Zilyet bir sınırlı ayni hak (irtifak veya rehin hakkı) veya bir kişisel (şahsi) hakkın kurulmasını ya da kullanılmasını sağlamak için şeyi başkasına teslim ederse, bunların ikisi de zilyet olur. Bir şeyde malik sıfatıyla zilyet olanlar o şeyin asli zilyetleri, diğerleri ise fer'i zilyetleridir.
Zilyetliğe sahip olan kişiye zilyet denir. Mülkiyet bir kimsenin eşya üzerindeki hakkını ifade eder. Hâlbuki zilyetlik, bu haktan bağımsız olarak sadece eşya üzerinde var olan bir hakimiyet durumunu gösterir. Bu sebeple zilyetlik mülkiyet hakkına bağlı değildir.
Zilyetlik ya da zilliyet; bir kişinin bir mal üzerindeki hakimiyetini tanımlayan emlak kavramıdır. Bu kavram açısından söz konusu malın taşınır ya da taşınmaz oluşu önemsizdir. Mal sahibinin kullanım durumuna bakılmaksızın mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyet hakkına zilyetlik denir.
Ayni hak aynı zamanda herkese karşı ileri sürülebilme özelliği taşır, kısacası nisbi değil mutlak hak niteliğindedir.
ZİLYETLİK: Bir eşyayı fiili hâkimiyet altında bulundurma anlamına gelir. Zilyetliğin iki unsuru vardır. a) Maddi Unsur: O şey üzerinde fiili hâkimiyet sahibi olabilecek durumda bulunma. b) Manevi Unsur: Eşya üzerinde fiili hâkimiyete sahip olma iradesi yani zilyetlik iradesinin bulunması.
İlgili 38 soru bulundu
Birinci tür hakka dayanan ve hakka dayanmayan haksız olan zilyetlik türlerini kapsar. İkincisi malik sıfatına sahip olan kişiler türü kapsar. Üçüncü türü asli zilyetlik takip eder. Devamında ise doğrudan veya dolaylı zilyetlik ardından ise tek başına ve birlikte zilyetlik türleri gelir.
Türk medeni kanununda düzenlenmiştir. Kelime anlamı olarak zilyetlik; sahibi kendisi olsun olmasın, bir malı kullanmakta olan, bir süredir elinde bulunduran kimse demektir. Hukuki olarak ise: zilyetlik fiili hakimiyet olarak adlandırılır. Fiili hakimiyeti elinde bulunduran kişiye de zilyet denir.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Mutlak haklar sınırlı sayıda olup konusuna göre mallar ve kişiler üzerinde mutlak haklar olarak ikiye ayrılır. Mallar üzerindeki mutlak haklar maddi mallar üzerindeki ve gayri maddi mallar üzerindeki haklar olarak ikiye ayrılır.
Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar.
Zilyetliğin kazanımı hukuki bir ilişkiye dayanabileceği gibi hırsızlık gibi olaylar neticesinde de elde edilebilir. Kişi bir kere zilyet olduktan sonra başka bir kimse bu malı zilyetlik iradesi ile ele geçirmedikçe iradeye ve fiili hakimiyete bakılmaksızın zilyet olarak kabul edilir.
Zilyetliğin Tesisen İktisabı, ya Yalın Zilyetliğin, Dereceli Zilyetliğe veya Münhasır (Tek Başına) Zilyetliğin, Birlikte Zilyetliğe dönüştürülmesi yoluyla olur.
Birlikte zilyetlik, elbirliği hâlinde birlikte zilyetlik ve paylı birlikte zilyetlik olmak üzere ikiye ayrılır: Elbirliği Hâlinde Birlikte Zilyetlik: Birden fazla kişinin bir eşya üzerindeki fiilî hâkimiyeti ancak hep beraber hareket etmek suretiyle kullanabilmeleri elbirliği (iştirak) hâlinde birlikte zilyetliktir.
Zilyetliğin aralıksız on yıl sürmesi ile kastedilen, tescilden itibaren on yıl boyunca taşınmaz üzerindeki zilyetliğin kesintisiz olarak devam etmesidir. Şayet herhangi bir sebeple zilyetlik kaybedilirse, zilyetliğin aralıksız sürdürülmesi şartı sağlanmamış olacağından mülkiyetin kazanılması söz konusu olmaz.
Kiralama, rehin, ariyet gibi durumlarda da zilyet bir hakka dayanmaktadır. Buna karşın haksız zilyet, herhangi bir hakka dayanmamaktadır. Örneğin hırsız, çaldığı mal üzerinde haksız zilyettir. Aynı şekilde bir taşınmaz üzerinde zilyet olarak haksız işgalde bulunan kişi de haksız zilyettir.
Mirasçılar, malikin ölmesiyle mirasa bir kûl halinde ortak olarak sahip olduklarından, mirasın zilyetliği tüm mirasçılara birden geçmektedir (MK m. 599).
- Herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. - Kişinin yaşamsal varlığını ortaya koyan ve hiç kimsenin mahrum edilemeyeceği haklardır. - Mutlak haklara yapılan haksızlıklar için mahkemeler görevlendirilmiştir. - Mutlak haklar başka kişilere devir yapılamaz ve yahut da miras olarak başka kimselere bırakılamaz.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Özel haklar kişiler ile kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarından, yani özel hukuktan doğan haklardır. Özel hakları mahiyetlerine göre biri mutlak haklar, diğeri ise nisbi haklar olmak üzere başlıca iki kısma ayırırız.
Mirasçının tereke üzerindeki miras hakkı, mutlak bir haktır.
- Mutlak haklar başkalarına devredilemez ya da miras olarak bırakılamaz. - Mutlak haklar hukuka aykırı olarak haciz edilemez.
Eşya üzerinde hak sahibine kullanma, yararlanma veya hem kullanma hem de yararlanma yetkilerini vererek sınırlı bir hâkimiyet sağlayan mutlak haklar, irtifak hakları olarak adlandırılmaktadır.
2-) Dava Yoluyla Koruma (Zilyetlik Davaları)
Zilyetliği gasp edilmiş veya saldırıya uğramış zilyede dava yoluyla zilyetliğini koruma imkanı tanınmıştır. Bu koruma gasp halinde zilyetliğin geri verilmesi ve tazminat davaları, saldırı halinde de saldırının durdurulması, önlenmesi ve tazminat davaları ile olur.
Malın dolaysız zilyedi tarafından zilyetliği kazanacak kişiye malın teslim edilmesidir. Teslim fiili, mal üzerindeki hakimiyetin devri ile gerçekleşir. Önceki zilyedin, yeni zilyedi, zilyet kılma arzusu olmalıdır. Tarafların birbirine uygun rızası ile malın yeni zilyedin fiili hakimiyetine verilmesi gerekir.
Zilyetliğin Korunması Davası basit yargılama usulünün uygulandığı dava türleri arasında yer almaktadır. Zilyet, zilyetliğin ayni veya şahsi bir hakka dayanması halinde hak zilyetliğin korunması davası niteliğinde değerlendirilir. Bu tür davalarda hak davanın tartışma konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri