Koşarken harcadığınız kalorinin kabaca %80'i karbonhidrat, %20'si yağ olur. Yürüyüşlerde ise 24. dakikadan itibaren %80 yağ, %20 karbonhidrat yakarız.
1 Saat Yürüyüş Ne Kadar Yağ Yakar? Yağ yakımı için önemli olan nokta doğru nabız aralığıdır. Normal nabız aralığının %70 – %85 oranında artması yağ yakımını başlatır. Bu da en az 25 dakikalık orta tempolu yürüyüş ile sağlanır.
Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar. Pek çok yerde karşınıza çıkan, spora başladıktan 30 dakika sonra yağ yakmaya başlanılması bir yanılgıdan ibarettir. Spor yapmaya başladığınız ilk andan itibaren glikoz ve yağ depoları kullanılmaya başlanılmaktadır.
6 dakika tam kapasite yağ yakıp ara vermeniz kilo denetimi programlarında size çok katkı sağlamaz. Çünkü aynı sistem öğleden sonra da başınıza gelecek. Toplam 60 dakikada 12 dakika tam kapasite yağ yakmış olacaksınız. Bunun yerine 60 dakikayı tempolu olarak bir seferde yürüdüğünüzde ise 36 dakika yağ yakabiliyorsunuz.
Sabah saatlerinde yapacağınız spor, yağ yakımı için oldukça önemli bir etkiye sahip. Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur.
İlgili 42 soru bulundu
Yürümek, en yorucu egzersiz şekli olmasa da forma girip yağ yakmanın etkili bir yoludur. Yağları bölgesel olarak azaltamasanız da yürümek göbek yağı dahil genel yağın azaltılmasına yardımcı olabilir. Önemli olan kalori ve yağ yakımını en üst düzeye çıkarmak için istikrarlı olmak ve doğru kalp atış hızıyla yürümektir.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
YAĞ VÜCUTTAN NASIL ATILIR? Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
İyi bir uyku gece boyunca metabolizmanızın çalışmasına yardımcı olurken vücuttaki yağların da daha kısa sürede yakılmasına yardımcı olur.
KALORİ HESAPLAMA
Örneğin; 55 kilo olan biri, normal tempolu bir yürüyüş yaptığında 30 dakikada yaklaşık 120 kalori yakmaktadır. 80-110 kilo aralığındaki kişiler ise, normal tempolu yürüyüşlerinde yine 30 dakikada yaklaşık 200 kalori yakıyor diyebiliriz.
Vücutta enerji kullanım sırası karbonhidratlar-yağlar-proteinler şeklindedir. Yani vücut ilk önce karbonhidratları, sonra yağları ve en son proteinleri enerji kaynağı olarak kullanır. Buradaki yağlar hem besinlerden alınan yağlar hem de depolanmış yağlardır.
Vücudunuzun sindiriminde ve boşaltımında etkin rol oynayan su tüketimi, kilo vermeniz sırasında size büyük destek sağlar. Ancak uzmanlar tarafından, sadece su tüketerek kilo verme işleminin mümkün olmadığı belirtilir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Bir kasenin içine yoğurt, nane, kekik, pul biber ve yarım limon suyunu alıp güzelce karıştırın. Hazırladığınız bu kürü uyumadan önce tüketip üzerine en az 3 barak su için. Bu kürü 15 gün uygulayıp 1 hafta ara verin. Pul biber kürü sayesinde vücudunuzdaki farkı göreceksiniz.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Sık Sorulan Sorular. 1 haftada en fazla ne kadar yağ yakılır? Yağ yakımı için beslenme ve egzersiz rutini oldukça önemlidir. Bu süreçte haftada 1 – 2 kilogram yağ yakımı gözlemlenir.
ilk önce üstten başlar yani omuzlardan... Sonra yavaş yavaş bel kısmı baldır , bacak, bilekler, kollar, kalça en son göbek erir hele ki alt göbekte yağ birikmişse onları vermek daha da zordur ama asla pes etmemek gerek :Eğer daha uzun olsaydı sabahları sevebilirdim...
Uzmanlar, çok düşük oranlarda karbonhidrat içeren diyetlerde su, açlık durumunda ise kas kaybının olduğunu söylüyor. Yağ kaybı ise ancak düzenli egzersiz yapılır, dengeli ve doğru bir diyet uygulanırsa sağlanabiliyor.
Sizlere gece yatmadan önce veya gün içerisinde herhangi bir saatte su içmenin daha iyi hissedeceğinizi ve gece iyi uyuyacağınızı söylemese de, araştırmalar ve sonuçlar suyun kilo verdirdiğini göstermektedir: Biliyorsunuz, vücudunuzun %60'ı sudan oluşur,. Berrak ve temiz bir su her vücut işlevinde önemli rol oynar.
Yağ yakmak için bir ve yalnızca bir kural var: gün içerisinde harcadığımız enerjiden (yani kalori) daha az besin yemeliyiz! Bunu basit buluyor olabilirsiniz. Fakat bilimsel çalışmalar arka arkaya bize gösteriyor ki, depo olarak sakladığımız o yağ dokuları, ancak ve ancak onlara ihtiyaç duyarsak yakılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri