LiDAR, Yersel, Fotogrametrik vb. alım yöntemleri ile yer yüzeyinin belirli noktalarından alınan yükseklik değerleri kullanılarak geri kalan yüzeyin bu değerler ile enterpole edilerek yüzey topoğrafyasının tanımlanması ve raster formatında oluşturulmasıdır.
Sayısal Yükseklik Modeli: Coğrafi yüzeylerin x,y,z koordinatlarıyla üç boyutlu olarak bilgisayarda oluşturulmuş haline sayısal yükseklik modeli (SYM)/(DEM- Digital Elevation Model) denir. Sayısal yükseklik modeli kullanılarak yapılan analiz işlemlerine "sayısal arazi analizi" adı verilir.
Sayısal yükseklik modeli (SYM), ya da dijital yükseklik modeli (DYM) bir arazinin yüzeyinin yükseklik verilerinden faydalanarak 3 boyutlu bir bilgisayar grafiği olarak temsilidir. Sayısal yükseklik modelleri coğrafi bilgi sistemlerinde sıklıkla kullanılır.
Sayısal Yükseklik Modeli Nasıl Oluşturulur? Sayısal Yükseklik Modeli verileri genellikle uydular, dronlar veya uçaklar tarafından toplanan uzaktan algılama datalarından oluşturulur. Stereo uydu görüntülerinden CBS ve UA (Uzaktan Algılama) programları aracılığıyla otomatik olarak DEM verisi çıkarılabilir.
Bir arazi yüzeyini 3 boyutlu olarak tanımlayan ve araziye ait yükseklik verilerinden elde edilmiş bir sayısal modeldir. Kısaca Topoğrafyanın dijital gösterimidir. Bu model Arazi analizleri gibi birçok 3 Boyutlu uygulamalar için veri kaynağıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Bakı, arazide bulanan detaylara ait yüzeylerin bakış yönlerinin belirlenmesinde kullanılan sayısal bir arazi analiz şeklidir (Anonim, 2007). Güneşten yararlanma, güneşten korunma, bitkilendirme, yapısal elemanların (konutlar, spor alanları vs) konumlandırılmasında bakı analizinden yararlanılmaktadır.
Yükseklik grupları, eğim grupları ve bakı durumu değerlendirildiğinde en düşük rakım 400 m ve altı olarak alanın kuzeyinde yer alan D-100 karayolu çevresidir.
Sayısal Yükseklik Modelleri (SYM veya DEM) , Sayısal Arazi Modelleri (SAM veya DTM) ve Sayısal Yüzey Modelleri (SYM veya DSM) olarak ayrılmaktadırlar. Stereo uydu görüntüleri, stereo hava fotoğrafları, radar verileri veya LIDAR yardımıyla sayısal yüzey modellerini oluşturabiliriz.
Sayısal Yüzey Modeli (SYM), yeryüzü topoğrafyasını en sade ve çıplak şekilde X, Y planimetrik ve Z yükseklik değeriyle üç boyutlu olarak ifade eden model olarak tanımlanabilir.
Sayısal Yüzey Modeli (DSM)
Hava Lidar Sistemi ile arazi, bina, ağaç vb. tüm yüzeylerden elde edilen XYZ değerlerini içeren nokta bulutundan üretilen sayısal bir modeldir.
ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) GDEM, NASA ve Japonya Ulusal Teknoloji Birimi tarafından uydular kullanılarak ücretsiz yüksek çözünürlüklü SYM üretmek amacıyla 1999 yılında kurulan bir ortaklıktır.
Uzaktan algılama, elektromanyetik radyas- yonun uzakta bulunan objelere etkileşimde bu- lunup yansıması sonucunda algılanan objenin özelliklerini ortaya çıkaran bir teknolojidir.
Arazi yüzeyi üzerinde seçilen iki nokta arasındaki eğimin derece veya yüzde olarak belirlenmesi işlemidir. Bu işlem kullanılarak istenen eğim değerlerine sahip coğrafi bölgeleri gösteren alan detaylar elde edilebilir ve bu detaylar diğer konuma bağlı analiz türlerinde kullanılabilir.
Doğal afetlerde zarar görecek olan yerleşimlerin öngörülmesinde veya riskli bölgelerin belirlenip görselleştirilmesinde kullanılır. Belli bir bölgenin ortalama geliri, kitap satışı veya oy kullanma sayıları gibi bilgiler ilişkilendirebilir.
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), verilerin toplanması, saklanması, analiz edilmesi, kullanıcıya sunulması gibi işlevleri bütünleştiren bir bilgi sistemidir. Kökünü Coğrafya biliminden alan CBS, birçok veri tipinin birleşmesinden oluşur.
Örneğin, belirli bir sınıftaki her öğrencinin test puanları, bir yoldan geçen araçların plakaları, renkleri, hızları gibi özelliklerin belli bir tablolama çerçevesinde toplanıp saklanmasıyla oluşan dosyalar birer veri setidir.
Tam Sayı Türleri
İmzalı tam sayı veri türleri SByte Veri Türü (8 bit), Kısa Veri Türü (16 bit), Tamsayı Veri Türü (32 bit) ve Uzun Veri Türü (64 bit) 'dır. Bir değişken her zaman kesirli sayılar yerine tamsayıları depolarsa, bu türlerden biri olarak bildirin.
Veri setinin hazırlanması, ancak amaçlanan gözlemin ya da gözlemlerin yapılmasından ve ilgilenilen özelliğe yönelik verilerin 'iyi' tanımlanmış değişkenler düzeyinde toplanmasından sonra, toplanan bu verilerin belli bir düzen içerisinde bir matris ya da çizelge üzerinde gösterilmesi işidir.
Deniz seviyesine bağlı olarak eş yükseltiye sahip noktaların birleştirilmesiyle oluşan eğrilerin çizilmesiyle yapılan topografya haritalarıdır. Farklı yükseltilerdeki noktaları birleştiren eğrilerin dağılımının sık veya seyrek olması rölyefin özelliklerini harita üzerinde açıkça gösterilmesini sağlar.
Veri katmanlarının hazırlanması
PKAD çalışmaları için gerekli “Temel Veriler”, ölçeğe uygun ulusal mekansal veri kaynaklarından elde edilir. Temel veriler PKAD için kullanılabilir formata aktarıldıklarında “Peyzaj Envanteri” olarak isimlendirilir.
Peyzaj Karakter Analizi (PKA) ve bağlantılı olarak Peyzaj Bilgi Sistemi (PBS)'nin peyzaja ilişkin ya da peyzaj öğelerine ilişkin ontolojik yönden açıklayıcı analitik bilgileri içermesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle PKA ve PBS'nin peyzajı biçimlendiren zaman ve mekâna dayalı mekanizmaları da kapsaması beklenmelidir.
Sayısal Yükseklik Modelleri (SYM veya DEM) , Sayısal Arazi Modelleri (SAM veya DTM) ve Sayısal Yüzey Modelleri (SYM veya DSM) olarak ayrılmaktadırlar. Sayısal Yükseklik Modelleri eski dönemlerde araziden elde edilmiş sayısal kontur haritalarının enterpolasyon yöntemleriyle birleştirilmesiyle elde ediliyordu.
Sayisal arazi modeli (SAM), bilgisayar ortaminda yapilacak çalismalara esas olmak üzere yeryüzünün sayisal olarak gösterimidir. Sayisal arazi modelinin olusumu için arazi üzerinde konum ve yükseklikleri bilinen dayanak noktalarina ihtiyaç vardir.
Sayısal arazi modelinin oluşumu için arazi üzerinde konum ve yükseklikleri bilinen dayanak noktalarına ihtiyaç vardır. SAM üretimine yönelik kullanılan birçok yöntem (En yakın komşu, Ağırlıklı ortalama, Polinom, Multikuadrik, En küçük eğrilikli yüzey ve Üçgenlerde lineer enterpolasyon vd.) tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri