2918 sayılı Yasa'nın 88.maddesine göre, aynı zarardan sorumlu olan kişiler müteselsil (ortaklaşa ve zincirleme) sorumludur. BK'nun 141.maddesine göre müteselsil borçlulardan her biri borcun tamamından sorumludurlar.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 88.maddesine göre, birden çok sorumlu varsa (işleten, sürücü, sigortacı) aynı zarardan ortaklaşa ve zincirleme sorumlu olup, BK.142. madde uyarınca, zarar görenin, dilediği borçluya başvurup zararın tamamını isteme hakkı vardır.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Kaza tespit tutanağı, herkesin arabasında bulunmalıdır. Böylece kazaya karışan taraflar, polis ya da jandarma çağırmaya gerek kalmadan kendi aralarında tutanak doldurabilir. Kaza tespit tutanağı, zorunlu trafik sigortası yaptırdığınız sigorta şirketi tarafından poliçenizle birlikte size gönderilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi 2 yıl olup bu süre içinde tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi sigorta işlemleri açısından önemlidir. Tutanak, sigorta şirketi tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi'ne gönderilir. Sonrasında 3 iş günü içinde sigorta şirketleri tarafların kusur oranlarını belirler.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Tutanakların, Tramer sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır.
Ölümlü ve yaralanmalı çarpışmalarda siz şikayetçi olmasanız bile kamu davası açılır.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
Sigorta şirketi tarafından yapılan değerlendirme sonucu ortaya çıkan kusur oranı; %0, %50 ve %100 olarak belirlenir; bu işlem 3 iş günü içerisinde sonuçlanır. Kazalarda kusur oranı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Trafik kazası yapan tarafların ilgili kazada ne kadar kusurlu olup olmadıkları, kişilerin kazadaki sorumluluk oranına göre hesaplanır. Bu doğrultuda trafik kazalarında kusur oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında olabilir.
Müteselsil suç olarak da isimlendirilen zincirleme suç, TCK'nın 43/1. maddesinde; ''(1) Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır.
Müteselsil sorumluluk, anlamı itibariyle zincirleme borç sorumluluğu olarak tanımlanabilir. Bir borç ya da zararın birden fazla kişinin sorumluluğunda iken; borçlulardan birinin borcun sorumlu olduğu payını ödemek yerine borcun tamamını ödemekle yükümlü haline gelmesidir.
Kazalarda kusurun kimde olduğu ise yapılan incelemeler ve Tramer yardımı ile belirlenmektedir. Tramer; “Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi” kurumunun kısaltılmış halidir. Bu sistem tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur. Tramer sorgulama sayesinde bir araca dair sigorta işlemlerinin tamamına bakılabilir.
Kaza sonrasında kusurlu olan tarafın trafik sigortası karşı tarafın hasarını kusuru oranında karşılar. Kusurulu olan tarafın hasarlarını ise varsa kendi kasko sigortası karşılar.
Zorunlu trafik sigortası teminat limitleri; araç ve kaza başına maddi giderler, kişi ve kaza başına sağlık giderleri ile kişi ve kaza başına sakatlanma ve ölüm giderleridir. Trafik sigortası teminat limitleri 2023 itibariyle araç başına 120.000 TL'ye ve kaza başına 240.000 TL'ye çıkarılmıştır.
Pert ihbarının sigortalı tarafından eksiksiz şekilde yapılması ve eksperin çıkardığı raporu teslim etmesinin ardından en geç 10 iş günü içinde pert ödemesi yapılır. Eğer aracın kaskosu bulunmuyorsa ve ödeme karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanacaksa, bu durumda ödeme süresi 8 iş günü olur.
Mutlaka kaza yerinin ve kazaya karışan araçların fotoğrafları çekilmelidir. Arabada bir fotoğraf makinesi ya da fotoğraf çekebilme özelliği olan cep telefonu bulundurulması gerekmektedir. Kaza yapıldığında aracın boş alana çekilmeden farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.
Genellikle görevlendirilen bilirkişiler; trafik polisi, olay yeri inceleme uzmanları, kriminal uzmanları ve adli bilim uzmanları (otomobil, elektrik, yol, makine, bilgisayar). Trafik kazası sonrası yapılması gereken işlemlerden delil toplama önemlidir.
Eğer kaza kusurlu tarafın sigortası varsa ve poliçe kapsamında ise, sigorta şirketi hasarı karşılar. Ancak, poliçe dışı durumlarda veya poliçenin süresi dolduysa, kusurlu tarafın hasarı kendi cebinden karşılaması gerekebilir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Bu uzman kişiler otomobil, konut gibi çeşitli sektörlerde malların değerini belirler, hasar tespiti yapar ve ekspertiz raporlarını tutar. Herhangi bir olay, kaza, aksilik veya zamanla yıpranma sonucu ortaya çıkan hasarların raporlanması da alım-satım sırasında malın değerinin en doğru şekilde belirlenmesini sağlar.
Kazaya sebep olan kişiye açılan değer kaybı davasında, Borçlar Kanununa göre kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın haklılığının kanıtlanması beklenir. Ardından haklı tarafın araç değer kaybı, kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri