Timur İmparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanan muharebe sonrasında, Osmanlı Padişahı I. Bayezid Timurlulara esir düşmüş ve devlet, Fetret Devri olarak bilinen 11 yıllık hükümdarsız bir döneme girmiştir. I. Bayezid'in esir düşmesiyle Fetret Devri başladı.
1390 yılında Bayezid ile Alacahisar'da evlendi. Bayezid ile Timur arasındaki savaşta Timur'a kocası ile birlikte esir düşmüştür. Yıldırım Bayezid'ın 1403'teki ölümünden sonra Timur tarafından diğer tüm esirlerle birlikte serbest bırakılmıştır.
Burada: Timur'un demirden taht şeklinde bir kafes yaptırıp Yıldırım'ı içine koyduğu kaydedilir. Lokman, Sa'deddin Hoca'ya takdim ettiği bu eseri, kendisinden evvel bazı müelliflerin yazmış oldukları Osmanlı Nesebname'lerini hulasa ve onlara ilave suretiyle vücuda getirdiğini söylüyor.
Bulgarların başkenti olan Tırnova'yi ele geçirdi. Macar-Bulgar karışık orduları işgaline uğrayan Tuna boyu kaleleri olan Silistre, Niğbolu ve Vidin'i tekrar Osmanlı egemenliğine aldı. Niğbolu kalesine kapanmış Bulgar Kiralı Şişman ve oğlu Aleksander kısa bir kuşatma sonunda bu kalede I. Bayezid eline esir düştüler.
beyazıt'ın cevabı: zamanın cihan sultanı olan timur-i köregen, sivas'a gelip yerleşmeyi, bizim tebrîz'e yöneldiğimize benzeterek tuhaf kıyaslamada bulunmuşsun. kaldı ki biz, kefe'den şirvan'a varıp, o ülkeye asker çıkarsak, kim mani olabilir?
İlgili 37 soru bulundu
hayatı neredeyse savaş meydanında geçmiş ve tek bir savaş dahi kaybetmemiş timur, döneminde bilinen dünyanın yarısından fazlasına vassali yaptığı, vergiye tabii tuttuğu devletler ile hükmetmiştir.
Bayezid veya II. Beyazıt (Osmanlıca: بايزيد ثانى Bayezīd-i Sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî; 3 Aralık 1447 Dimetoka – 26 Mayıs 1512 Havsa), Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır.
Timur'un ceddi Tumanay'ın beşinci göbekten Cengiz Han'ın da atası olduğu düşünülmektedir.
1402 yılında Ankara Savaşı'nda Moğol İmparatoru Timur'a yenildikten kısa bir süre sonra vefat eden Yıldırım Bayezid'ın naaşı bir süre Akşehir'de kaldıktan sonra Bursa'ya getirilerek kendi külliyesindeki bu türbeye gömülmüştür.
Baykara'nın oğlu Mirza'nın hükümdarlığı zamanında, Özbek hükümdarı, Şeybani Muhammed Han'ın başkent Herat'ı ele geçirmesi (1507), Timurluların sonu olmuştur.
aşıkpaşazâde de "... yezid'in mezarını buldı, sünüglerini (kemiklerini) çıkardı yakdı, mezarını necis toldırdı." diyerek anlatmaktadır bu olayı.
Timur İzmir boynundan yaralanmıştı ve o yara tek nüksetti. 1951 yılında İstanbul'da vefat etti. Kılıcı bir müzeye bağışlanmak üzere İzmir'e göndermek istedi ve eşiyle İstanbul valiliğine giderek teslim etti ama kılıcın son görüldüğü gün o gün oluyor."
Yapılan çalışmaların birçoğunda Timur, zalim, katil, barbar, kültür ve medeniyetten uzak, din ve inanç yönü zayıf bir hükümdar olarak tanıtılmıştır. Hâlbuki Timur, küçük yaşından itibaren memleketi Keş'te mutasavvıflarla tanışarak Ehl-i Sünnet Hanefî çizgisinde siyaset izleyen bir emirdir.
Savaş kaybetmeyen ender komutanlardan biri olan Timur, hepsi zaferle sonuçlanan 17 sefer düzenlemiştir.
25 yıldır bağımsızlığını almış olan Özbekistan, Timur'u milli kahraman ilan ederek onun döneminden kalan birçok tarihsel anıtı restore etti. Timur, imparatorluğunun başkenti olarak Semerkant'ı seçmişti. Bunun üzerine şehir gelişmiş ve önemli bir kültür merkezi haline gelmişti.
Ankara Muharebesi, 28 Temmuz 1402 tarihinde, Osmanlı Sultanı Yıldırım Bâyezid ile Türkistan hâkimi Emir Timur arasında Ankara'nın 20 kilometre kuzeyindeki Çubuk Ovası'nda yapılmıştır. Muharebeyi Osmanlılar kaybetmiş, Yıldırım Bâyezid esir düşmüştür.
SULTAN YILDIRIM BAYEZİD (1354-1403)
Sultan I. Murad'ın büyük oğlu olup, annesi Gülçiçek Hatun'dur.
(NOT: Tarihi belgelerde Yıldırım Beyazıt Han'ın ismi ''Sultan Bayezid Han'' olarak geçmektedir.
Timur cihangirdi; İslam'ı yaymayı amaçlıyordu. Türk soyundandır ama eşinin Moğol prensesi olduğunu ileri sürerdi ki doğruydu. Cengiz Han soyunun devamı olduğunu ısrarla belirtmiş, bu yüzden de kendini emir ve küregen (gürgan) damat unvanlarıyla anmıştır. Timur, 35 yıllık hanlığı süresinde çok geniş fetihlerde bulundu.
Aslen Moğol Barulas kabilesinden olan Timur, Mâveraünnehir'de Çağataylar'dan bir kukla hanın yanında “bey” olarak iş başına geçtiği zaman (1370) gerçekte kendisi ve çevresi ile Türk halk ve devletini temsil ediyordu.
Timur'un ölmeden önce oğlu Şahruh yerine torunu olan Cihangir'in oğlu Pir Sultan Muhammed'i veliaht göstermesinin sebebi annesi Hanzade'nin menşei bakımından olmalıdır. Fakat Timur'un ölümünden sonra buyruğuna uyulmamış ve Şehzade Halil Semerkand'a hâkimiyeti ele geçirmiştir.
Savaş Timur'un galibiyeti ile sona erdi. Yıldırım Beyazıt yanında bulunan 3000 askerle birlikte esir düştü. Bütün Anadolu Timur'a boyun eğdi.
Bazıları Niğbolu'daki sürati dolayısıyla o lakabın verildiğini söyler. Bazıları, tahta oturmak için hızlı gelmesinden dolayı bu lakabın verildiğini belirtir." dedi. Bayezid'in, İstanbul'u almak için çok hevesli olduğunu vurgulayan Sezai Sevim, şöyle devam etti: "İstanbul'u 4-5 defa kuşatmıştır.
Kardeşi Bayezid'e karşı Konya'da yapılan ve tarihte Konya Şehzâdeler Muharebesi olarak yer edinen savaşı kazanarak, babasının desteğini aldı. Babasının ölümü üzerine, hayattaki tek oğlu olarak 24 Eylül 1566 tarihinde on birinci padişah olarak tahta geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri