Günlük alınması gereken karbonhidrat yağ ve protein miktarları kişinin sağlık durumuna ve diğer etkenlere göre kişiye özel planlanır. Fakat sağlıklı beslenme kurallarına göre günlük alınması gereken Karbonhidrat miktarı % 55-60, yağ miktarı %25-30 ve protein miktarı ise %12-15'dir.
Normal şartlarda diyet yapmayan bir kişinin tüketmesi gereken yağ miktarı, günlük olarak ihtiyaç duyduğu enerjinin %25 ya da %30'u kadar oluyor. Örnek vermek gerekirse, günlük alması gereken kalori 1500 olan bir kişi, günlük olarak 375-450 kaloriyi yağ almalı.
Normal koşullarda sağlıklı bir kişinin tüketmesi gereken yağ miktarı, günlük ihtiyaç duyduğu enerjinin %25-30'u kadardır. Örneğin günlük kalori ihtiyacı 1500 olan kişi, gün içinde 375-450 kaloriyi yağlardan almalıdır, bu da aşağı yukarı 41-50 gramdır, yani 7-8 yemek kaşığı zeytinyağına eş değer sayılabilir.
Yağ ihtiyacı ise yağsız kas kütlesi dolaylarında dersek, 50-60 gram yağ almalı diyebiliriz.
Yani günlük enerji ihtiyacı 2.000 kkal olan bir kadın günde 45 - 80 gram kadar yağ tüketebilirken günde 2.500 kkal enerji alan sağlıklı bir erkek için bu miktar günde 55 - 100 gram arasındadır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu oran sporcularda %6-13 arasında seyrederken formda kalmak isteyenlerin vücut yağ oranları %14-17 arasında olmalıdır. %18-24 arası kabul edilebilir olarak görülürken %25-37 arası fazla kilolu olarak değerlendirilmektedir. %38 ve yukarısı ise obezite rahatsızlığına işaret eder.
Genel olarak total protein referans aralığı için sağlıklı bir insanda bulunması gereken normal değer, '6.2 - 8.3 g/dl' olmalıdır. Ancak laboratuvara göre test ile beraber cihazlara bağlı olarak bu değer değişkenlik gösterebilir.
Yalnız; protein tozu ve Aminoasit kullanımında kasta sarkma olur.Buda bir gerçek.Bunlardan uzak durmak gerekir.. vücut geliştirme kurallarından birisi de ; DOĞAL BESLENMEDİR. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır. Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir.Proteinsiz kas gelişmez.
Sporcular için kadınlarda ideal vücut yağ oranı aralığı %14-20, erkeklerde ise %6-13 aralığındadır. Fitness yapanlar için ideal vücut yağ oranı kadınlarda %21-24, erkeklere ise %14-17 aralığındadır.
Antrenman günlerinde vücut ağırlığınızın her bir kilosuna karşılık 40 kaloriye ihtiyaç duyarsınız. Bu sahip olduğunuz kasları koruyabilmek içindir. Daha fazla kas yapabilmek için ise vücut ağırlığınızın her bir kilosuna karşılık en az 10 kalori daha fazla yemeniz gerekecektir (50 kalori örneğin).
Burada da cevabını bilmemiz gereken en önemli soru 1 kilo yağ yakmak için kaç kalori harcamak gerekir sorusudur. 1 kilo ortalama 7400 kalori olduğuna göre, 1 kilo verebilmek için de yine ortalama 7400 yağ yakmanız gerekir.
1000 kalori kaç gramdır? Genellikle karbonhidrat, yağ ve proteinin enerji değerleri farklı olduğu için, aşağıdaki değerler yaklaşık olarak doğru olabilir: Karbonhidratlar: Yaklaşık 250 gram karbonhidrat 1000 kaloriye denk gelir. Yağlar: Yaklaşık 111 gram yağ 1000 kaloriye denk gelir.
Vücut Yağ Oranı size vücudunuzdaki yağın gerçek ağırlığının bilgisini verir. Vücut Yağ oranı için gerekli bilgiler kilo, boy; bel, boyun, kalça (sadece kadınlar için) çevresi ölçümleridir. Bel çevresi ölçümü belin en ince yerinden, boyun ölçümü adem elması üzerinden, kalça en kalın bölgeden ölçülmelidir.
Sıklıkla kullanılan vücut kitle indeksinin aksine, boy ve kilodan bağımsız olarak vücut kompozisyonu hakkında bilgi veren vücut yağ oranı, kişinin sağlığı ve kondisyonunu belirlemek açısından önemli bir veridir.
Vücudun yağ oranının %10 ile %13 bandına düşmesi karın kaslarınızın belirginleşmesine olanak sağlar. Bireylerin yağ oranlarını belirtilen seviyelere düşürebilmesi için büyük olan kas gruplarını çalıştırmaları gerekir.
6 pack'in ortaya çıkması için vücut yağ oranının %10'un altına inmesi ve ideal oranda %7–8 aralığında olması gerekiyor.
Antrenmanlı kişilerde kaslar vücut ağırlığının yüzde 40'ını oluşturur. Antrenmansız kişilerde bu rakam yüzde 30'a kadar iner.
Kesinlikle ihtiyacınız olan proteini almalısınız... Almazsanız kaslarınız erir ve metabolizmanız bozulur. Sadece kaslara gitmiyor aldığınız protein, kandan kemiklere kadar tüm vücut için önemli. Protein kaynakları;et, tavuk, hindi, yumurta, süt, kurubaklagiller.
Eğer dayanıklılık sporu ile uğraşıyorsanız, uzun süreli ve düşük şiddetli antrenmanlar uyguluyorsanız, kas gelişimi hedefiniz yok ise, kreatin kullanmanıza gerek yok diyebiliriz.
Yani türkçe kaynaklara göre 70 KG olan birisi 100-140 gr protein alması yeterli gözükürken, Yabancı kaynaklara göre 70 KG olan birisinin 225-300 gr civarı protein alması gerekiyor.
Protein. Kas dokusunun yapı taşıdır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler için, günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımı gerekmektedir. Kasların gelişmesi ve toparlanması açısından, hemen antrenman sonrasında doğru besinleri almak özellikle önemlidir.
Protein ve egzersiz
Yetişkinlerin normalde kas kütlesini korumak için vücut ağırlığının kilogramı başına günde 0.8 g protein tüketmesi önerilir.
Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre günlük protein ihtiyacı ortalama kilo başına 1 gram olarak hesaplanır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir kişinin günlük protein ihtiyacı en fazla 60 gram olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri