Zeytin ve İncir ağacı aynı yıl içinde meyve verir. Zeytin ile İnciri yan yana dikin. Zeytin'e zararlı olup verimi düşüren zeytin sineklerini incir ağaçları kendine çeker. İncir balı yiyen sinekler zehirlenip ölür.
Türkiye Zeytin Dostu Derneği üreticilere zeytin sineği zararlısıyla mücadelede incir ağaçlarından faydalanmalarını öneriyor. Derneğin üniversiteyle birlikte başlatmayı planladığı çalışma ile zeytinliklere incir ağacı dikilerek biyolojik ilaçlama yapılması amaçlamıyor.
"Zeytin ağacıyla incir ağacı aynı dönemde meyve verir. Zeytin sineğinin, zeytin ağaçları ve zeytin meyvesine zarar vereceği dönemlerde, iyice olgunlaşan incir ağaçlarının meyveleri bal dökmeye başlar.
Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.
' sözünün bilimsel açıklamasına göre ceviz ağacı sülfür gazı yayıyor ve bu gaz, havada bulunan diğer gazlardan ağır olduğu için dibe çöküyor. Ceviz ağacının yanında uzun süre vakit geçiren insanlar bu gazdan zehirlenerek zarar görüyor, hatta ölüyor. 'Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.
İlgili 22 soru bulundu
“Ceviz ağacının kökleri zehirli madde salgıladığı için, altında kendi fidanları dahil, odunsu başka fidan yaşatmaz. Ceviz ağacı sülfür gazı salgıladığı için altında oturulmaz. Çünkü sersemletir.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
Ağaç altlarına nane ekin.
Gölgede iyi yetişir.
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
Zeytin ağacının verimini yükseltmek için yılda iki kez gübreleme işlemi yapmanız gerekiyor. Ayrıca altı ay arayla toprağı havalandırarak ve organik bitki gübresi ekleyerek daha iyi büyümesini sağlayabilirsiniz.
Zeytin ve İncir ağacı aynı yıl içinde meyve verir. Zeytin ile İnciri yan yana dikin. Zeytin'e zararlı olup verimi düşüren zeytin sineklerini incir ağaçları kendine çeker.
Genelde gece avlandığı için de, gece incir ağacına işersek, rahatsız olabilecek yılan kafamıza düşebilir. İncir ağacı diğer bütün ağaçlar gibi bir çok kimyasal salgılar, geniş yaprakları nedeniyle salgılama oranı çok yüksektir.
Özet: Ocağına incir dikmek; evini barkını yıkmak, ocağını söndürmek anlamında çok yaygın bir deyimdir. İncir ağacının, yıkık duvarlar arasında, eski binaların damlarında kendiliğinden yetişmesinden olacak, yıkıntı ile inciri özdeşleştiren, birbirine yakıştıran bu deyim yerleşip kalmıştır.
Topraktaki besin elementleri durumuna göre tesis gübrelemesinde çiftlik gübresi, fosforlu ve potasyumlu gübreler kullanılmalıdır. Bunun yanında fidan dikim çukurlarına pH durumuna göre kireçleme veya kükürt uygulamalarının, organik madde durumuna göre organik gübrelemenin yapılması gerekir.
Ülkemizde Ege Bölgesi başta olmak üzere Akdeniz, Marmara ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen zeytin ağacı, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Zeytin ağacı, belli bir süreye kadar saksıda yetiştirilebilse de, bir süre sonra mutlaka bahçeye ekilmesi gerekir.
Zeytin fidanının dikimi için en ideal zaman kasım, aralık ve ocak aylarıdır. Bu aylarda dikilen zeytinin kökünün toprakla kaynaşması daha iyi bir şekilde gerçekleşir ve kış aylarındaki yağmurlar ile beraber büyüyerek serpilir. Dikim zamanında yapılan yanlışlar fidanın kökünün toprak ile kaynaşmasını geciktirir.
Bu dönemde ağaçlara kompoze ve azotlu gübreler verilir. Zeytin ağaçları için azot, büyük bir öneme sahiptir. Çimlenme ve zeytin üretimi için ağaçlar azota ihtiyaç duyar.
Çoğu zeytin çiçeği, erkek yapıda olduğu için, meyve üretemez. Hem erkek hem de dişi organa sahip olan zeytin çiçekleri “mükemmel çiçek” olarak adlandırılır ve bir ağaçtaki sayıları %5'i geçmez.
Zeytin Ağacı
1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Zeytin sulama işlemi dikimi yapılan bölgenin toprak tipine ve iklimine göre sulama aralığı değişir. Genel olarak zeytin sulama işlemi 20-30 günde bir yapılır.
Zeytin ağacı kuraklığa dayanıklıdır, ancak herhangi bir yöntemle uygulanan sulamaya olumlu yönde tepki verir. İyi sulanan ağaçlar daha yüksek verim verme eğiliminde olurken, periyodisite eğilimi rasyonel ve iyi tasarlanmış bir sulama sistemi ile hafifletilebilir.
Zeytin Çiçek Dökmemesi İçin Ne Yapmalı ? Zeytin ağaçlarında çiçeklenme döneminde çiçek dökmesi farklı sebeplerden olabilir. Eğer sıcaktan dolayı çiçek dökmesi oluyor ise, çiçekler açmaya yakın yüzde 10 luk çinko ve bor içerikli sıvı gübre, sunguart kaolin ile karıştırılıp zeytin ağaçlarına verilmelidir.
ceviz ağacının altında başka bitki yetişmeyeceği. Şu fotoğraflarda sadece cevizin altında değil 2 koca. cevizin altında, arasında yetişen elma, armut, kiraz. ağaçlarını görebilirsiniz.
İnanmak biraz zor ama yapılan bir bilimsel araştırmaya göre 1976'daki kuraklığın ardından İngiltere'de bu tür 11.000 olay olmuş ve binalara en zararlı ağaç türlerinin meşe, kavak, ıhlamur, dişbudak ve çınar olduğu saptanmıştır.
Olguların en sık ceviz (%28,5) ağacından düşerek öldüğü, bunu incir (%23,8) ve üzüm asmasından (%19) düşmelerin izledi- ği görüldü. Ağaçtan düşmelerin en sık sonbahar ve yaz aylarında görüldüğü tespit edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri