28 Nisan 1920'de Bolşevik Kızıl Ordu'nun Bakü'yü almasından sonra 1 Aralık 1920'de
Sovyetler Birliği kurulurken, Azerbaycan'ın ana karası ile Nahçıvan arasındaki toprak parçası olan Zengezur bölgesi Ermenistan'a bırakılmıştı.
Zengezur Koridoru, Ermenistan toprakları üzerinden geçmesine rağmen, anlaşma temelinde, Azerbaycan yönetimi Nahçıvan arasındaki ulaşım ve demiryolu bağlantılarını yeniden kurmayı kararlılıkla üstlenmiştir. Bu koridor açıldığında Anadolu ve Nahçıvan, Azerbaycan ve Hazar Denizi üzerinden Orta Asya'ya bağlanacaktır.
Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti ne zaman kuruldu? Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehmet Ali Arslan'ın belirttiğine göre, 40 yıllık bir hazırlıktan sonra 10 Mart 2021'de kurulmuş. Kırk yıl boyunca bu hazırlığın kimler tarafından nasıl yürütüldüğü ise meçhul.
Azerbaycan oldukça hızlı yol aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle bölge için son derece önemli olan Zengilan Havalimanı açıldı. Horadiz, Cebarayıl, Zengilan ve Ağbend Otoyolu. Azerbaycan, Zengezur koridoru için çok önemli olan otoyol çalışmalarının büyük bir bölümünü bitirdi.
İlgili 26 soru bulundu
Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği kuruluna kadar Türk toprağı olan Zengezur bölgesi 1921 ve 1929 yıllarında Azerbaycan'dan ayrıldı ve Ermenilere verildi. Türkiye ile Türk Dünyasını koparmaya yönelik bu hamle en son Ermeni tahrikiyle de son buldu ve yeni bir Türk devleti olarak tarih sahnesine çıkmış oldu.
Bağımsızlığın ilanının ardından Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Türk devletlerinde kendilerini tanıtmak adına çalışma başlattı. Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk ülke Türkiye oldu.
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti'nin şimdilik 800 bine yakın nüfusu, üzerinde 4 il ve 300 köyü, 11 bin 300 kilometrekareden oluşan bir coğrafi alanı bulunuyor.
Azerbaycan'ın batısında, Ermenistan, Nahcivan ve Türkiye'ye sınır olan bölgede bağımsızlık açıklayan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, Beştepe'de temsilcilik açtı.
Zengezur Koridoru, Ermenistan'a kendisinin ördüğü jeopolitik kuşatmadan çıkış yolu sunuyor. Türkiye ve Azerbaycan'la ilişkilerini düzelterek Kafkasya'da doğmakta olan süreçten yararlanması için jeopolitik bir olanak sunuyor. -Orta Asya'ya kesintisiz gitmek mümkün hala gelecek.
Nüfusunun çoğunluğu Azerbaycan Türklerinden oluşan Nahçıvan, Rusya'daki 1917 Bolşevik Devrimi'nin ardından 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan'ın sınırları içinde kaldı. 1918'den 1921'e kadar geçen dönemde Ermenilerin saldırıları nedeniyle büyük acılar yaşayan Nahçıvan, Ermeni tehlikesini ...
Ermeniler, yirminci yüzyılın başlarında Zengezur'u ele geçirmek için onlara yardımcı olan devletlerin sayesinde işgali sona erdirdi. Zengezur'un Azerbaycan'dan Ermenistan'a ayrılmasının bir sonucu olarak, Azerbaycan'ın ana kısmı Nahçivan'dan ayrıldı ve büyük Türk dünyası coğrafi olarak dağıldı[52].
Ülkede, 66 rayon (vilayet) ve bir özerk cumhuriyetten (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti) oluşan idari yapılanma mevcuttur. Azerbaycan Anayasası'na göre Azerbaycan devleti demokratik, laik ve üniter bir Cumhuriyet'tir.
Dağlık Ermenistan Cumhuriyeti (Ermenice: Լեռնահայաստան ya da Ղարաբաղ-Զանգեզուր / Karabağ-Zengezur; ilk adı: Սյունիքի Հանրապետություն / Syunik Cumhuriyeti), Güney Kafkasya'da kısa süre varlığını devam ettiren ve tanınmayan bir devlet. Kabaca bugünkü Ermenistan'ın Syunik Marzını kapsamaktaydı.
🔸 Demir ve kara yolları ile Türk diyarlarına ulaşım, her manada daha da kolaylaşacak ve bu minvalde farklı fırsatlar doğacaktır. ZENGEZUR ADI NEREDEN GELİYOR? 🔸 Zengezur'un adı Şirvan, Nahçıvan ve Karabağ kadar eskidir. XIII. dönem Türk boyu olan Zengiler bu bölgeye akınlar düzenler ve hakimiyet kurar.
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti (Azerice: Naxçıvan Muxtar Respublikası), Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyet.
Türkiye, 16 Aralık 1991 tarihinde Kırgız Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuş ve iki ülke arasında 29 Ocak 1992 tarihinde Kırgızistan'la diplomatik ilişki tesis edilmiştir.
Ermenistan ile savaş durumu nedeniyle, Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşları ve diğer Ermeni kökenli ve Ermeni asıllı yabancı vatandaşları'nın Azerbaycan Cumhuriyeti'ne girişi yasaktır.
10 Kasım 2020'de Azerbaycan-Ermenistan Dağlık Karabağ Savaşı zaferle kazanıldı. Geçtiğimiz günlerde ise Zengezur koridoru ve bir kısım daha toprak kaplayan bir alana Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti kuruldu.
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti. Ermenistan sınırları içerisinde o bölgenin, 300 bine yakın nüfusu, üzerinde 4 il ve 300 köyü, 11 bin 300 kilometrekareden oluşan bir coğrafi alanı bulunuyor.
Nahçıvan ile Azerbaycan arasındaki 43 kilometrelik mesafe Zengezur koridoru olarak adlandırılıyor. Koridorun açılmasıyla birlikte inşa edilecek demir yolunun Kars, Tiflis, Kars güzergahını takip eden hattan daha kısa olması bekleniyor.
"Turan Yolu" veya 'Turan Koridoru' olarak da bilinen Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki Zengezur Koridoru, bölgesel ve küresel dengeleri değiştirecek bir güce sahip. Özellikle bu koridorun Türkiye ile bağlantısının olması büyük önem arz ediyor.
Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile eksklav parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridordur.
Laçın Koridoru (Ermenice: Լաչինի միջանցք, romanize: Laçini micantsk; Azerice: Laçın dəhlizi veya Laçın koridoru, Rusça: Лачи́нский коридо́р, romanize: Laçinskii koridor) Ermenistan ve Dağlık Karabağ'ı birbirine bağlayan bir dağ yoludur.
Söz konusu Türk Devleti'nin yer aldığı bölge ise Ermenistan ve Nahçıvan arasındaki bölgeyi kapsayan ve sınırı Azerbaycan'ın içlerine doğru ilerleyen alan. Bağımsızlığını ilan eden Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti ile yeni bir Türk Devleti kurulmuş oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri