçi veya deve gibi hayvanlara küçük miktarlarda venom enjeksiyonu ile üretilmektedir. Bu hayvanlarda venomun aktif molekülüne karşı immun bir yanıt gelişir. Hayvanların kanında üretilen antikorlar hayvanlardan düzenli aralıklarla alınır. Toplanan kandan plazma ayrılır.
Genellikle Trakya, Marmara, Ege, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz bölgelerinde görülen ve Bozyörük yılanının bir diğer adı da Hazer Yılanıdır. Taş altı ve kemirici yuvalarında gizlenen oldukça çabuk ısıran bir yılan olmasına rağmen zehirsiz olmasından dolayı tehlikeli değildir.
Isırılan bölge kalp hizasında tutulur. Ekstremiteyi yükseltmek zehirin vücuda daha çabuk geçmesine, aşağıda tutmak ödemin artmasına neden olur. Soğuk uygulama yapılır ancak üzerine buz konmaz.
Yılan kovucu ürünler özellikle bahçeli evlerde yılanlara karşı kullanılan çeşitli ilaç ve cihazlardan oluşur. Yılan kovucu cihaz, tasarımında kullanılan titreşim özelliği ile istenmeyen haşeratların önüne geçmek için tercih edilir. Yılan kovucu ilaç ise, cihazdan farklı olarak kükürt içerikli toz formunda bulunabilir.
Doğal hayatta beslenmeleri
Çoğunlukla böcek, sümüklüböcek, kurbağa, solucan, nadiren küçük fare ve yılan yavrularını yer. İnsanların dayanabildiği tetanus zehri miktarının 7 bin katına dayanıklı oldukları saptanmıştır. Çok zehirli bazı böcek ve yılanları kolaylıkla avlayıp yer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri