Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)'den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri'nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni kesim içerisinde kalan Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mutki, Sason bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Farklı tahminlere göre Zazalar, İşgal Altındaki Batı Ermenistan nüfusunun %15-20'sini oluşturan Arevi-Alevi toplumunun sadece bir kısmıdır, geri kalanı ise ağırlıklı olarak Türkler, Kürtler ve Ermeni asıllı vatandaşlardır.
HDP, Zazaları Kürt halkından saymış ve Zazacayı da Kürtçe'nin bir lehçesi olarak görmüştür. Kendisi de bir Sünni Zaza olan Selahattin Demirtaş, kendisini Kürt olarak tanımlamış ve Zazaca'yı Kürtçe'nin bir lehçesi olarak ifade etmiştir.
1.Tevrat'ta geçen “Zaza” adı
Tevrat'ın 13. kitabı olan Tarihler-1'de Adem'den başlayarak İsrail (Yakub peygamber) soyuna kadar isimler ayetler şeklinde sayılmaktadır. Yahuda'nın soyu sayılırken 2:33. ayette “Yonatan'ın oğulları: Pelet, Zaza. Bunlar Yerahmeel'in soyundan geliyordu”[1] deniliyor.
Zazalar Turani bir kavimdir. Zazalar Türklüğü Anadoluya getiren, öncü Horasan Türkmenlerindendir.
İlgili 35 soru bulundu
Zaza; İran halkı, İran dili ile çeşitli kültürel, dilsel benzerlikler paylaşmaktadır. Zazaların dini ağırlıklı olarak İslam'dır. Mezhepsel yoğunluklar Sünnilik ve Aleviliktir. Sünni Zazalar Hanefi ya da Şafi'dir.
nitekim, türkiye'deki zazaların kuzeyde yaşayan ve nüfusunun büyük çoğunluğunu teşkil eden kesimi, tıpkı etnik kaynaşma ve değişimde olduğu gibi, ibadetin türkçe yapıldığı alevi inancını benimsemişken, güneyde kalan kesimi ise sünni şafii inancındandırlar.
Zaza kelimesi ile arkaik metinlere ilk olarak Behistun Yazıtı'nda rastlanılmaktadır. Bu yazıt İran'da yer alan bir yazıttır. Bu yüzden Zazaların İran kökenli olarak o coğrafyadan geldikleri düşünülmektedir. Diğer bir yoruma göre ise Zazaların konuştuğu dilin Sassaniler'e oldukça yakın olduğu söylenmektedir.
Anadolu'nun kadim halklarından biri olan Zazalar, günümüzde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yerleşiktir. Bununla birlikte hem Türkiye'nin bazı büyük şehirlerinde hem de Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde göç ederek yerleşmiş önemli miktarda Zaza nüfusu bulunmaktadır.
“Zazaların kökeni, ilkçağdaki Pers-Yunan savaşları dolayısıyla Anadolu'dan geçen Pers askerlerinin İran'a dönüşünde, bir kısmının bu bölgede kalıp yerleşmesine dayanır.”
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşup Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elazığ, Erzincan ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Dicle, Gerger ve Siverek, Hilvan, Çermik yörelerinde yaşayan İranî bir halktır.
İbrahim (as)'in Kürt olduğu söyleniyor. Peygamberimiz (asm) Hz. İbrahim'in soyundan gelmiştir.
Dil olarak Zazaca, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İrani üst grubun İrani dil- ler grubuna ait bir Kuzeybatı İrani dilidir.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Bugün Bingöl, Tunceli (Dersim), Diyarbakır, Elazığ ve Erzincan, Zazalar'ın yoğun olarak yaşadığı yerlerdir.
Zaza veya Dımıli soyuna mensup birçok kabile ve aşiret bulunmaktadır.
Zaza TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Ön Asya'da yaşayan bir topluluk ve bu topluluktan olan kimse.
ZAZA KADINLAR
Yörük kadınları gibi, cinsî temaslara pek düşkündür. Öteden beri taptığı parlak ve bol yıldızlı göklü yaylalarda, ay ışığına karşı neşeli ve şen kahkahalar salan ve boyu içinde kendisine eş arayan Türkmen kadınından Zaza kadınını ayırmak ve bunları aynı neslin kızları sanmamak onları tanımamak olur.
Osman [Özgen] Zaza lisanı ile mevlidi yazan Zaza din adamı ve yazar. Osman Efendi (Zazaca: Usman Efendiyo Babıc) veya Osman Esad Efnedi olarak da bilinir. Sürekli yeşil sarık taktığı için halk arasında Yeşilbaş lakabıyla tanınır. 1852 yılında Siverek'te Siverek müftüsü Hacı Eyüp Efendi'nin oğlu olarak dünyaya geldi.
Zazaca günlük konuşmada "Nasılsın?" demek için "Senênê/Senênay?" ve "Ben iyiyim. Sen nasılsın?" demek için "Ez rındu, tı senênê?" sözlerini… Instagram.
Dünyaca ünlü dil bilimci Prof. Dr. Joyce Blau, Zazaca'nın Kürtçe'den çok daha eski bir dil olduğunu söyledi.
Zazalar inanç bakımından genelde Alevi ve Sünni'dir. Sünni Zazalar Hanefi ve Şafii olmak üzere iki farklı mezhebe mensup olmakla birlikte çoğunluğu Şafii mezhebinin müntesibidir. Bunlar dışında Adıyaman'ın Gerger ilçesinde Zazaca konuşan az sayıda Süryani nüfus da mevcuttur.
Bugün Anadolu coğrafyasına yerleşen Aleviler Kızılbaş Türk soyludur. Aleviler dış evlilik yapmamışlardır ve Alevilere en çok düşman olan Şafi Kürt ve Zaza halkıdır. Bugün kendisine Alevi Kürt veya Zaza olduğunu söyleyenler Osmanlı Yavuz politikası ile özünü unutturulan Öz Türklerdir.
Zaza kelimesi tarihte ilk kez günümüzden 2500 yıl önce yani milattan önce 6. yüz yılda karşımıza çıkar. Pers kralı Dara'nın Behistun yazıtlarında zazana diye adlandırılan Çoğrafi bir bölge vardır. Bu bölge yukarı fırat bölgesini yani Tunceli, Erzincan, Elâzığ, Malatya ve Bingöl illerini işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri