Bir virüs genellikle virüsü taşıyan veya zararlı etkinliği gerçekleştiren zararlı yazılımın bir bölümü olarak bir e-posta eki şeklinde gelir. Mağdur dosyayı açtığında, aygıta virüs bulaşır.
Bilgisayarımızı Zararlı yazılımlardan korumak için aşağıdakilerden hangisini yapmamız uygun olmaz1)Bilgisayarımıza Antivirüs programı yüklemeliyiz. 2)Kimden geldiğini bilmediğimiz e-postaları açmamalıyız. 3)Kesinlikle internete girmemeliyiz. 4)Güvenilir olamayan internet sitelerinden dosya indirmemeliyiz.
Başlıca zararlı yazılımlar arasında virüsler, fidye yazılımları, solucanlar, Truva atları, dosyasız kötü amaçlı yazılımlar, casus yazılımlar, reklam yazılımları, botnetler, keyloggerlar rootkitler ve SQL enjeksiyonu (SQLi) yer alır.
İlgili 44 soru bulundu
Zararlı yazılımlar; bilişim sistemlerinde kullanıcının haberi olmadan istenmeyen değişiklikleri yaparak işleyişi bozan, verilerin veya sistemlerin tahribatını hedefleyen ya da yetkisiz erişim elde etmeyi amaçlayan siber suçlular tarafından yazılmış tehlikeli yazılımlar olarak tanımlanmaktadır.
Sitenizde kötü amaçlı yazılım bulunduğunun yaygın belirtileri arasında, istenmeyen URL yönlendirmeleri, pop-up reklamlar, değiştirilen arama sonuçları, istenmeyen tarayıcı araç çubuklarının veya kenar arama çubuklarının eklenmesi ve bilgisayarın yavaşlaması olabilir.
Virüsler. En bilinen ve en eski zararlı yazılım türüdür.
Arka kapılar, en tehlikeli kötü amaçlı yazılım türlerinden biridir. Bunlar siber suçluların kurbanın makinesini uzaktan yönetebilmesini sağlar. Meşru uzaktan yönetim yardımcı programlarının aksine arka kapılar, kullanıcının izni veya bilgisi olmaksızın fark ettirmeden kurulur, başlatılır ve çalıştırılır.
Bunların başında, internette güvenmediğiniz sitelerden kaçınmak gelir. Teknolojik cihazlarınızda mutlaka antivirüs programlarına sahip olmanız ve aktif olarak kullanmanız gerekir. Diğer yandan, işletim sisteminizi sürekli olarak güncel tutmak da casus yazılımlardan korunmanızı sağlayan işlemlerin başında gelir.
Casus Yazılımlardan Korunma Yöntemleri
İşletim sisteminizin güvenlik duvarını aktif hale getirin. Ücretsiz yazılımları bildiğiniz ve güvendiğiniz yerlerden edinin. Ne işe yaradığını bilmediğiniz yazılımları bilgisayarınıza yüklemeyin. Web tarayıcı gizlilik ve güvenlik ayarlarınızı kontrol edin.
Temizleme ve kurtarma işlemlerini yerine getiren, virüslere karşı yazılmış olan koruyucu programlar antivirüs programı olarak bilinmektedir. Özellikle günümüzde birçok farklı dosya ile beraber özel bilgileri koruma noktasında büyük öneme sahiptir.
Telefonunuza etkili bir antivirüs programı indirmeniz gerekir. Norton, Eset, Kaspersky, MalwareBytes ve Avast gibi şirketlerin cep telefonları için geliştirdiği etkili antivirüs yazılımları bulunuyor. İndirdiğiniz yazılımla tarama yaptırarak cihazınızdaki tüm zararlı uygulamaları ve virüsleri temizleyin.
Eğer güvenli mod açıkken telefonunuzda herhangi bir sorun kalmıyorsa muhtemelen cihazınızda virüs var demektir. Yabancı yazılımların tespiti için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise virüs tarama uygulamaları indirmektir. Android cep telefonu kullanıcıları virüs programlarına Google Play Store üzerinden erişebilir.
Solucan; virüslerin bir alt sınıfıdır. Bir solucan genellikle kullanıcı eylemi olmaksızın yayılır ve kendisinin tam kopyalarını (olasılıkla değiştirilmiş) ağlardan ağlara dağıtır. Bir solucan, bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir ve bilgisayarın çökmesine yol açabilir.
'Kötü amaçlı yazılım', bilgisayar virüsü, solucan(virüs), truva atı, fidye virüsü, casus yazılım, reklam destekli yazılım ve diğer zararlı yazılımları oluşturan gruba verilen genel isimdir. Bu yazılımlar çalıştırılabilir kod, betik, aktif içerik ve diğer farklı yazılım türleri şeklinde ortaya çıkabilir.
Casus yazılım, kullanıcılara ait önemli bilgilerin ve kullanıcının yaptığı işlemlerin, kullanıcının bilgisi olmadan toplanmasını ve bu bilgilerin kötü niyetli kişilere gönderilmesini sağlayan yazılım olarak tanımlanır.
Android telefonda casus yazılımları nasıl tespit edebilirsiniz? Ayarlar'a bakarsanız, Google Play Store'da olmayan uygulamaların indirilmesine ve yüklenmesine izin veren bir ayar görürsünüz. Bunun etkinleştirilmiş olması, potansiyel casus yazılımların yanlışlıkla yüklenmiş olabileceğinin bir işaretidir.
Windows'da Windows Güvenliği öğesini aratıp açın ve ardından Virüs ve tehdit koruması öğesini seçin. Hızlı tarama, Tarama seçenekleri veya Gelişmiş taramayı çalıştır seçeneğine tıklayın ve ardından çalıştırmak istediğiniz tarama türünü seçin. Hızlı tarama öğesini seçerseniz tarama işlemi başlar.
Truva atları şu anda en sık rastlanan zararlı yazılım kategorisidir. Arka kapılar açmak, etkilenen cihazın kontrolünü ele geçirmek, kullanıcı verilerini süzmek ve saldırgana göndermek, etkilenen sisteme diğer zararlı yazılımları indirmek ve çalıştırmak ve diğer birçok kötü amaç için kullanılırlar.
E-posta Ekleri: Truva atı virüsü, e-posta ekleri aracılığıyla yayılabilirler. Kötü niyetli kişiler, çeşitli tuzaklar kullanarak kullanıcıları e-posta eklerine tıklamaya teşvik ederler. E-posta eklerini açtıktan sonra, Truva atı bilgisayarınıza bulaşabilir.
Virüs, solucan ve Truva atları, bilgisayarınıza ve bilgisayarınızdaki bilgilere zarar verebilecek kötü amaçlı programlardır. Ayrıca Internet'i yavaşlatırlar ve hatta kendilerini arkadaşlarınıza, ailenize, çalışma arkadaşlarınıza ve Web'in kalanına yaymak için bilgisayarınızı kullanırlar.
Adware (Reklam Yazılımı), bilgisayarınızda reklamlar görüntülemek, arama isteklerinizi reklam web sitelerine yeniden yönlendirmek ve özelleştirilmiş reklamların görüntülenmesi için ziyaret ettiğiniz web sitelerinin türleri gibi hakkınızdaki pazarlama verilerini toplamak amacıyla tasarlanmış programlara verilen addır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri