Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırıyorlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltıyorlar. Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin.
Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir. Günde bir su bardağı doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
Egzersiz ve bol su içmek
Egzersiz dokuların kan akımını arttırarak, dokuların oksijenlenmesini arttırır, serbest radikallerin temizlenmesini hızlandırır, bol su tüketimi yine organların iyi kanlanmasını ve kanın daha serbest dolaşımını sağlayarak yumurtalıkların da çalışmasını hızlandırır.
Yumurtalık Tembelliği Tedavisi
Bu konuda hamile kalmayı istemeyen kadınlar için doğum kontrol hapı ya da adet hapları kullanılmaktadır. Genellikle 6 ile 8 ay arasında devam ettirilen tedavi doğru bir şekilde uygulandığı takdirde kesin olarak yumurtalık tembelliğinden kurtulunabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Yumurtalık tembelliği varlığında, yumurta sayısını arttırıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Dışardan kullanılacak hiçbir takviye, ilaç ya da müdahale yumurtalıklarda kalan yumurta sayısını arttırmamaktadır. Yapılacak olan tek şey kişinin çocuk istemi olup olmamasına göre doğru yönlendirmenin sağlanmasıdır.
Yağlı süt, yağlı yoğurt, kaymak, peynir ve özellikle kefir rahim sağlığını koruyan ve özellikle kemikleri güçlendirdiği için anne olmak isteyen her kadın için tavsiye edilmektedir. Kalsiyum bilindiği gibi yeşil olan sebzelerde de bulunmaktadır. Kalsiyumu sebzelerden de alabilirsiniz.
Dengeli ve düzenli beslenme en önemli faktördür. Yaşam tarzının değiştirmeli, daha sağlıklı bir yaşam tarzı edinilmelidir. Doktor kontrolü altında mineral ve vitamin takviyesi almak yumurtalıkların hızlı çalışması için oldukça önemlidir.
Yumurtalık veya rahim kisti olan veya tüplerde tıkanıklık olan bayanlarda kırmızı yonca bitkisinin özü ve çayı tercih edilebilir. Kırmızı yonca, lenfatik kanalların açılmasına yardım eder. Bu şekilde kısırlık destek tedavisine katkısı olur.
DÖLLENME NE ZAMAN GERÇEKLEŞİR? Cinsel birleşmeden sonraki ilk birkaç saat içinde döllenme gerçekleşebilir. Döllenmeyi hızlandırmak içinbazı yerlerde kalçanızın altına yastık koyarak 20-30 dakika yatmanız ve yerçekiminden faydalanarak spermlerin yumurtaya ulaşmasını kolaylaştırmanız gibi öneriler okuyabilirsiniz.
Yumurtalık rezervi konusunda azalma yaşayan kadınların genel olarak kullandığı bitkisel formüllerin başında soğan kürü yer almaktadır. Soğan kürü aynı zamanda yumurtalıklarda bulunan çikolata kistlerinin de parçalanarak yok olmasına katkı sağlar.
Yapılan araştırmalarda, magnezyum ve çinkodan zengin besinler hamile kalma olasılığını artırmaktadır. Ceviz, fındık, yeşil yapraklı sebzeler zengin magnezyum kaynaklarındandır. Kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, fındık ve süt ürünleri ise zengin çinko kaynağıdır.
A vitamini, Folik asit, C vitamini, D vitamini, E vitamini yumurta kalitesini artıran vitaminlerdir. Tüp bebek tedavisi öncesi yumurta kalitesini artırmak için kullanılan multivitaminler içinde farklı mineraller (magnezyum, çinko, selenyum) ve koenzim Q10 bulunmaktadır.
Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurta çatlaması beklenen günlerde saat hesabı yapmadan iki günde bir cinsel yaşam olması hamile kalma şansını belirgin olarak arttırır.
Yumurta Çatlaması Belirtileri
Memelerde hassasiyet ve ağrı görülür. Karın bölgesinde şişlik meydana gelir. Yumurta çatlaması ile tat ve koku hassasiyeti artar. Mide bulantısı yoğun olarak hissedilir.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
Ultrasonda antral folikül (yumurta) sayılması: Adetin 2-3. günü yapılan transvajinal ultrasonografide her iki yumurtalıkta toplam 7-10 tane antral follikül(yumurta) (2-9 mm arasındaki foliküller) olması yumurtalık rezervinin iyi olduğunu gösterir.
Normal bir rahim, ters armut şeklindedir. Bu ters armut şeklinde herhangi bir değişiklik olması rahmin fonksiyonlarını etkiler.
Meriç Çağrı Ağır: “Sağlıklı kadınlarda görülen vajinal ıslaklık ve akıntı miktarı çok azdır. Akıntı, renksiz ve kokusuzdur. Temelde farklı şikayetlere neden olması beklenmez. Vajina, steril değildir.
Süt ve süt ürünleri
Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri kalsiyum açısından zengindir. Bu ürünlerde, yarım yağlı veya yağsız süt, az yağlı yoğurt ve az yağlı sert peynir gibi türler tercih edilmelidir.
Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli. Dolayısıyla yumurta rezervi çok azalmış kadınlar da kendiliğinden gebe kalabilir.
Zayıf yumurtalık rezervi; yumurtalıklarda kalmış olan yumurta sayısının düşüklüğü ya da kalitesinin yetersiz olması sebebiyle olması gereken üreme potansiyelinin kaybıdır. Gebelik sürecinin başlayabilmesi için sağlıklı sperm ve yumurta hücreleri olmalıdır.
Yumurtalıkların Düzenli Çalışmaması
Hormonal düzensizlikler, polikistik over sendromu (PKOS), erken menopoz, aşırı egzersiz, düzensiz diyet, stres, sigara ve alkol kullanımı yumurtlamayı etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri