İç Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde Karakeçililer “Yörük” adı ile anılırken Doğu Anadolu bölgesindeki Karakeçililer Türkmen ve Ekrad adı ile anılmaktadırlar.
Yörükler, Türkmen/Oğuz boylarıdır. Yörük, göçebe hayat tarzını benimsemiş insandır. Yörük sözü, Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır. 1990'lara kadar azalarak devam eden bu yaşama biçimi, günümüzde çok az da olsa hâlâ devam ettirilmektedir.
Yörükler, Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Ayrıca Türkmenler olarak da anılmaktadır.
Günümüzde Edremit ve çevresindeki Tahtacılara, Yörükler tarafından Türkmen denilmektedir. Bu yörede Türkmenlikten kasıt Alevilik veya Kızılbaşlıktır.
Osmanlı, böyle sağlam temel üzerine inşa edilmiş bir yapıdır. Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur.
İlgili 21 soru bulundu
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Osmanlı Devleti döneminde çok önemli görevlerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Türkmenlerden yerleşik hayata geçmeyip konar-göçer yaşayanların bir kısmının ise Yörük olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Türkay (2001, s. 697) ise Yörük sözcüğüne “iyi ve çabuk yürüyen göçebe, Anadolu'nun çadırda oturan Türkmenleri, bir yerde yerleşmeyen göçebe halk” tanımlamasını yapmıştır.
Yörük kadını güçlü ve mücadeleci bir yapıda olmasına rağmen toplum içinde kocasını yüceltmektedir. Ayrıca aile arasında kocasının otoriteyi sağlamasına yardımcı olmaktadır. Aile ataerkil görünse de Yörük kadınları erkek kadar inisiyatif ve söz sahibidir. Yörük erkekleri kadınlara danışıp onlardan fikri almaktadır.
Yerleşik hayata geçenler daha çok Türkmen, göçebe hayatını sürdürenler ise kendini Yörük olarak tanımayı ve tanıtmayı tercih etmişlerdir. Bağlı olduğu oba, oymak ve aşiretlerin adı da çoğunlukla yetiştirilen hayvan ırkına göre -Sarıkeçili, Honamlı, Kara Keçili, Ak Koyunlu ve Kara Koyunlu gibi isimlerle- belirlenmiştir.
Yörükler, etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundandırlar. Pek çok kaynakta “Türklerin Anadolu'ya göçüyle yerleşik hayata geçen Oğuz Türkleri Türkmen adıyla kalmış, göçebe kalanlar ise Yörük adıyla anılmışlardır” denilmektedir. Yörüğ'ün yaşayış biçimi onun düşünüş ve davranış biçimini de etkilemiştir.
Anadolu'ya Selçuklu İmparatorluğu dönemimde gelen, Osmanlı kayıtlarında Yürüyen anlamında, Yörük ya da Orta Asya'daki adlarıyla 'Bozuluş' diye nitelendirilen, özbeöz Türk olan yörükler bugün 'konmuş' yani yerleşik duruma geçmiş Yörükler, daha çok; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar'da yerleşiktirler.
Yörük Kelimesinin Anlam ve Yapı İncelemesi
kelimesini yürü- fiilinden müştak bir isim olduğunu ve yörük yürüyen, bir yerde durmayan, göçküncü, konar-göçer, göçebe olarak ifade etmiştir.
Yörük; göçebe, dağlı,1 çok ve çabuk yürüyen, iyi yol alan, eskiden yeniçeriye katılan yaya asker,2 Anadolu ve Rumeli'de hayvancılıkla uğraşan göçebe Türkmenler3 geçimini hayvancılık yaparak sağlayan göçebe Türkmen. Yörük, Anadolu ve Rumeli'de göçebe hayatı yaşayanlara verilen addır.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Yörüklerin Türkiyer17;de bölgesel dağılımı ve 2000 genel nüfus sayımına göre bu bölgelerde yaşayan tahmini yörük sayısı; 9 milyondur. Ayrıca 12 milyon civarında Türkmen bulunmaktadır. Diğer Türki halkların sayısı ise 15 milyon olup, yaklaşık Türkiye nüfusunun yarısı Türk soyludur.
Bir de "mor cepken" vardır. Göçebe yörüklüğünün kadınlarına tanıdığı yüce bir haktır mor cepken. Erkeklerin ise korkulu rüyasıdır. "Mor Cepken", Karacaoğlan türkülerinde de geçer.
Yörük; yürü(mek), yörü(mek), kelimesinden türetilmiştir. Bu haliyle, Yörük, “yürüyen”, “göçen”, “göçebe” veya “yarı göçebe” olarak yaşayan insan demektir.
Yörükler kışlak, yaylak ve güzlek arasında iklime uyum sağlamak ve hayvanlara otlak alanlar bulmak amacıyla belirli aralıklarla ve mevsime göre düzenli bir şekilde göç ederler.
Antalya Sarıkeçili Yörüklerini en çok barındıran bölgedir. Sarıkeçili Yörükleri Horzum, Honamlı, Kula, Yeni Osmanlı, Melli, Kınık, Yazır gibi Yörük obaları ile evlilik bağı kurdukları için karışmışlardır.
Çukurova'da sayıları parmakla sayılacak kadar azalan göçebe Yörükler, kış aylarını Çukurova'nın meralarında, yaz aylarını ise Torosların uzantısı Aladağların yaylalarında konar-göçer kültürlerini devam ettiriyor.
Bozahmetli Yörük Aşireti'nin ise Oğuzların Yıva boyundan oldukları, on birinci yüzyıldan itibaren Anadolu'ya gelerek Orta ve Batı Toroslarda kendilerine yer edindikleri düşünülmektedir. Aşiret, günümüzde Antalya ve Konya il sınırları içerisinde bulunan Manavgat-Seydişehir bölgesinde yoğun olarak yaşamaktadır.
Çepniler, Türklerin 24 Oğuz boyundan birisi olup günümüzde de Avşarlarla birlikte bu boy adıyla yaşamaya devam etmektedirler. Balıkesir Çepnilerinin bu günkü yerleşim yerlerine genellikle İç Anadolu topraklarından geldikleri düşünülmektedir.
Türkmenlerin soyu Oğuz Türklerinin atası olduğu kabul edilen efsanevi Oğuz Han'a dayanmaktadır. Bazı Oğuz kabileleri için X. yüzyıldan itibaren Türkmenler diye bahsedilmeye başlanmıştır. Bu kabileler için bir müddet Oğuz ve Türkmen kelimeleri eş anlamlı olarak kullanılırken daha sonra onlara Türkmenler denilmiştir.
Oğuzların Bozoklardan Günhan koluna bağlı “Kayı” boyuna mensup Karakeçili aşireti kaynaklarda genellikle Türkmen adı ile geçmesine rağmen “Yörük” adı ile anılmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri