Hisse senedine sahip olduğum şirket, Nakit Temettü (kar payı) dağıtırsa, ne zaman hesabıma geçer? Nakit temettü tutarları, Takasbank tarafından üye hesaplarına alacak kaydedildiğinde, Şirketimiz tarafımızdan aynı gün içinde müşteri hesaplarına otomatik olarak alacak kaydedilmektedir.
Temettü bedeli nakit şekilde, temettü dağıtacak olan şirketin hissedarlarının yatırım hesaplarına otomatik olarak aktarılır. Bedelsiz hisse olarak dağıtılacak temettü de yatırım hesabına doğrudan aktarılmaktadır.
Temettü Nasıl Alınır? Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettü ödemesi, şirketin belirlediği ödeme tarihinde hissedarların yatırım hesaplarına yatar. Temettü ödemeleri, hissedarların yatırım hesaplarına yattığında hissedarlar isterlerse bu parayı tekrar hisse almak için kullanabilir, böylece şirketin hisselerindeki paylarını artırabilirler.
İlgili 36 soru bulundu
Ziraat temettü yatmadı
Temettü ödemeleri, borsa hesabınızı kullandığını banka veya aracı kurumdaki hesabınıza yatar. Yatırımcıların herhangi bir başvuru ya da işlem yapmalarına gerek yoktur. Buna rağmen temettüyü hesabınızda göremiyorsanız, müşteri temsilciniz ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.
Borsada işlem yapacak bir kişi için temettü almanın en önemli adımı bir yatırım hesabına sahip olmaktır. Banka ya da aracı kurum üzerinden yatırım hesabı açılır. Temettü ödemesi yapacak bir şirketin hisse senetleri alınır. Temettü dağıtılacak tarihte şirketin hisselerine sahip olan kişiler, temettü almaya hak kazanır.
Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Evet düşer. Temettü yani kâr payı şirketin varlıklarından, kasasından çıkan bir parayı temsil ettiği için, genellikle hisse başına ödenen temettü tutarı kadar hisse fiyatı da düşer. Bu olay her borsa ve her hisse senedi için geçerlidir.
TEMETTÜ TARİHİ VE MİKTARI
Kap bildirimine göre Sabancı Holding, 6 Mayıs 2024'te hesaplara geçecek şekilde pay başına brüt 2,9430000 TL, net 2,6487000 TL kar payı ödenmesi teklifini Genel Kurul onayına sunacak. Teklif edilen kar payı hak kullanım tarihi ise 2 Mayıs 2024.
Temettü Borsada veya borsa dışındaki şirketler tarafından gerçek kişi ortaklara dağıtılan kâr payları (temettü) üzerinden yüzde 10 oranında vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor. Kaynakta kesilen bu vergi ile iş bitmiyor. Bazı hallerde temettü gelirleri için gelir vergisi beyannamesi verilmesi de söz konusu olabiliyor.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir. Bu nedenle temettülerden gelen tutarlar kullanıcı hesaplarına nakit bakiye olarak 2 iş günü sonra yansır.
Temettü tarihleri, şirketin yıllık genel kurul toplantısında belirlenir ve genellikle bu toplantının ardından açıklanır. Hisse Senetlerinizi Temettü Tarihinden Önce Satmayın: Temettü alabilmek için hisse senetlerinizi temettü tarihinden önce satmamanız gerekmektedir.
Temettünün hesaba geç gelmesinin sebebi takas işlemleridir. Temettü dağıtımı yapılacak pay sahiplerinin belirlenmesi ve takas işlemlerinin tamalanması ise 2 gün sürer, T2 olarak adlandırılan bu zaman aralığında beklenmesi gerekir.
Midas uygulamasından ilgilendiğin şirketin hisse detay sayfasına girerek, “Temettü Ödemeleri” bölümünden; Hissenin son 12 aylık temettü verimine. Bir yılda kaç kere temettü ödemesi yaptığına.
Dağıtımın yapılacağı günün sabahına kadar şirketin hissesine katılan yatırımcılar temettü alabilmektedir. Temettü bedeli genellikle nakit ödemeler ile yatırımcıların ilgili hesaplarına otomatik olarak yatırılmaktadır.
Temettü yatırımı, uzun vadeli yatırımcılar için ideal bir stratejidir. Çünkü yüksek temettü oranı olan şirketler, genellikle karlılığı yüksek ve güçlü finansal yapısı olan şirketlerdir. Bu da hisse senetlerinin fiyatındaki artışı destekleyebilir. Ancak temettü, yatırımcılar için riskli bir strateji de olabilir.
Temettüyü alabilmek için hisse senetlerine yatırım yapmanız yeterlidir. Hisseyi temettü tarihinden bir önceki gün alsanız bile temettü ödemelerinden faydalanabilirsiniz.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Hisse senedi sahipliği ile elde edilen ortaklık, şirketin kar payı ödeme gününde hak elde etmek için gerekmektedir. Hisse senedi şirketin kar payı dağıtımından bir gün önce alınmış olsa bile hisse senedi sahibi olan herkesin temettü hakkından yararlanması mümkündür.
Hisse senedine sahip olduğum şirket, Nakit Temettü (kar payı) dağıtırsa, ne zaman hesabıma geçer? Nakit temettü tutarları, Takasbank tarafından üye hesaplarına alacak kaydedildiğinde, Şirketimiz tarafımızdan aynı gün içinde müşteri hesaplarına otomatik olarak alacak kaydedilmektedir.
BDDK, bankaların 2023 gelirlerinin yüzde 15'ini temettü olarak dağıtmasına izin verdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalarının 2023 net gelirlerinin yüzde 15'ini nakit temettü olarak ödemelerine izin verdi.
Şirketin meşguliyet alanı dinen yasaklanmış işler olmadıkça, bu tür şirketlerin çıkardığı hisse senetlerinin ve sahiplerine- belirli süreler sonunda dağıtılan kâr hissesinin alınmasında dinen bir sakınca yoktur."
Bu hisse senedinin 3 ayda bir kar payı dağıtacağını varsayarsak, her 3 ayda bir, maaşınızın yarısı kadar bir maaşla temettü emekliliği kazanmış oluyorsunuz. Eğer şirketin değeri, her yıl maaşınızın yüzde 10'u kadar artış gösterirse, 20 yıl sonunda yıllık alacağınız hisse senedi sayısı buna oranla düşecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri