TÜİK, bu tanımlamalara uygun olarak Mutlak yoksulluk, göreli yoksulluk ve uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan yoksulluk sı- nırlarını ve bu sınırların altında kalarak yoksul olarak nitelenen fert sayılarını hesaplayarak sonuçlarını kamuoyuna duyurmaktadır.
Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek için her ay yaptığı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Kasım 2022 sonuçları açıklandı.
Yoksulluk sınırı, genel olarak normal bir yetişkin kişinin kabul edilebilir seviyede hayatına devam edebilmesi için bir yıl zarfında tüketebileceği kaynakların değeri toplanayarak hesaplanır. Gıda, giyim, konut (kira, su, elektrik, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur.
Yoksulluk sınırı hesaplanırken, TÜİK Hanehalkı Bütçe Anketi Tüketim Harcaması Araştırması 2016 yılı sonuçlarının, 3. yüzde 20'lik dilimin tüketim harcamaları dikkate alınmıştır. Söz konusu tüketim grubu Türkiye'de nüfusun yüzde 40 ila yüzde 60'ı arasındaki kesimidir.
EKİM 2023 AÇLIK ve YOKSULLUK SINIRI AÇIKLANDI
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 44,573 TL dir.
İlgili 30 soru bulundu
BM Kalkınma Programına (UNDP) göre yoksulluk, yalnız kişilerin gelir düzeyindeki azalma değil; hastalık, cehalet, temel sosyal hizmetlerden mahrum kalma; kısaca insan yaşamını etkileyen çok boyutlu bir kavram (UNDP, 2008) olarak kabul edilmiştir.
Türkiye'de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin, yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı tespit edildi. BM 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu'nun Sıfır Açlık hedefine yönelik verilere göre; Türkiye'nin yetersiz beslenme yaygınlığı oranı yüzde 2,5.
Yoksulluk ölçümlerinde en sık kullanılan endeks olan “kafa sayısı endeksi” yoksul kişi sayısının toplam nüfusa oranlanmasıyla bulunur. Kafa sayısı endeksi sıfır ile bir arasında bir değer alır. Endeks değerinin “1” olması o ülkede herkesin yoksul olduğunu, sıfır olması ise o ülkede yoksul insan bulunmadığını gösterir.
Göreli yoksulluğun hesaplanması formülü; Yoksulluk açığı = (( yoksulluk sınırı-yoksulluk eşdeğer fert başına medyan geliri ) / Yoksulluk sınırı) X 100 şeklinde bulunmaktadır.
Almanya'da yoksulluk sınırı için baz alınan gelirin geçen yıl tek başına yaşayan bir kişi için ayda net 1250 euro olduğu aktarılan açıklamada, bu gelirin 14 yaş altı iki çocuğu olan iki yetişkin için aylık net 2 bin 625 euro olduğu belirtildi.
TÜİK, bu tanımlamalara uygun olarak Mutlak yoksulluk, göreli yoksulluk ve uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan yoksulluk sı- nırlarını ve bu sınırların altında kalarak yoksul olarak nitelenen fert sayılarını hesaplayarak sonuçlarını kamuoyuna duyurmaktadır.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 37.974,10 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 15.123,60 TL'ye yükseldi.
2002 yılında yapılan Hanehalkı Bütçe Anketi ile birlikte Türkiye'de ilk kez yoksulluk sınırı ve oranı resmi olarak açıklanmıştır. TÜİK'in çalışmalarında, sadece satın alma gücü paritesine göre kişi başı dolar cinsinden yoksulluk oranları tahmin edilmektedir.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 39.733,03 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 15.813,15 TL'ye yükseldi.
EKİM 2023 dönemi için; Açlık Sınırı: 12.928 TL. Yoksulluk Sınırı: 44 bin 718 TL.
Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda yoksul sayılmaktadır. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2022 yılında aynı düzeyde kalarak %14,4 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı için yıllık 35 bin 493 lira eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sini dikkate alarak belirlediği “yoksulluk sınırı”na göre, göreli yoksulluk oranının geçen yıl değişmeyerek yüzde 14,4 olduğunu açıkladı.
Asgari düzeyde gıda ihtiyacı ve barınma, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli imkanların olmaması durumunda yoksulluk sorunu ortaya çıkar. Yoksulluk ile sosyal ve siyasi hayattan dışlanma, iş ve sosyal hayata atılmada diğer kişilere göre daha sınırlı ve kısıtlı olmaktadır.
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2021 yılında 0,6 puan azalarak %14,4 oldu. Medyan gelirin %60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı ise son yılda 0,6 puan azalarak %21,3 olarak gerçekleşti.
Yoksulluk açığı endeksi, yoksulların yoksulluk sınırının üzerine çıkabilmeleri için gerekli olan ortalama gelir düzeyini belirleyen bir derinlik ölçütüdür.
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu. Yoksulluk oranının en yüksek olduğı şehirler ise %14.4 ile Adana, Mersin ve %13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu.
YOKSULLUK ORANI ARTTI
Yoksul sayısı 2020'de 2019'a göre 3.3 milyon artarak 37.2 milyona ulaştı. ABD'de 4 kişilik aile için 2020'de yoksulluk sınırı yıllık 26 bin dolar gelir olarak belirlendi.
Kısaca, nüfusun yüzde 98'i yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Türkiye'de nüfusun yüzde 60,A dolayında kesiminin yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı tespit edildi (Tüketici Hakları Derneği, 2023).
İnsan nüfusunun % 46'sı yani iki milyar beş yüz milyon insan Dünya Bankası tarafından belirlenen günlük 2 ABD doları olan yoksulluk sınırının altında yaşarken, bir milyar iki yüz milyon insan ise günlük 1 ABD doları olan açlık sınırının altında yaşamını sürdürmektedir.
Yoksulluk sınırı da, bir ayda 1095 TL birden artarak 44 bin 718 TL'ye yükseldi. DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Ekim 2023 dönemi açlık yoksulluk sınırı raporunu açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri