Yeni dikilmiş zakkum ağaçlarının iki yaşına kadar budanması önerilmez. Daha sonraki yıllarda her Sonbaharda budama yapılabilir.
Zakkum ağacı, tam güneş ışığı alan bir yerde en iyi şekilde yetişir, ancak kısmi gölge koşullarında da büyüyebilir. Ağacın iyi drenajı olan, nemli ama su birikintisi olmayan bir toprağı tercih ettiğini unutmayın. Zakkum ağacından çelik alırken ağacın köküne yakın kısımlardan ya da taze dallardan kesin.
Suda köklerini filizlendiren zakkum çiçeğini nemli bir toprağa ekebilirsiniz. Dalından alıp çoğaltabileceğiniz zakkum bitkisinin saksıya ya da bahçeye adapte olması için uzun bir zaman dilimine ihtiyacınız olacak. Zakkum çok yıllık bir bitki olduğu için, yeni yerine alışması için zaman vermelisiniz.
Sulama: Zakkum, düzenli sulamaya ihtiyaç duyan bitkilerden biri. Toprağının her zaman nemli olması sağlıklı ve verimli yetişmesi için önemli bir kriter olduğundan sıcak havalarda, özellikle yaz aylarında sık sulamaya yapmayı ihmal etmemeli, kış aylarında ve soğuk havalarda ise sulama sıklığınızı azaltmalısınız.
Zakkum, Haziran-Eylül ayları arasında beyaz, pembe, kırmızı, sarı ve krem renklerde çiçekler açar. Dere yataklarında ve su kenarlarında yetişir. Susuzluğa en dayanıklı bitkilerdendir ve kışın yapraklarını dökmez.
İlgili 43 soru bulundu
Çiçeklerinin sağlıklı ve çok olması için yıpranmış dalların ve dal uçlarının düzenli olarak budanması gerekir. Yeni dikilmiş zakkum ağaçlarının iki yaşına kadar budanması önerilmez. Daha sonraki yıllarda her Sonbaharda budama yapılabilir. Kuruyan dallar varsa eğer bu dallar yaz aylarında da budanabilir.
Çiçekli bir bitki olan zakkum çiçeği bahçelerde de yetiştiriciliği yaygındır. Zakkum çiçeği susuzluğa oldukça dayanıklı olan bir bitkidir. Bundan dolayı zakkum çiçeği kurak bölgelerde daha fazla yetişen bir bitki türüdür.
Zakkum Çiçeği Nereye Dikilir
Bahçe, ev, ofis, iş yeri,balkon ve kış bahçelerine dikilir. Yaz aylarının sıcak, kışlarının da soğuk geçtiği memleketler de bahçelerin köşe kısımlarına dikilebilir. Çiçeğin sulama isteği - Dibi kurudukça fazla suya boğmadan sulanması gerekir.
Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir, bol miktarda idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır.
Sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Bitki çok fazla zehirlidir öyle ki 1 gram kurumuş yaprak insanlarda tehlikeleri zehirlenmelere yol açabilir. Çok yıllık (yaşam süresi en az üç yıl olan) bir bitkidir.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Kur'an'a göre bir cehennem ağacı. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer. Çeşitli faydaları, estetik özellikleri ve hayatın safhalarını sembolize etmesi sebebiyle bütün dinlerin önemle üzerinde durduğu bitki.
Yazın çiçekleri açar ve sonbaharın sonuna kadar çiçekler dallarında kalır. Kışın uzun -13 dereceye kadar soğuklarda genç yaprakları dökülerek, yaprak azalmasıyla soğuğa dayanıklılık gösterir. Oldukça dayanıklı bir ağaç olan zakkum, hızlı şekilde büyür.
Zakkum çiçekleri salkım şeklinde beyaz, pembe, kırmızı veya sarı renkte olabilir. Zakkum genellikle yaz aylarında çiçek açar. Temmuz ve eylül ayları arasında en yoğun çiçeklenme dönemine sahiptir. Çiçekli olduğu dönemde bünyesinde barındırdığı zehir miktarı maksimum seviyeye ulaşır.
En çok sevdiği toprak türü alüvyonlu topraklardır. Susuzluğa karşı dayanıklılığı en yüksek olan bitkilerden biri zakkumdur. Eksi derecelerdeki soğuğa bile mukavemet gösterebilmesi de artı özelliklerinden biridir. Zakkum ağaçlarının çiçeklerinin görüntüsü çok hoş olsa da meyveleri zehirlidir.
Koku olarak hoş ve zarif bir kokuya sahiptir. Yazın çiçekleri açar ve sonbaharın sonuna kadar çiçekler dallarında kalır. Kışın uzun -13 dereceye kadar soğuklarda genç yaprakları dökülerek, yaprak azalmasıyla soğuğa dayanıklılık gösterir.
Zakkum, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz Havzası ve Güneydoğu Asya'da bulunan bir çalı bitkisidir. Geleneksel tıpta hemoroid, mide ülseri ve cüzzam tedavisinde denenmiştir.
Batı'da, güney Portekiz'den başlayarak bütün Akdeniz sahilleri boyunca Suriye'de, batı ve güney Anadolu'nun dere yataklarında yetişir. Ekseriyetle 2-3 bazen 5 m.'ye ulaşan, kışın yaprak dökmeyen sık dallı bir bitkidir.
Dolayısı ile Anvirzel diye sattıkları zararsız, ancak tedavi edici gücü olmayan bir maddedir.
Zakkum çiçeği zehirli mi? Tıbbi ve deneysel araştırmalarda kullanılan bu bitkinin ağız yoluyla tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Kardiyak glikozid içermesinden ötürü, toksik bir etkiye sahiptir. Çünkü zakkum, yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunan bir bitkidir.
Türkiye'de yetiştiği yerler; Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarıdır. Zakkum bitkisinin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtmek mümkündür. Bunun yanı sıra bu bitkisinin boyu, 5 metreye kadar uzar.
Ürün açıklaması Bodur zakkum yada zakkum bitkisi her dem yeşil pembe, beyaz, kırmızı çiçekler açan 3 metre boylanabilen çalı formlu dekoratif peyzajda çok kullanılan bitkilerimizin başında gelir. Tepeden yani 2 metre yukarıdan aşı yapılarak ağaç formlu zakkum üretimi yapılmaktadır.
ZEHİRLİ BİTKİLER: ZAKKUM (Nerium Oleander) ÇİÇEĞİ ÇİĞNENİRSE 36 yaşında erkek hasta, zakkum bitkisinin çiçeğini çiğneme sonrası, ağız ve boğazda yanma, şislik şikayeti ile kliniğimize başvurdu.
Higanbana çiçeği bilimsel sınıflandırmada Lycoris Radiata ismiyle bilinir. Nergis zambağı ailesindendir. Soğanları zehirli olduğu için Japonya'da pirinç tarlalarının kenarlarına ve evlerin çevrelerine dikilmektedir. Bu sayede haşeratları ve fareleri uzak tutmak amacıyla kullanılmaktadır.
Söz konusu tasvirlere göre cehennem ehli, kökünün cehennem ateşinin dibinde olduğu belirtilen bu ağaçtan yiyecekler; üzerine de susamış develer misali kaynar su içeceklerdir. Karınlarında erimiş maden gibi kaynayacak olan karışımla ne açlıkları ne de susuzlukları giderilmiş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri