Türkiye'de 2021 yılında trafiğe kayıtlı taşıtlar toplam 329 milyar 591 milyon kilometre yol katetti. Araçların yıllık ortalama katettikleri yol 14 bin 240 km oldu. Katedilen toplam yolun yüzde 54,3'ü otomobiller ile gerçekleşti.
Herkesin kalbinin üzerindeki yağ tabakasının altında yatan rakamı merak ediyorsan benzinli için 15.000/20.000 ve dizel için 25.000/30.000 km "normal" sayılır ve bunların benzin için 2, dizel için 4 katı anormale yaklaşabilir. Tabi bu rakamları bölgeye, yaşa, başa ve kültürel geçmişe göre değişebilir.
Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır.
Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir. Aracın ömrünü belirleyen bir diğer unsur ise hiç şüphesiz nasıl kullanıldığıdır.
istanbul ortalaması ile,orta boy kent kütahya ortalaması farklı olacaktır,tr ortalaması için benzinli araçta 10.000 km ,dizelde pazarlama amaçlı değilse 20.000 km normaldir. bu rakamların çok altında istisnalar hariç düşük km ise o aracın km ile oynanmış demektir.
İlgili 37 soru bulundu
Otomobillerde yakıt cinsine göre katedilen yıllık ortalama mesafe ciddi şekilde değişiyor. Benzinli otomobiller 9 bin 790 km yol kat ederken dizel otomobiller 16 bin 900 km yol yaptı. Benzinli otomobillerin dizellere göre garajda bekledikleri ortaya çıkıyor.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
Bu düzenlemeye göre ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, sıfır olarak alınan araçlar 6 ayı ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılamayacak. Ayrıca bu düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
Ama az km. yapılıyorsa 3 yıl daha iyidir. Burada araba kullanma kriteri olarak yıllık 10.000 km. alınabilir, yılda 10.000 km.den az kullananlar için araba değiştirme süresi 3 - 4 yıl olarak uygundur. 50.000 km.altındaki arabaların 2.el değerlerinin daha yüksek olduğu bilinen bir gerçektir.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Sıfır araçların, ticari faaliyet yapan kişiler tarafından satın alınıp sıfır kilometre olarak satılmasının önüne geçebilmek için 6 ay ve 6.000 km düzenlemesi hayata geçirildi. Buna göre 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren sıfır araçlar 6.000 kilometre veya 6 ayı doldurmadan satılamayacak.
Ticaret Bakanlığı'nca, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlaması, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldı. Kısıtlama kapsamında bugüne kadar yapılan denetimlerde, toplam 35 milyon 110 bin 527 TL idari para cezası uygulandı.
Aracın km değeri, onun ne kadar süreyle kullanıldığı hakkında bilgi veriyor. Satın alınacak aracın km'si yüksek ise çok kullanıldığını; yıpranmış olabileceğini gösteriyor. Bu yüzden alıcı, km'si yüksek araca sıcak bakmıyor. Aracın km'si düştükçe değeri de artıyor.
Sizce uzun yol dememiz için en az kaç km yol olmalıdır? Ulkemizdeki hiz sinirinin 110 oldugunu kabul edersek, ortalama 100 km hizla 5 saatlik bir yol yani 500 km uzun yol olarak sayilabilir.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz. Arabaların Motorları Nasıl çalışıyor?
Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir. Bu nedenle uzun yolda 80-90 km hızla gitmekte fayda var.
Bir arabanın zaten ömrü, 5 yıl içerisinde çürüyor.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Maliye Bakanlığı'nın 2021 yılında hazırladığı taslağa bağlı kalınarak yürürlüğe giren yönetmelikle bu faaliyetlere kısıtlama getirildi. Artık herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, yıl içerisinde en fazla üç araç satış hakkı bulunuyor.
Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır? Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
İlk tescil tarihinden itibaren aracın alımının üzerinden 6 ay 6000 km geçmeden ikinci el araçları satamayacaklar.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
İkinci el araçlarda kredi yaş sınırı bulunmaktadır ve bu sınır bankaların inisiyatifine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle en fazla 5 yaşında olan araçlara araç kredisi sağlanırken bu süre bazı bankalarca 10 yaşa kadar çıkarılmıştır.
Aracın kilometresi kadar; aracın üretim yılı, üretim yeri, değişen parçaları, boyası, kaza geçmişi ve bakımlarının düzenli yapılıp yapılmadığı çok önemli bilgilerdir.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri