Zaza kelimesi ile arkaik metinlere ilk olarak Behistun Yazıtı'nda rastlanılmaktadır. Bu yazıt İran'da yer alan bir yazıttır. Bu yüzden Zazaların İran kökenli olarak o coğrafyadan geldikleri düşünülmektedir. Diğer bir yoruma göre ise Zazaların konuştuğu dilin Sassaniler'e oldukça yakın olduğu söylenmektedir.
1.Tevrat'ta geçen “Zaza” adı
Tevrat'ın 13. kitabı olan Tarihler-1'de Adem'den başlayarak İsrail (Yakub peygamber) soyuna kadar isimler ayetler şeklinde sayılmaktadır. Yahuda'nın soyu sayılırken 2:33. ayette “Yonatan'ın oğulları: Pelet, Zaza. Bunlar Yerahmeel'in soyundan geliyordu”[1] deniliyor.
Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)'den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri'nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni kesim içerisinde kalan Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mutki, Sason bölgelerinde yaşamaktadırlar.
En yaygın tezlerden birine göre Dersim Zazaları büyük ölçüde Ermeni kökenlidir veya eski bir Ermeni kimliğinin derin izlerini taşırlar.
İnanç bakımından Koçgiri, Dersim, Erzincan, Kuzey-Bingöl, Varto, Hınıs, Tekman, Çat, Sarız, Göle, Selim gibi yerleşim alanlarındaki Zazalar Alevi inan- cına mensupken, geri kalan bölgeler Sünni Zazalardan oluşur.
İlgili 24 soru bulundu
Zazalar inanç bakımından genelde Alevi ve Sünni'dir. Sünni Zazalar Hanefi ve Şafii olmak üzere iki farklı mezhebe mensup olmakla birlikte çoğunluğu Şafii mezhebinin müntesibidir.
Zazalar Turani bir kavimdir. Zazalar Türklüğü Anadoluya getiren, öncü Horasan Türkmenlerindendir.
Zaza; İran halkı, İran dili ile çeşitli kültürel, dilsel benzerlikler paylaşmaktadır. Zazaların dini ağırlıklı olarak İslam'dır. Mezhepsel yoğunluklar Sünnilik ve Aleviliktir. Sünni Zazalar Hanefi ya da Şafi'dir.
Bugünkü Dersim bölgesi Zazalarının kökeni, İran'ın kuzeyindeki Taberistan, Cibal, Gılan ve Hazar Denizi arasında kalan bölgede MÖ 2. yüzyıldan beri yaşayan Deylemliler'e dayanmaktadır. Zazaca da, “Deylemce” anlamındaki Dımili dilinin en gelişmiş koludur.
Zazaca, Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri grubunda bulunan Kuzeybatı İran koluna bağlı bir dildir. Zazalar tarafından Türkiye'nin doğusunda, Tunceli, Elâzığ, Çermik, Bingöl, Siverek, Erzincan ve Muş'un Varto ilçesinden oluşan üçgende ve Bitlis'in batısında Mutki ilçesi civarındaki köylerde yoğunlukla konuşulur.
Bugün Bingöl, Tunceli (Dersim), Diyarbakır, Elazığ ve Erzincan, Zazalar'ın yoğun olarak yaşadığı yerlerdir.
ZAZA KADINLAR
Yörük kadınları gibi, cinsî temaslara pek düşkündür. Öteden beri taptığı parlak ve bol yıldızlı göklü yaylalarda, ay ışığına karşı neşeli ve şen kahkahalar salan ve boyu içinde kendisine eş arayan Türkmen kadınından Zaza kadınını ayırmak ve bunları aynı neslin kızları sanmamak onları tanımamak olur.
Zaza veya Dımıli soyuna mensup birçok kabile ve aşiret bulunmaktadır.
Aynı sebeple Osmanlı Arapçası veya Farsçası yoktur Osmanlı Türkçesi vardır. Osmanlı Türkçesindeki tüm fiiller Türkçedir. Aynı şekilde baktığımızda Zazacanın tüm fiilleri Kürtçedir. Bu yüzden Zazaca özbeöz Kürtçedir.
Dünyaca ünlü dil bilimci Prof. Dr. Joyce Blau, Zazaca'nın Kürtçe'den çok daha eski bir dil olduğunu söyledi.
Star yazarı Yağmur Atsız, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'deki Kürt ve Zaza nüfusuna ilişkin önemli rakamlar verdi. Atsız; Türkiye, İran, Irak ve Suriye'de 20/25 milyon arası Kürt ve Zaza yaşadığını yazdı.
Osman [Özgen] Zaza lisanı ile mevlidi yazan Zaza din adamı ve yazar. Osman Efendi (Zazaca: Usman Efendiyo Babıc) veya Osman Esad Efnedi olarak da bilinir. Sürekli yeşil sarık taktığı için halk arasında Yeşilbaş lakabıyla tanınır. 1852 yılında Siverek'te Siverek müftüsü Hacı Eyüp Efendi'nin oğlu olarak dünyaya geldi.
Diyarbakır'ın kuzeyinden Palu ve Dersim'e kadar uzanan bölgede yaşayan ve bugün hala İran kökenli bir dil konuşan "Zaza"lar kendilerine Dımli demektedirler.
Zazaca günlük konuşmada "Nasılsın?" demek için "Senênê/Senênay?" ve "Ben iyiyim. Sen nasılsın?" demek için "Ez rındu, tı senênê?" sözlerini… Instagram.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde görev yapan Demir, “Zaza veya Dimili adıyla tarihte ortaya çıkmış bir devlet olmasa da birçok yerde bunların kurduğu emirliklere rastlamaktayız. Ayrıca Sasani İmparatorluğu'nun Zazalar tarafından kurulduğu bilinmektedir” dedi.
Yine Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın aynı zamanda kayınpederi olan Diyarbakır Eğil beyi Devletşah Bey ki Zaza Mirdasi aşiretine mensup olup Şerefhan-ı Bidlisi tarafından 1597 yılında kaleme alınan Şerefname isimli bu eserde bu aile Kürt olarak kaydediliyor.
İmparatorluk devrildikten sonra ise Bizans içinde kalmış bir grup Sasani tebası da Zaza/Sasa olarak adlandırıldı. Bu bağlamda nasıl ki Sasani ismi bir ırkı değil, bir ardiyeti ifade ediyorsa Zaza adı da bir bağlılığın yansımasıydı. Zaman içinde Irk adı olarak şekillendi.
Kürt kavramı proto etnik bir kavram olarak tüm İranik halkları kapsayan çatı ve kök bir kavramdır. Tüm Kürtler Kurmanc değildir ama tüm Kurmanclar Kürttür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri