Dengeli konsol yöntemi ile inşa edilen köprünün üstyapı genişliği 16,5 metredir. Yusufeli Baraj Viyadüğü 345 metre uzunluğunda, dengeli konsol yöntemiyle 3 açıklıklı yapıldı. En yüksek ayağı 72 metreye ulaşan viyadüğün üstyapı genişliği 16,5 metredir."
Artvin. DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, temelden 275 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 5'inci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES'te su tutma işlemi kontrollü şekilde devam ediyor.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Bölgede yapılan Şilenkar, Baraj ve Tekkale viyadükleriyle birlikte 4 özel tasarım köprüden biri olan 685 metre uzunluğundaki Yusufeli Merkez Viyadüğü'nün 475 metresi tamamlandı. Mevcut kara yolunu 16 kilometre kısaltacak viyadüğün 2024 yılının ilk çeyreğinde hizmete açılması planlanıyor.
Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilerek 22 Kasım 2022'de su tutulmaya başlanan Yusufeli Barajı ve HES'te su yüksekliği 177,39 metre oldu.
İlgili 33 soru bulundu
LİMAK İnşaat San. ve Tic. A.Ş.
Eğiste Hadimi Viyadüğü üzerindeki 63,6 kilometrelik bölünmüş yolu tamamladıklarını anlatan Ateş, "Bu proje içinde Eğiste Hadimi Viyadüğü var. Viyadük, 1400 metre uzunluğunda ve ayak yüksekliği 166 metredir.
Yusufeli Barajı, Türkiye sınırlarında 410 kilometrelik uzunluğu ve 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise beşinci en yüksek barajı oldu.
Çoruh Nehri üzerinde, Muratlı, Borçka, Deriner, Artvin barajlarından sonra inşa edilen ve 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi 54 metreyi, su miktarı ise 30 milyon metreküpü geçti.
Li- mak-Cengiz-Kolin tarafından yapılacak olan Yusufeli Barajı ve Hid- roelektrik Santrali projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır.
Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olan baraj, devasa gövdesiyle yükseklik bakımından Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer alıyor. Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Toplam 275 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, "Çift Eğrilikli İnce Beton Kemer" kategorisinde ise dünyanın 5'inci yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı tören ile su tutmaya başladı.
Millau Viyadüğü, Tarn Nehri'nin bulunduğu vadiden geçen ve Millau ile Güney Fransa'yı birbirine bağlayan kablo destekli bir asma köprüdür. İnşaat mühendisi ve Mimar Norman Foster tarafından tasarlanan köprü dünyanın üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüsü unvanına sahiptir.
Otoyolda 13 viyadük, 100 köprü, 19 köprülü kavşak, 74 alt geçit ve 5 otoyol hizmet tesisi bulunmaktadır.
Aslında köprü ve viyadük arasında en temel fark; köprü fiziksel engelleri aşmak için inşa edilirken, viyadük bir vadi ya da geçidi geçen bir köprü türü olarak görülmektedir.
Mevcut iki yönlü yolun standartlarının ve bu kapsamda trafik, yol ve sürüş güvenliğinin artırılması için yapılan Eğiste Hadimi Viyadüğü, mevcut yola göre yaklaşık 4 bin 400 metre kısalma sağlayacak.
26 Kasım 2022'de hizmete sunulan, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerini hızlı, konforlu ve kesintisiz bağlayan Eğiste Hadimi Viyadüğü, 42 ile 166 m arasında değişen 8 adet orta ve 2 adet kenar ayak üzerinde inşa edilmiş ülkemizin en yüksek ayaklı, en uzun dengeli konsol köprüsüdür.
Eğiste Hadimi Viyadüğü Projesi – Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş.
Yusufeli'nde yapılan barajın su toplamaya başlamasıyla ilçe sular altında kaldı. Baraj sularının yükselmesiyle çoğu yer dipte kalırken ilçeden taşınan vatandaşlar sular altında kalan evlerini son kez izledi. Artı Gerçek - Artvin'de Yusufeli Barajı su toplamaya başladı. Barajda 183 milyon metreküpü aşkın su depolandı.
275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise beşinci yüksek barajıdır. Barajın toplam su depolama hacmi yaklaşık 2,2 milyar metreküptür.
Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri'nden besleniyor. 558 megavat kurulu güce sahip olacak. Yıllık enerji üretiminin 1,9 milyar kWh/yıl olması planlanıyor. 2 milyar 130 milyon metreküp su depolayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri